Šport
29 ogledov

Klemenčič: "Politika je zelo hinavska do športa"

Jani Klemenčič. Barbara Milavec
Slovenski športniki so na pravkar končanih olimpijskih igrah v Londonu osvojili štiri kolajne, kar je po mnenju dveh legend slovenskega športa, Brigite Bukovec in Janija Klemenčiča, odličen dosežek. Ne nazadnje so bili slovenski športniki uspešnejši na prejšnjih olimpijskih igrah v Pekingu, ko so domov prinesli pet odličji.

"To je zelo dobro. Mislim, da smo lahko vsi zadovoljni, ponosni in veseli, še posebej pa tisti, ki so to dosegli. Splošna ocena je enkratna," je bila nad dosežkom naših športnikov na olimpijskih igrah v Londonu navdušena nekdanja atletinja Brigita Bukovec, dobitnica srebrne kolajne iz olimpijskih iger v Atlanti leta 1996. Tudi bronasti iz iger v Barceloni leta 1992, veslač Jani Klemenčič, ni skrival zadovoljstva, a našel tudi črno piko. "To je super rezultat. Ampak mi Slovenci prevečkrat pozabljamo na druge rezultate. Včasih že kolajna ni dovolj in nekateri pravijo, zakaj pa le bron, ali ni mogla biti srebrna. To je neka klasična slovenska fora. Poleg vseh teh kolajn pa pozabljamo na vse ostale uvrstitve, ki so prav tako vrhunske. Imeli smo še 15 uvrstitev med deset, kar je fenomenalno," je bil nekoliko nezadovoljen Klemenčič in se dopolnil: "V športu ni več pomembno le sodelovati, ampak je pomembno hitreje, višje, močneje. Vem, koliko je odrekanja, da prideš na olimpijado. Normalno je, da vsi ne morejo osvojiti kolajn, saj jih je premalo za vse. So pa odlične uvrstitve tudi od četrtega navzgor. Marsikdo pravi za Nušo (Rajher, taekwondo, op. p.), da je premagala le eno in končala na osmem mestu. Kaj pa kvalifikacije? Tega pa nihče ne šteje, to se vse pozabi, sploh pri nas Slovencih. Mi smo fenomen, kar se tega tiče. Večina ne zna ceniti ne kolajn ne dobre uvrstitve."

"Še posebej sem bila srečna za Urško in Primoža, saj sem obema res privoščila, da bi jima uspelo. Za tiste, ki niso osvojili kolajn, pa lahko rečem, da so v športu vedno dobri in slabi trenutki. Če športnik ve, da je bil dobro pripravljen, mislim, da ne sme imeti slabe vesti, kaj si mislijo drugi," je nadaljevala Bukovčeva, ki se je pridružila splošni oceni, da je največji zvezdnik iger jamajški sprinter Usain Bolt: "Atletiko sem res spremljala največ, čeprav sem veliko gledala tudi plavanje, kjer ne moremo spregledati Michaela Phelpsa. Sicer pa je jasno, da je Bolt znova pokazal, kaj zna in kaj lahko doseže. On je vrhunski sprinter in je verjetno res največji zvezdnik teh iger."

Olimpijski ogenj v Londonu so ugasnili v nedeljo in ga bodo znova prižgali čez štiri leta v Riu de Janeiru. Se lahko Slovenci tudi v Braziliji nadejamo vrhunskih rezultatov? "Mislim, da se bodo vedno našli odlični športniki, tako kot so se do zdaj. Vidim, da gre tudi pri nas šport naprej. Morda je edina težava v tem, da dobimo toliko kolajn in je potem na vsaki naslednji generaciji, ki gre na igre, večji pritisk. In kdor potem ne dobi kolajne, praktično mislimo, da ni naredil ničesar. Treba se je zavedati, da je že sam nastop na olimpijskih igrah zelo velik. Ampak žal je tako, da na olimpijskih igrah nekaj pomenijo le najboljši rezultati. Morajo pa delati tako, kot je treba," meni ena najboljših slovenskih atletinj vseh časov. Kaj pa Klemenčič? "Zagotovo. Ampak ne verjamem, da se bo čez štiri leta spremenil pristop Slovencev, predvsem pa politikov, do tega. Zdaj bodo spet organizirali sprejeme in bodo glavni, da bi pa naredili kaj za šport, to pa ne. Spet bo le mlatenje prazne slame. Zdaj je treba pomagati športnikom, ampak oni se bodo le slikali z njimi in se hvalili, čez en mesec pa bodo vse pozabili. Politika je na žalost zelo hinavska do športa. Upajmo pa na najboljše, saj nam samo to ostane. Kdo pa je boljši promotor, kot so športniki? Saj se je te dni ves svet narobe vrtel, ko so bile igre v Londonu," je odgovoril nekdaj odlični veslač in za konec še pristavil: "Berem različne komentarje na forumih, nekoč pa bi enega od teh komentatorjev rad povabil na trening z Urško Žolnir ali pa Luko Špikom, Rajmondom Debevcem. Pa naj samo preživi en trening, se mi zdi, da bi si kmalu premislil." Težko se ne bi strinjali z njim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.