Šport
6 ogledov

Kje so loparji?

Goran Ivanišević je imel zaradi svojega ognjevitega temperamenta navijače po vse Žurnal24 main
Svet tenisa premore veliko igralcev, ki niso zanimivi le zaradi dobre igre, pač pa tudi zaradi vedenja na igriščih, kar pogosto naredi dvoboj še zanimivejši. Izbrali smo nekaj najbolj čudnih.
Goran Ivanišević je na turnir Samsung Open v Brighton leta 2000 prišel s slovesom enega od najzanimivejših igralcev tenisa na svetu. Dejstev, ki so govorili temu v prid, je bilo več: od odličnega servisa, vročekrvnega temperamenta, spremenljivega razpoloženja do pogostih impulzov, da bi zapustil igrišče. Prav zaradi tega je bil Goran Ivanišević vedno zanimiv tako za gledalce kot novinarje. Ne glede na to, ali je imel dober ali slab dan, so ga mediji v šali imenovali Ivan Grozni.

Nekateri so govorili, da se je z leti omehčal, vendar pa je Goran novembra leta 2000 v Brightonu napisal edinstveno poglavje v svoji karieri. Čeprav je Ivanišević na lestvici ATP zasedal šele 134. mesto, je na turnir v Brightonu prispel z velikimi apetiti. V drugem kolu se proti Korejcu Hjungu Taik Liju ne bi smel predolgo zadrževati. Kljub temu je bil dvoboj razburljiv, ne zaradi tenisa, ampak ...

Goran Ivanišević je v zgodovini teniške karavane v vrhu po številu polomljenih loparjev. © AFP

 
Čeprav je Ivanišević srečanje dobro začel, je Li v 11. igri naredil brejk in povedel s 6:5. Hrvat je iz jeze zlomil lopar in si zaslužil opomin sodnika. Li je po tem prvi niz dobil s 7:5. Ivaniševiću se je uspelo zbrati in je drugi niz rešil v svojo korist s 7:6. V tretjem pa spet stara zgodba. Po tem, ko je Goran pri rezultatu 1:1 iz rok izpustil dve priložnosti za odvzem servisa Korejcu, je svojo ceno plačal drugi lopar. Še štiri točke so bile odigrane, ko je zaradi sile Ivaniševićevega zamaha v smeti romal tudi tretji lopar. Korejec si je izboril dve žogici za odvzem servisa, Ivanišević pa ne bi bil Ivanišević, če ne bi zlomil tudi tega loparja. Sodnik je Goranu prisodil kazensko točko, s čimer je izgubil igro.

Po tem pa se je zgodilo nekaj nenavadnega. Z zelo zaskrbljenim obrazom je Ivanišević prikorakal do glavnega sodnika Gerija Armstronga in mu tiho dejal: "Geri, nimam več loparjev." "Kaj naj ti rečem?" mu je odgovoril Armstrong in Ivanišević je moral predati dvoboj. S tem je postal prvi igralec, ki je dvoboj izgubil zato, ker je polomil vse loparje. Sodnik je oznanil zmago Korejca s 7:5, 6:7 in 3:1, Ivanišević pa je po dvoboju dejal: "Lahko bi odšel in si kupil nove loparje kot božično darilo, vendar pa se mi zdaj zdi, da bi polomil tudi te."


Rusedski se je velikokrat spraševal, kje ga je polomil, včasih pa je bil za poraz kriv tudi nasprotnik. © AFP

 
Velika potreba
Ko imate najhitrejši servis na svetu, dobro igro na mreži in prednost v izkušnjah pred mlajšim in slabše postavljenim nasprotnikom, potem ne pričakujete, da se boste morali zateči k bizarnim izgovorom za poraz. Prav to se je zgodilo britanskemu teniškemu igralcu, rojenemu v Kanadi, Gregu Rusedskemu po izpadu v prvem kolu turnirja v Monaku aprila leta 2000.

Francoska riviera velja za eno od najlepših lokacij teniških turnirjev že od 19. stoletja dalje, a ko je takrat deseti igralec sveta Rusedski igral proti Čehu Slavi Dosedalu , ga iz tira ni vrgel premor zaradi dežja, ampak ... Rusedski je za zgodnje izpadanje po srečanju krivil nekaj povsem drugega. Britanec je imel težave že od vsega začetka dvoboja. Servis mu ni šel povsem na roko in prvi niz je izgubil z rezultatom 6:4. V drugem je hodil po robu, Dosedal je serviral za zmago, a se je Rusedskemu z brejkom uspelo vrniti v igro za zmago in je v podaljšani igri niz rešil v svojo korist s 7:6. Dvoboj se je tako odločeval v zadnjem, tretjem nizu.

Počasen in za mnoge zahteven rdeči pesek je načel kondicijo močno utrujenega Čeha. Rusedski se je pripravljal, da konča dvoboj. Kot je mnogokrat v navadi, ko izgubljaš, je Dosedal sodnika prosil za premor zaradi klica narave. Rusedskega je to razburilo bolj kot kateregakoli drugega igralca tenisa. Po Dosedalovi vrnitvi iz toaletnih prostorov, kjer se je zadržal tako dolgo, kot da bi šel na kosilo, je Čeh pometel z Britancem in tretji niz odločil v svojo korist s 6:1.

Zanimivo je, da opravljanje potrebe po navadi traja tri, štiri minute, Dosedal pa se je zadržal več kot deset minut. Rusedski se je čudil in čudil in se spraševal, ali se nasprotnik ni izgubil. Čeprav je Rusedski priznal, da ni igral dobro, pa je bil njegov bes zaradi Dosedalovega obiska stranišča več kot očiten. "Neverjetno me je razjezil. Očitno je bil že tako utrujen, da je moral počivati na školjki. Zase vem, da na njej nikoli ne sedim 15 minut," je po dvoboju dejal Rusedski.


Greg Rusedski je nasprotnika obtožil, da je počival na straniščni školjki. © AFP

 

Ali je bil to najbolj smešen izgovor za poraz ali najbolj zlobna taktika, nikoli ne bomo izvedeli, a se je zato britanski časopis Guardian pošalil z Rusedskim in v naslovu članka zapisal: "Gregovi upi potopljeni na stranišču."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.