Šport
19 ogledov

Kdo lahko premaga Rossija?

Stoner, Lorenzo, Edwards, Pedrosa ... vsi pravijo, da bodo premagali Rossija. (F
1/18
Žurnal24 main
Z dirko pod reflektorji za VN Katarja se začenja motociklistična sezona. V kraljevem razredu MotoGP je prvi favorit kdo drug kot Valentino Rossi. A tekmeci so odločeni, da ga končno vržejo s prestola.
Italijan Loris Capirossi bo s 37 leti najstarejši dirkač v razredu MotoGP letos. Nedeljska dirka bo njegova 300. v SP. "Nisem si mislim, da bom odpeljal toliko dirk. To mi je uspelo, ker sem dal vselej vse od sebe in sem ostal v dobri fizični formi. Letos želim v sam vrh."

Pred tekmeci sedemkratnega prvaka v kraljevem motociklističnem razredu MotoGP Valentina Rossija je še ena težka sezona. Potem ko je bil dirkač Yamahe najhitrejši na dveh od treh uradnih zimskih testiranj, je znova prvi kandidat za prestižno lovoriko. "Testiranja so bila res uspešna. Yamaha in Bridgestone sta pozimi naredila odličen posel. Res smo bili hitri. Na stezi smo bili sicer le šest dni in tako nas čaka še veliko dela pri spozavanju motocikla, a začetek je gotovo obetaven," je ob prihodu v Doho, kjer bo ta konec tedna uvodna dirka za VN Katarja, dejal Italijan. Rossi ima v svetovne prvenstvu že 103 zmage in za rekorderjem Giacomom Agostinijem zaostaja za 19 zmag. Vseh 16 Rossijevih tekmecev v sezoni 2010 poglejte v dodani galeriji in spoznajte njihove nove barve.

VN Katarja je v zadnjih treh sezonah vselej dobil Avstralec Casey Stoner.

Rossijevi tekmeci še nikdar niso bili tako močni in številčni. Kar 12 izmed 16 je na določenem nivoju že osvojilo naslov prvaka (le en pa nima niti ene zmage). Glavni tekmeci bodo Ducatijev tovarniški adut številka 1 Casey Stoner, Hondin prvi adut bo Dani Pedrosa, na zasebni Yamahi bo presenečenje skušal pripraviti novinec Ben Spies, novi adut Suzukija je Alvaro Bautista, na zasebni Hondi nov vrhunski motocikel dobiva Marco Melandri

Razred do 250 kubičnih centimetrov je nasledil Moto2, kjer je prvi favorit te sezone še lani dirkač MotoGP-ja, Španec Toni Elias. Dirke v razredu do 125 kubikov in v razredu Moto2 boste letos lahko spremljali na ŠportTV.

Prvi tekmec Rossija pa bo njegov moštveni kolega Jorge Lorenzo. Lanski podprvak je na nekaj dirkah dokazal, da je lahko hitrejši od Rossija, a težave s poškodbami so mu onemogočile enakovredno kosanje za prvaka. Ta ista težava se pojavlja tudi letos, saj poškodbe z motokrosistične dirke še ni povsem saniral. "Očitno je, da bosta prva tekmeca za naslov Rossi in Stoner, morda tudi Lorenzo, če bo hitro nared," pred dirko, ki bo v nedeljo zvečer pod reflektorji razmišlja prvi mož Dorne, ki organizira dirke MotoGP-ja, Carmelo Ezpeleta. Na koledarju je letos kar 18 dirk (tista v Laguni Seci sicer le za razred MotoGP). Kar štiri dirke bodo v Španiji, potem ko dirkališče ob Blatnem jezeru za VN Madžarske še ni dokončano in ga bo zamenjala dirka na novi stezi v Aragonu.

Koledar dirk v sezoni 2010:

11. april: VN Katarja v Dohi
25. april: VN Japonske v Motegiju
2. maj: VN Španije v Jerezu
23. maj: VN Francije v Le Mansu
6. junij: VN Italije v Mugellu
20. junij: VN Velike Britanije v Silverstonu
26. junij: VN Nizozemske v Assnu
4. julij: VN Katalonije v Barceloni
18. julij: VN Nemčije na Sachsenringu
25. julij: VN ZDA v Laguni Seci
15. avgust: VN Češke v Brnu
29. avgust: VN Indianapolisa v Indianapolisu
5. september: VN San Marina v Misanu
19. september: VN Aragona v Aragonu (zamenjava za VN Madžarske)
10. oktober: VN Malezije v Sepangu
17. oktober: VN Avstralije na Phillip Islandu
31. oktober: VN Portugalske v Estorilu
7. november: VN Valencie v Valencii

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.