Šport
46 ogledov

Kjus: Zato pa so rekordi, kajne?

lasse kjus EPA
Nekdanji smučarski as na prizorišču 43. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju spremlja Tino Maze, ki je dobro na poti, da ponovi njegov zgodovinski dosežek izpred 16 let.

Lasse Kjus je na svetovnem prvenstu leta 1999 v Vailu/Beaver Creeku osvojil kolajno v vseh petih disciplinah - rekord, ki ga v naslednjih 16 letih ni ponovil noben alpski smučar ali smučarka. Norvežan se je letos vrnil na prizorišče zanj tako uspešnega lovišča, kjer ima Tina Maze priložnost, da se ponovno zapiše v zgodovinske knjige.

Slovenska smučarka je osvojila kolajne na prvih treh tekmah prvenstva, po nekaj premora pa jo čakajo še nastopi v tehničnih disciplinah. Kjus upa, da bo Mazejeva izenačila njegov rekord in dokazala, da se vrhunski rezultati v hitrih in tehničnih disciplinah medsebojno ne izključujejo.

''Vsi govorijo, da je nemogoče voziti slalom in smuk, a poglejte Tino,'' je povedal 44-letnik, ki bo v Beaver Creeku nastopil na tekmi legend. ''Fantastično. Potrebujemo takšne smučarke, kot je Tina. Karavani daje identiteto,'' je dodal Norvežan.

Dobre pol sekunde od popolnega izplena

Uspeha, ki ga je dosegel pred 16 leti, ni pričakoval. ''Pred prvo tekmo sem bil zelo zaskrbljen, saj sem se slabo počutil. Uspelo mi je strniti moči in dobro odsmučati. To me je spodbudilo,'' se spominja Kjus. Časov, s katerimi je premagal tekmece, ne pomni, spominja pa se, da je za petimi zlatimi kolajnami skupno zaostal 58 stotink.

''Tukaj sem doživel veliko uspehov,'' pravi oče dveh otrok, ki z ženo pričakuje tretji naraščaj. ''Rad se vračam, Vail in okolica sta bila vedno dobra do mene.'' Kjus bo na prihajajočih dveh tekmah navijal za Tino, saj si želi, da bi Črnjaka izenačila njegov dosežek. ''Zato pa so rekordi, kajne?'' je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.