Šport
267 ogledov

Kipchoge v Berlinu do novega rekorda v maratonu

Eliud Kipchoge Epa
Kenijski tekač Eliud Kipchoge je s časom 2:01:39 danes v Berlinu postavil nov svetovni rekord v maratonu. Prejšnjo najboljšo znamko rojaka Dennisa Kimettoja je tako popravil za več kot minuto.

Eliud Kipchoge ni imel resnega tekmeca na trasi po nemški prestolnici, ciljno črto pa je navkljub slabi pomoči narekovalcev tempa prečkal minuto in 18 sekund hitreje od prejšnjega svetovnega rekorda, ki ga je pred štirimi leti prav tako v Berlinu postavil Dennis Kimetto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Triintridesetletni Kenijec je prvo polovico današnje preizkušnje na kraljevi razdalji opravil v 61 minutah in 6 sekundah, nato pa v drugi polovici še malo pospešil. Olimpijskem naslovu iz leta 2016 ter po trem naslovom na londonskem in berlinskem maratonu je tako najboljši maratonec vseh časov zdaj končno dodal še svetovni rekord.

"Nimam besed, s katerimi bi opisal ta dan. Izjemno sem hvaležen. Zelo sem vesel, da mi je uspelo postaviti svetovni rekord. Ni mi moglo spodleteti še tretjič. Hvala vsem."

Eliud Kipchoge

Kipchoge je rekord na sloviti trasi v Berlinu lovil že leta 2015 in 2017. Obakrat je sicer zmagal, a prvič so mu pot do nove rekordne znamke preprečile težave s tekaško obutvijo, drugič pa slabo vreme.

Pred letošnjim tekom se sicer javno ni obremenjeval s svetovnim rekordom. V pogovoru za ameriški športno stran SI.com je tako pred dnevi dejal, da "dobro trenira" in "da letos ne govori o svetovnem rekordu". Njegov cilj namesto tega je bil izboljšati osebni rekord.

Mazuronak Prizor Šport Bila je vsa okrvavljena, a vseeno dobila maraton

A na koncu se je izkazalo, da gre v tretjič rado, pa čeprav sta dva od treh njegovih narekovalcev tempa morala odstopiti že po prvih 15 kilometrih, saj mu nista uspela več slediti. Brez zasledovalcev v bližini in narekovalcev tempa se je od 25 kilometra tako moral boriti sam s sabo in proti uri.

Odzval se je tako, da je še pospešil in med 32. in 34. kilometrom - na točki, ko se rekreativni tekači pogosto začnejo soočati s t.i. tekaškim zidom - zabeležil čase 2:49, 2:52 in 2:52 na kilometer. Drugo polovico proge je odtekel v 60 minutah in 33 sekundah, s tem pa se je zapisal v anale.

Eliud Kipchoge | Avtor: Epa Epa

Kipchoge je bil doslej na maratonskih preizkušnjah premagan le enkrat - leta 2013 v Berlinu je bil s svetovnim rekordom boljši od njega rojak Wilson Kipsang.

Danes so gledalci morali čakati skoraj pet minut, da je ciljno črto na drugem mestu prečkal njegov najbližji zasledovalec, Amos Kipruto iz Kenije. Kipsang je bil tretji.

Po podatkih mednarodne atletske zveze Iaaf gre za največji popravek svetovnega rekorda na 42,2-kilometrski razdalji v zadnjih 50 letih. V Berlinu pa je do zdaj bilo postavljenih zadnjih sedem svetovnih rekordov v maratonu.

Callum Hawkins Obležal na cesti Šport Drama maratonca, nihče mu ni priskočil na pomoč

Kipchoge je lani na posebni tekmi, ki jo je v Monzi organiziral proizvajalec športne opreme Nike, maratonsko razdaljo sicer pretekel še hitreje. Cilj je prečkal pri dveh urah in 25 sekundah, a zaradi izjemne pomoči narekovalcev tempa, med katerimi je bil tudi spremljevalni avto, te znamke Mednarodna atletska zveza (IAAF) ni priznala.

V ženski konkurenci je današnji preizkušnji v Berlinu zmagala Kenijka Gladys Cherono z rekordom proge 2:18:11. Na drugem mestu je s 23 sekundami zaostanka bila Ruti Aga iz Etiopije, tretje mesto je pripadlo Etiopijki Tirunesh Dibaba s časom 2:18:55.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.