Šport
13 ogledov

Kdo namesto Contadorja?

contador3_action Žurnal24 main
Dirko po Franciji in njene vzpone smo vam že predstavili, tako da je zdaj čas, da vam predstavimo še kolesarje, ki se bodo potegovali za rumeno majico, ki jo je lani oblekel Alberto Contador.
 
 

Pred dvema letoma nisem verjel, da lahko dobim Tour, zdaj pa vse kaže, da mi to lahko uspe.

Cadel Evans

 
Traso Dirke po Franciji smo vam že predstavili. Predstavili smo vam tudi vzpone, na katerih bo skoraj zagotovo prišlo do največje selekcije med kolesarji. Kdo pa bodo kolesarji, ki se bodo potegovali za tako željeno rumeno majico najboljšega v skupnem seštevku? Jasno je, da iz vsem znanih razlogov letos na startu ne bo Astane in posledično tudi lanskega zmagovalca Alberta Contadorja. Španec se je svojim navijačem oddolžil z zmago na Dirki po Italiji , tako da nenastopanja na Touru zagotovo ne bo tako obžaloval, kot bi ga sicer.

Dvoboj Evans : Valverde
Vse napovedi o morebitnem zmagovalcu se vrtijo okrog dveh kolesarjev. Na prvih mestih vsi pričakujejo Alejandra Valverdeja in Cadela Evansa . Španec je že pred sezono poudarjal, da vse stavi na Tour in je priprave podredil temu cilju. Aprila je še drugič zmagal na klasiki Liege-Bastogne-Liege , si pozneje vzel čas za počitek in pripravo ter se v izjemni formi pojavil na dirki Dauphine Libere . Prav na tej preizkušnji, ki je znana po tem, da kolesarjem služi kot odlična priprava na Tour, je Španec premagal Evansa, ki mu ni bil kos ne v vzponih ne v vožnji na čas.


Alejandro Valverde je odlično pripravljenost potrdil na dirki Dauphine Libere. © Reuters

 
Valverde je po tej dirki odšel na višinske priprave v Sierro Nevado. "Za zdaj se počutim odlično. Učinek pripav je bil pozitiven. Sem pa semkaj prišel predvsem zato, ker v Murcii ni primernih prelazov, na katerih bi treniral," je povedal Valverde, ki je bil na lanskem Touru šesti, potem ko je v odločilnih dneh povsem pogorel. Evans ga je prehitel za več kot 11 minut. Avstralec je Tour končal na drugem mestu in že takrat napovedal boj za zmago leta 2008.

 

Preberite še ...

Vzponi Dirke po Franciji
Francoski krog z italijanskim pridihom

"Vedno imam v glavi, da se moram klubskim kolegom za vso njihovo pomoč oddolžiti z dobrim rezultatom in s tem pridobiti njihovo zaupanje," je dejal Evans, ki je lani za zmagovalcem zaostal zgolj za 23 sekund: "Pomočniki bodo zame dali od sebe 110 odstotkov. Pred dvema letoma nisem verjel, da lahko dobim Tour, zdaj pa vse kaže, da mi to lahko uspe." Evans je zagotovo prvi favorit, poleg tega bo letos ob sebi imel močnega Jaroslava Popoviča, ki je v preteklosti pomagal Lanceu Armstrongu in Albertu Contadorju, sam pa je bil na Dirki po Italiji že tretji, medtem ko je bil na Touru najboljši mladi kolesar. Evans se lahko v tej sezoni pohvali z etapno zmago na Dirki po Andaluziji in na dirki od Pariza do Nice . V skupnem seštevku je zmagal dirko Coppi e Bartali .


Cadel Evans že razmišlja o zmagi na Dirki po Franciji © AFP

 
Ne pozabimo na Cunega, Menčova ...
Na tako dolgi in zahtevni dirki ne poteka vedno vse po pričakovanjih. Dan krize lahko kolesarja dokončno oddalji od možnosti za zmago, zato bi bilo krivično, če bi govorili samo o prej omenjenih kolesarjih. Na francosko pentljo vse stavi tudi Damiano Cunego (Lampre), ki je s tem namenom izpustil domači Giro. Zmagovalec Dirke po Italiji leta 2004 je aprila dobil klasiko Amstel Gold Race in Klasiko Primavero v Španiji. Na pred kratkim končani Dirki po Švici pa je zasedel solidno četrto mesto. Poleg tega je bil pred dvema letoma  na Touru tudi najboljši mladi kolesar. "Mali princ" je pri dopolnjenih 26 letih zagotovo dovolj izkušen, bo lahko uprizoril vožnjo izpred štirih let.

 

Sprinterji, ki se bodo borili za zeleno majico

Robbie McEwen, Erik Zabel, Robert Hunter, Baden Cooke, Thor Hushovd, Mark Cavendish, Gerald Ciolek, Filippo Pozzato, Oscar Freire , Gert Steegmans ...

