Šport
2866 ogledov

Atletiko pretresa velik škandal: "To nima zveze s športom"

He Jie X
Zmaga kitajskega dolgoprogaša na domačem polmaratonu v Pekingu je dvignila ogromno prahu.

Organizatorji pekinškega polmaratona so sprožili preiskavo o domnevnem prirejanju izidov v zaključku preizkušnje, kjer so trije afriški tekači, Kenijca Robert Keter in Willy Mnangat ter Etiopijec Dejene Hailu, vidno upočasnili tempo, da bi s tem omogočili zmago domačemu adutu Heju Jieju.

Tekmeci so nekaj sto metrov pred ciljno črto opazili, da 25-letnemu kitajskemu atletu pojenjajo moči, zato so upočasnili tempo in mu z rokami gestikulirali, naj se pomakne naprej. 'Zmagovalec' je razdaljo premagal s časom 1:03:44 in s tem za minuto ter 11 sekund zaostal za državnim rekordom v polmaratonu.

Razplet tekaške preizkušnje je izzval precejšen škandal in ostre kritike navijaške skupnosti. Pekinški športni urad je v sodelovaju z organizatorji sprožil preiskavo dogodka in napovedal, da bodo izsledki v najkrajšem možnem času predstavljeni javnosti. Zadevo podrobno spremlja tudi glavni pokrovitelj tekmovanja Xstep, ki ima s tekačem sklenjeno pogodbo.

Mnangat je kasneje za BBC povedal, da se je dirke udeležil kot narekovalec tempa. "Nisem prišel tekmovat. Zame to ni bila tekma," se je branil Kenijec in dodal: "Ne vem, zakaj so ob številki zapisali moje ime, namesto da bi me označili za narekovalca tempa. Moja naloga je bila, da mu pomagam podreti državni rekord, vendar mu na žalost ni uspelo," je pojasnil Mnangat. Povedal je tudi, da so njega in še tri druge afriške atlete najeli, da bi Kitajcu pomagali zrušiti državni rekord.

He Jie je dobitnik zlate medalje v maratonu na zadnjih Azijskih igrah leta 2022 v Hangzhouju in državni rekorder v klasičnem maratonu (42 km).

He Jie | Avtor: Profimedia Profimedia

Famozen zaključek pekinškega polmaratona je komentiral norveški strokovnjak Kristian Ulriksen. "To nima nobene zveze s športom," je dejal.

Odzvali so se tudi pri Mednarodni atletski zvezi. "Seznanjeni smo s posnetki iz pekinškega polmaratona in vemo, da pristojne lokalne oblasti dogodek preiskujejo. Integriteta športa je naša najvišja prioriteta. Med trajanjem preiskave zadeve ne moremo podrobneje komentirati," so sporočili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.