Šport
6748 ogledov

Atletinji sta se v cilju objeli, sledila je takojšnja cenzura

Yuwei Lin Yanni Wu Profimedia
Prizor slavja dveh kitajskih atletinj je nemudoma naletel na velik odpor v njuni domovini.

Kitajske oblasti so zaradi nenavadnega naključja cenzurirale dve svoji atletiniji, ker sta z objemom po koncu teka na 100 m z ovirami na azijskih igrah v Hangčouju nenamerno spomnili na grozovito poglavje v kitajski zgodovini; pokol na Trgu nebeškega miru, ki je pred več kot 30 leti zgrozil ves svet.

Atletinji Yuwei Lin in Yanni Wu sta poskrbeli  za dvojno kitajsko zmago v finalu ženskega teka v omenjeni disciplini v okviru še vedno trajajočih azijskih iger (23. september - 8. oktober). Lin, ki je imela startno številko 6, je osvojila zlato medaljo, Wu, ki je nastopila s številko 4, pa srebrno. Slednja je bila naknadno diskvalificirana zaradi nepravilnega starta.

Kitajki sta uspeh proslavili z objemom, pri tem pa s startnima številkama nenamerno izrisali oznako 6/4. Ta ima v kitajski zgodovini poseben pomen, saj simbolizira krvav pokol, s katerim se kitajske oblasti zatrle prodemokratične demonstracije na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Yuwei Lin Yanni Wu | Avtor: Profimedia Profimedia

Poboj protestnikov, med katerimi se je trlo študentov in intelektualcev, se je zgodil v noči s 3. na 4. junij, ko je kitajska ljudska armada tla prepojila s krvjo zagovornikov demokratizacije in liberalizacije države. Po navedbah oblasti naj bi umrlo 250 ljudi, po neuradnih ocenah naj bi bilo žrtev več tisoč.

Kitajske oblasti odtlej prepovedujejo spominska obeležja na tragedijo in ne dopuščajo širše javne razparave o tej temi.

Objem kitajskih atletinj so v objektiv ujeli številni fotografi, prizor pa je nemudoma obkrožil svet. Sprva je bila fotografija objavljena v vseh večjih kitajskih medijih, a je bila kmalu zatem odstranjena, prav tako je izginila z družbenega omrežja Weibo, kitajski različici X-a (prej Twitterja). 

Večina kitajskih medijev je po poročanju BBC-ja fotografijo cenzurirala ali odstranila, v izvorni obliki pa jo na svojih spletnih straneh prikazujejo samo še redke izjeme.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 06:34 06.oktober 2023.

    Vsaka ablast skriva svoje zločine...Zanimivo bi bilo šteti mrtve, ki so jih posamezne države zakrivile doma in na Tujem...Tudi pri nas bi se jih našlo...Recimo izolacija DSO jev med Covidom, kjer niso imeli ustrezne zdravniške oskrbe ali zakon PCT, ki ...prikaži več je omogočal cepljenim in testiranim prenašanje virusa na najbolj ranljive...pa še bi se našlo..

  • Avatar Andrej42
    Andrej42 05:53 06.oktober 2023.

    Leta 1980 se je zgodil poboj študentov v J. Koreji, ampak "zahodni" mediji na ta incident lepo pozabljate, ker samo na Kitajskem se dogajajo "poboji".. Desničarji, verniki, fašisti, nacisti, domobranci, ustaši - to so največji klavci, morilci, lažnivci, kradljivci v ...prikaži več zgodovini človeštva. https://en.wikipedia.org/wiki/Gwangju_Uprising

  • oneh 23:30 05.oktober 2023.

    Ne vem zakaj se čudite in zgražate, kaj se dogaja na daljnem vzhodu. Tudi bližje smo podvrženi brutalni režimski cenzuri. Je kateri od MSN poročal o svetovnem rekordu Nova 24TV? Je kateri od MSN poročal o srečanju SDS s krajani ...prikaži več stalenga prebivališča taubija el energetskega guruja? Je kdo od MSN poročal o.... Seveda pa imamo svobodo in levaki plešete.