Šport
19 ogledov

Kitajci najboljši v moštveni tekmi

Kitajski telovadex Qin Xiao se po po moštveni tekmi boril tudi na konju z ročaji Žurnal24 main
V prvi končni odločitvi na svetovnem prvenstvu so zmago slavili Kitajci. Na drugem mestu so končali Japonci, za njimi pa domačini, Nemci.

Kitajci so v Stuttgartu ubranili naslov s SP 2006 v Aarhusu in obenem napovedali lov na olimpijsko zlato pred domačimi navijači v Pekingu. Zmago so z skupno oceno 281,9 točke slavili precej gladko. Drugi so bili olimpijski prvaki Japonci (277,025), več kot 6000 gledalcev v dvorani Hanns-Martin-Schleyer pa je do kolajne, prve po 16 letih, dobesedno poneslo domače reprezentante Nemce (273,525).

Kitajci gladko ugnali Japonce
Čeprav so mnogi gimnastični strokovnjaki po kvalifikacijah napovedovali dvoboj za zlato kolajno med dvema azijskima velesilama Japonsko in Kitajsko, so jim kitajski telovadci Yang Wei, Xiao Qin, Huang Xu, Chen Yibing, Liang Fuliang in Zou Kai dokazali, da jim na ekipni tekmi še vedno ni para. Najboljši so bili že v kvalifikacijah, v finalu pa so le še potrdili trenutno prevlado na gimnastični sceni in v Nemčiji prišli še do tretjega zaporednega ekipnega naslova, skupaj pa že osmega, s katerim so izenačili tudi rekorden dosežek nekdanje Sovjetske zveze.

Kitajski telovadec Yang Wei je glavni favorit tudi za naslov prvaka v kraljevski disciplini mnogoboju, štrene pa bo skupaj z moštvenim kolegom Huang Xujem slovenskemu asu Mitji Petkovšku in ostalim tekmecem mešal tudi v finalu na bradlji, kamor se je uvrstil z najvišjo oceno. A Petkovšek še ni rekel zadnje besede, zato je to bolj "račun brez krčmarja".

Na konju z ročaji bo do nove zmage skušal priti dvakratni branilec naslova Xiao Qin, ki bo skušal ubranit naslov iz Aarhusa, Chen Yibing brani zlato na krogih, Zou Kai pa je imel v kvalifikacijah najvišjo oceno na parterju.

Nemci na krilih navijačev
Za slabih pet točk (4,875) so za Kitajci na drugem mestu zaostali olimpijski prvaki Japonci, domačini Nemci pa so na krilih mladega Fabiana Hambüchna prišli do brona in s tem prvič po SP leta 1991 v Indianapolisu, kjer so prav tako končali na tretjem mestu, spet stali na zmagovalnih stopničkah. Hambüchen je tudi v finalu ekip pokazal odlično vajo na drogu z izhodiščem 17 točk in tokrat prejel kar 16,125 točke ter pokazal, da bo v nedeljskem finalu ob podpori domačega občinstva trd oreh tudi za slovenskega specialista na tem orodju, Aljaža Pegana.

V petek bodo na gimnastičnem svetovnem prvenstvu okronali kralja in kraljico mnogoboja, v soboto in nedeljo pa bodo na sporedu finalni nastopi na posameznih orodjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.