Šport
0 ogledov

Kirchen v Belgiji, Golčer na Trentinu

kirchen01_reuters Žurnal24 main
Na kolesarski dirki Valonska puščica je zmagal Luksemburžan Kim Kirchen. Na dirki po Trentinu se je etapne zmage veselil Stefano Garzelli, Jure Golčer pa je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.
 

Valonska puščica

1. K. Kirchen (LUKS)
2. C. Evans (AVS)
3. D. Cunego (ITA)
26. M. Mugerli (SLO)
42. S. Špilak (SLO)
83. T. Valjavec (SLO)

Kim Kirchen je postal prvi Luksemburžan , ki je dobil spomladansko klasično dirko Valonska puščica . V 72. izvedbi dirke, ki tokrat ni štela za točke ProToura , je kolesar High Roada v zaključku po 199,5 kilometrih v Huyu premagal lanskega zmagovalca ProToura Cadela Evansa in zmagovalca sobotne dirke Amstel Gold Race Italijana Damiana Cunega .

Slednji je spet imel dobro pomoč v Prekmurcu Simon Špilaku , ki je v zadnjih kilometrih skupaj s klubskim kolegom Paolom Tiralongom narekoval oster ritem. Prav po njuni zaslugi je glavnina z vsemi najboljšimi tik pred ciljem ujela nevarna ubežnika Aleksandra Jefimkina in nazadnje še Nemca Fabiana Wegmanna . S tem je Špilak svojemu kapetanu pripravil odlični izhodiščni položaj pred zaključnim vzponom na Huy, ki je tako strm, da ga mnogi primerjajo kar s steno oziroma zidom.


Zadovoljni Kirchen. © Reuters

 
Vendar Cunego tokrat ni imel tako močnih nog kot v nedeljo, ko si je konkurenco pokoril na dirki Amstel Gold Race. Proti vrhu prej omenjenega vzpona je vodstvo prevzel Evans in ko je že vse kazalo, da bo Avstralec imel dovolj moči za slavje, je močno in odločno napadel Kim Kirchen. Luksemburžan si je v trentuku nabral dovolj prednosti, da je zanesljivo slavil zmago na svoji prvi klasiki. Vse do zadnjih metrov je bil v igri za uvrstitev na stopničke tudi Italijan Davide Rebellin , ki pa je nerazumljivo popustil in padel kar na šesto mesto, saj sta ga prehitela dva mlada Nizozemca, na koncu četrti Robert Gesink in peti Thomas Dekker .

Kaj pa naši? Slovenci smo na dirki imeli kar tri predstavnike. Naš najboljši je bil Matej Mugerli , ki je z zaostankom 42 sekund zasedel 26. mesto. Minuto za njim se je v cilj pripeljal tudi Simon Špilak, kar je zadostovalo za 42. mesto. Na dirki pa je nastopil tudi lani deseti Tadej Valjavec , ki se je ravnokar vrnil s priprav na Tenerifih in mu zagotovo primankuje tekmovalnih kilometrov. Besničan je z zaostankom nekaj več kot petih minut zasedel 83. mesto, po prihodu v cilj pa je povedal: "Enkrat sem padel, enkrat pa sem se za las izmuznil, še zdaj ne vem kako. Počutje je bilo sicer po enomesečnem odmoru v redu, toda zaradi mraza skorajda nisem čutil telesa."

 
 

Enkrat sem padel, enkrat pa sem se za las izmuznil, še zdaj ne vem kako. Počutje je bilo sicer po enomesečnem odmoru v redu, toda zaradi mraza skorajda nisem čutil telesa.

Tadej Valjavec

 
Cunego je pohvalil Špilaka
Kolesarje je tokrat vseskozi močil dež, tako da je bilo dirkanje še toliko bolj oteženo. V podobnih razmerah pa se Kirchen očitno odlično znajde, saj je v dežju in mrazu pred dvema tednoma na podoben način dobil tudi dve etapi na dirki po Baskiji . "Kopiral sem lanskega zmagovalca Davidea Rebellina. Odlično sem se počutil in moram priznati, da sem hotel tako kot na nedeljski dirki Amstel Gold Race napasti že prej. Toda po nasvetu športnega direktorja sem kljub temu, da sem bil ves čas v ospredju in bil živčen, počakal na zadnji vzpon na obzidje Huy. Na njem sem bil očitno najbolj svež," je še povedal zadovljni 29-letni Luksemburžan.

"Še ena odlična predstava celotne ekipe mi je omogočila, da sem se spet lahko boril za zmago. Špilak je naredil odlično potezo, ko se je pridružil ubežni skupinici 14 kolesarjev, ki je napadla, ko smo se drugič peljali čez Huy," je Cunego pohvalil našega kolesarja. Mali princ je še dodal, da je z doseženim lahko zadovljen, čeprav je startal na zmago: "Lahko sem zadovljen, saj sem bil vse do cilja v boju z najboljšimi. Mislim, da je konkurenci veliko bolj kot meni šlo na roko tudi to, da so organizatorji nekoliko skrajšali dirko."


Stefano Garzelli je dobil etapo, Golčer pa je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. © AFP

 

Garzelliju etapa, Golčerju vodstvo
Slovenski kolesar Jure Golčer (LPR Brakes) je prevzel vodstvo v skupnem seštevku 32. kolesarske dirke po Trentinu . Potem ko je Mariborčan v uvodnem kronometru s pomočjo vetra zasedel drugo mesto (med vožnjo je veter obrnil smer), je bil v drugi, 178 kilometrov dolgi etapi, ki jo je dobil nekdanji zmagovalec Gira Italijan Stefano Garzelli (Acqua Sapone), dovolj dober, da je prevzel majico vodilnega. V cilj je namreč prišel s skupino 62 kolesarjev, ki so imeli isti čas (zasedel je 47. mesto).

V tej glavnini pa ni bilo vodilnega po kronometru Ukrajinca Volodimirja Zagordnija in tudi nobenega drugega Slovenca. Najboljši kolesar Adrie Mobila je bil v zahtevni etapi tako Hrvat Robert Kišerlovski, zasedel je 13. mesto. Grega Bole je bil sicer najboljši od tistih, ki niso prišli s skupino, toda 63. mesto in zaostanek minute in 47 sekund ga gotovo nista osrečila.

V skupnem seštevku ima Golčer zdaj štiri sekunde prednosti pred Italijanom Maurom Finettom in Hrvatom Vladimirjem Miholjevićem . Kišerlovski je 50. (+1:01), Bole pa 65.(+2:29).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.