Šport
39 ogledov

''Kdor je to storil, bi se moral zamisliti''

Jakov Fak in Filip Flisar Simon Maljevac
Aktualni svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar je bil tudi na uradni predstavitvi vseh smučarskih reprezentanc Slovenije neprestano v soju žarometov, vseskozi obkrožen s predstavniki medijev.

Flisar bo tudi v prihajajoči sezoni ciljal na stopničke, a kot pravi sam, so glavni cilj olimpijske igre 2018 v Pyeongchangu, kjer si želi kolajno. Ker dela na dolgi rok, želi v prihodnje v svetovnem pokalu kazati vse bolj konstantne rezultate, s čim manj odstopanji in nihanji.

"Kaj jaz vem, kdo je delal tekmovalni koledar za letos. Seveda mi ni všeč, če bomo leteli iz Evrope v ZDA in spet nazaj, pa znova v Ameriko in vmes še malo v Južno Korejo. Oni, ko je to delal, bi se moral malo zamisliti. Koledar so res naredili 'glup', ampak kaj hočemo, tak pač je," je nad sezono, ki prihaja, v svojem slogu sprva potarnal Flisar.

Kljub temu, da tako kot večina ostalih reprezentantov pod okriljem SZS tudi Flisar še nima sklenjene pogodbe s smučarsko zvezo, je bil Štajerec optimističen za prihodnje. "Saj vem, da bomo vse rešili dva dni pred tekmami. Sicer je to malo pozno, ampak imam na srečo svoje pokrovitelje, ki mi stojijo ob strani, tako da lahko izvajam začrtan program. 'Pičim' svojo pot s svojimi sponzorji in to je to," je povedal Flisar.

Trenira skupaj z Italijani

Letos si je za treninge izbral italijansko ekipo, s katero se je zelo ujel. Skupaj z njimi je na Passo Stelviu že treniral, testi pa niso prinesli nobenih posebnih novosti. "Fantje v italijanski ekipi so dobri, precej bolj konkurenčni kot pri nas. Z njimi lahko opravljam kakovostne treninge, imajo pet tekmovalcev in dve tekmovalki, imajo kar 'gužvo', ampak z njimi dobro treniram. Fajn je, tam so domačini, uredijo lahko boljše pogoje, cenejše hotele, to je zame top izbira," je o pripravah in sodelovanju z italijansko ekipo dejal Štajerec.

filip flisar | Avtor: Facebook Facebook
V pripravah si je čez poletje pomagal predvsem s kolesom. "Kondicije imam veliko, vzdrževal sem jo med poletjem, ko sem nastopal tudi v gorskokolesarskem spustu in v disciplini BMX. 'Bicikli' so zdaj že dolgo pospravljeni v kleti, smučke pa dobro namazane. Nimam kaj, pri nas ni najhitrejši tisti, ki si več upa, pač pa tisti, ki progo odpelje z največ znanja fizike. Ne samo po najkrajši liniji, pač pa z upoštevanjem vseh fizikalnih zakonitosti krivin, drsenja in ostalega, kako najbolj optimalno odpeljati progo," je dejal Flisar in pojasnil: "Proga ni skok, skok, 'kucl', ovinek, pač pa, kje se da pridobiti hitrost. Imeti je treba najboljše razumevanje fizike. Proga ni nič groznega, da bi si moral kaj posebej upati."

Prioriteta je olimpijska kolajna

Cilji ostajajo visoki, osvojil je že svetovni pokal in tudi naslov svetovnega prvaka, manjka le še olimpijsko odličje. "Gledam dolgoročno za naprej, delam za olimpijske igre, želim imeti konstantne rezultate v sezoni. Mislim, da je tudi pokroviteljem bolj v interesu, da dobim olimpijsko kolajno, kot pa da zmagam svetovni pokal. Ciljam oziroma želim si - mislim, da to niso nerealni cilji - kolajno na olimpijskih igrah. V našem športu je sicer veliko dejavnikov, ki lahko to preprečijo, ampak raje ne razmišljajmo o tem," je o ciljih dejal Flisar.

Komentarjev 3
  • Jose Bulgaras 15:55 12.oktober 2015.

    ma ded ti ga učero

  • OF 14:18 12.oktober 2015.

    Tudi jaz jim želim, da jim bo šlo. Mi je Filip fajn ded.

  • Papaja Popi 13:56 12.oktober 2015.

    Upajmo, da jim bo šlo.