Šport
91 ogledov

Kitajci si želijo slovenskega znanja

Nordijski center Planica Zavod za šport RS Planica
Kitajska na poletnih olimpijskih iger sodi med športne velesile. Drugačen je položaj v zimskih športih, kjer azijski gigant na snegu še vedno stopica za konkurenco.

V Sloveniji je bilo letos že pet kitajskih delegacij, ki v državici na južni strani Alp vidijo morebitnega partnerja za razvoj zimskega športa tako po strokovni kot tudi po vadbeni in organizacijski plati.

"Tudi mi smo bili že enkrat na Kitajskem. Slovenija ima znanje z vidika priprav in organizacije in seveda smo zelo zainteresirani za sodelovanje. Za priprave smo jim že ponudili Planico z odličnimi pogoji za vadbo," je interes Kitajske potrdil direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj, ki je prepričan tudi v vrhunsko znanje slovenske stroke.

Slednji pravi, da Slovenija pri možnem sodelovanju ni omejena le na Planico, saj lahko odlične pogoje zagotovi tudi na Pokljuki in Kranjski gori, pa tudi v drugih zimskošportnih centrih.

Štrumbelj ob tem ni skrival, da Kitajce zanima tudi sodelovanje z ljubljansko Fakulteto za šport, kjer se bodo v prihodnjih letih morda izobraževali kitajski trenerji, pa tudi znanje s področja organizacije zimskošportnih dogodkov.

Država seveda ni pozabila na slovenska podjetja in pospešeno ponuja tudi sodelovanje z Elanom, Alpino, Duolom in drugimi, ki so dejavni na področju zimskega športa oziroma so v preteklosti že sodelovali tako z ekipami kot prireditelji dogodkov. "Podjetja bodo imela priložnost že zdaj v oktobru, da se predstavijo na kitajskem sejmu športa," še pravi Štrumbelj, ki si želi, da bi Slovenija postala nekakšen vadbeni center za kitajskem športnike.

A Slovenija ni edini partner, s katerim se dogovarjajo Kitajci. Trenutno so tudi v tesnih stikih z Avstrijci, korejskim PyongChangom in kanadskim Torontom. A glede na dejstvo, da Kitajci potrebujejo sodelovanje na številnih področjih, vneto pa se bodo teh vprašanj zanesljivo lotili že v bližnji prihodnosti, saj jih čez šest let čakajo zimske olimpijske v domačem Pekingu, bo prostora za sodelovanje bržkone več kot le za enega partnerja.

"Mi čakamo še na obisk delegacije s strani organizacije olimpijskih iger. Naša želja je seveda dolgoročno sodelovanje," pa še dodaja Štrumbelj.

Ostali zimski športi in najnovejše novice o njih, se nahajajo na naših športnih straneh.

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.