Poleg Cunega nikakor ne smemo pozabiti na Rusa Denisa Menčova , ki je letos prvič nastopil na Giru in zasedel peto mesto. Dvakratni zmagovalec španske Vuelte bo kapetan Rabobanka in se bo zagotovo želel izkazati, potem ko je lani pomagal pozneje diskvalificiranemu Michaelu Rasmussenu . Pred dvema letoma je bil šesti, okusil pa je tudi slast etapne zmage, tako da na trdoživega Rusa nikakor ne smemo pozabiti, tako kot ne smemo pozabiti na Kima Kirchna , ki je zmagal na aprilski Valonski puščici , na Dirki po Švici pa je nosil rumeno majico vse do odločilnega gorskega kronometra.


Brata Andy in Frank Schleck lahko favoritom še kako zagrenita "življenje" v Alpah in Pirenejih. © AFP

 
Španska in luksemburška falanga
Španci pa ne bodo sitskali pesti samo za Valverdeja, saj bodo na Touru nastopili tudi kolesarji Euskaltel Euskadija, pri katerih bosta vodilno vlogo igrala izkušeni Haimar Zubeldia in tretji z lanske Vuelte Samuel Sanchez . Zubeldia je bil na Touru že dvakrat peti in enkrat sedmi. V ekipi za Tour nekoliko presenetljivo ni trenutno odlično pripravljenega Igorja Antona . Za konec naj opozorimo še na zmagovalca Dirke po Flandriji Stijna Devolderja , ki bo na Touru nastopil prvič in obljublja boj do zadnjega atoma moči, izkušenega Christopha Moreauja in seveda lani najboljšega hribolazca Mauricia Solerja .

Omeniti moramo še Carlosa Sastreja , četrtega na lanskem in tretjega na predlanskem Touru ter drugega na lanski Vuelti. Član CSC-Saxoja, ki je lani Tour končal, ima za sabo eno izmed najslabših sezon do zdaj, vendar vsi verjamejo, da bo na Touru tisti pravi, nepopustljivi Sastre. Poleg tega bo imel ob sebi dva kolesarja, ki bosta v primeru njegove slabe predstave prevzela vodilno vlogo. To sta brata Frank in Andy Schleck .


Se je Ricardu Riccu uspelo dovolj spočiti po naporni Dirki po Italiji? © Reuters

 
Mladi val s Schleckom in Kreuzigerjem na čelu
Za Franka, ki je pred dvema letoma dobil prestižno etapo s ciljem na Alpe d'Huezu , velja, da se na večtedenskih dirkah še ni izkazal, medtem ko velja njegov mlajši brat Andy za enega od največjih talentov v kolesarski karavani. Lani je 23-letnik nekoliko presenetljivo osvojil drugo mesto na Giru. Poleg tega je osvojil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja. Sam pravi, da mu je bolj kot Tour pomemben dober nastop na OI v Pekingu , vendar je že na Dirki po Švici pokazal odlično pripravljenost, zato smo lahko prepričani, da se bo mladi Luksemburžan lahko kosal z najboljšimi. Če ne drugega, bo brez dvoma krojil vrh v boju za belo majico najboljšega mladega kolesarja.

 

Tadej Valjavec

Slovenijo bo na Touru zastopal samo Tadej Valjavec, ki je lani zasedel 19. mesto, predlani pa 16.

Za to majico se bo brez dvoma boril tudi Čeh Roman Kreuziger , še sveži zmagovalec Dirke po Švici, ki bo nastopil povsem neobremenjen in lahko prav zato še kako preseneti vse najboljše. V zadnjem trenutku se je za nastop odločil tudi drugi z letošnjega Gira in najboljši mladi kolesar na tej dirki Ricardo Ricco . Seveda je vprašanje, kako si je opomogel od tritedenskega boja s Contadorjem, vendar ni dvoma, da mladi Italijan ve, kaj hoče, in bo zagotovo zelo nevaren vsaj v posameznih etapah, če že ne v skupnem seštevku. Slovenske barve bo na 95. izvedbi dirke po Franciji zastopal le Tadej Valjavec . Izkušeni 31-letni Kranjčan ima za letošnjo francosko pentljo visoke cilje in želi v cilj te najprestižnejše večdnevne kolesarske preizkušnje prikolesariti med prvo deseterico v skupni razvrstitvi. Valjavec se bo na 3.554 kilometrov dolgo pot s startom v Brestu podal že tretjič v karieri. Zadnji dve leti se je po francoskih cestah "podil" v dresu Lampreja in osvojil 16. in 19. mesto, letos pa bo do uvrstitve kariere, kot sam pravi, poskušal priti z moštvom Ag2r . Odločilna naj bi bila tudi nekoliko spremenjena taktika. "V preteklosti sem vedno dobro začel, pozneje pa mi je zmanjkovalo moči. Zato sem za letos načrtoval, da bom v najboljši formi šele v drugi polovici dirke," pravi dvakratni olimpijec, ki bo član slovenske reprezentance tudi na OI v Pekingu .

Vsekakor nas čaka zanimiv Tour brez nespornega favorita, kot je bil to v prejšnjih letih Lance Armstrong. Zakaj pa ne bi prišlo do presenečenja? Tudi Contadorja lani pred začetkom francoskega kroga nihče ni uvrščal v ožji krog favoritov, pa se je na koncu zmage veselil povsem zasluženo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.