Šport
20 ogledov

Kek: "Nismo prišli le gledat levov"

Žurnal24 main
Osemnajsti junij 2010 se lahko v zgodovino slovenskega športa vpiše kot velik dan. Slovenska nogometna reprezentanca bo ob 16. uri na johannesburškem Ellis Parku igrala z ZDA.

Če izbranci Matjaža Keka premagajo neugodne Američane, bodo z uvrstitvijo v osmino finala svetovnega prvenstva poskrbeli za največji uspeh reprezentančnega nogometa.

"Pomembnost tekme je vsakomur jasna, izhodišča so tudi jasna. Moraš biti vesel, da svoje delo nadgradiš s tako tekmo, kot bo jutri na Ellis Parku. Prav veselim se tekme, izziva, motiva, odličnega tekmeca, ki je že dokazal svojo vrednost. Tudi v prvem krogu je pokazal, da ima odlične posameznike, da gre za ekipo, ki ima svojo filozofijo dela. Hkrati pa tudi mi nismo prišli na SP, ker smo zadeli na lotu, ampak ker smo garali. Ne vem, zakaj bi se morali kogarkoli bati. Spoštovati da, bati pa ne. Mi nimamo česa izgubiti, lahko samo pridobimo. In zato sem res ponosen na fante," pravi Kek.

Marko Šuler | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ta bo v petek v prvo postavo proti zmagovalno usmerjenim Američanom najbrž uvrstil vratarja Samirja Handanovića, branilce Miša Brečka, Marka Šulerja, Boštjana Cesarja in Bojana Jokića, veziste Valterja Birso, Roberta Korena, Aleksandra Radosavljevića in Andraža Kirma ter v napadu Milivoja Novakovića in Zlatka Dedića. Na današnjem treningu so vadili vsi, nekaj težav pa imata rezervni vezist Rene Krhin in član prve enajsterice Šuler. "Če Šuler ne bo mogel igrati, potem ga bo zamenjal Matej Mavrič Rožič," je po treningu na Ellis Parku pojasnil slovenski selektor.

Nismo le simpatični, nismo prišli le gledat leve in se kot udeleženec SP malo pokazat, ampak razmišljamo o tem, kako zrušiti dva nogometna velikana.
Matjaž Kek

Podobno kot Kek bo tudi ameriški selektor Bob Bradley, ki je po besedah ameriških novinarjev po obnašanju zelo podoben Keku (oba tudi nerada eksperimentirata), najverjetneje začel s postavo, ki je igrala že proti Angliji. Vratar bo Tim Howard, branilci Steve Cherundolo, Jay DeMerit, Oguchi Onyewu in Carlos Bocanegra, vezisti Landon Donovan, Ricardo Clark, Michael Bradley in Clint Dempsey ter napadalca Robbie Findley in Jozy Altidore. Nekateri namigujejo, da bo Slovenija igrala povsem obrambno, zato bi radi namesto defenzivnega Clarka v postavi videli bolj napadalno usmerjenega Joseja Francisca Torresa, v napadu pa namesto "sprinterja" Findleyja – Edsona Buddla.

"O Američanih v zadnjih dneh javno res nismo veliko govorili, niti o sebi. Toda to je moja filozofija, moj način dela. Bodite pa prepričani, da smo vse dodobra premleli. ZDA so tema, kolikor je potrebno. Spoštujem njihove rezultate, igro, več pa ne mislim govoriti o morda bodočem svetovnem prvaku. Jaz razmišljam le o svoji ekipi," je povedal Kek in še enkrat poudaril kakovost ameriške reprezentance.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Njihova kvaliteta so kolektivni pristop, odgovornost v igri, fantastična fizična pripravljenost in pa posamezniki, ki lahko v vsakem trenutku odločijo tekmo. Bi pa bi bilo od selektorja nasprotne ekipe nekorektno, če bi izpostavil kogarkoli iz moštva, proti kateremu igra," je pohvalne besede ZDA namenil Kek.

Ali pa je dvoboj z Američani, ki ga bo sodil Malijec Koman Coulibaly, dejansko najpomembnejša tekma slovenske reprezentance doslej? "Ne, ni najpomembnejša, ampak je to tekma, ki Slovenijo lahko še bolj utrdi na nogometnem zemljevidu. Vesel sem, da smo najmanjši, ampak nismo le simpatični, nismo prišli le gledat levov in se kot udeleženec SP malo pokazat, ampak razmišljamo o tem, kako zrušiti dva nogometna velikana, ZDA in Anglijo," je zaključil Kek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.