Šport
23 ogledov

Klinar: "Želja je medalja"

klinar01_spm Žurnal24 main
Plavalka Anja Klinar je tudi na državnem prvenstvu na Ravnah na Koroškem potrdila visoke ambicije pred glavno tekmo sezone, evropskim prvenstvom v Budimpešti. Cilj: medalja.

Plavalka Gorenjske banke Radovljice Anja Klinar je tudi na državnem prvenstvu na Ravnah na Koroškem potrdila visoke ambicije pred glavno tekmo sezone, evropskim prvenstvom v Budimpešti. Njena tiha želja ostaja medalja, ki jo je na evropskem prvenstvu osvojila že leta 2004 v Madridu, ko je že bila del svetovnega vrha na 400 mešano.

Obenem upam, da bom imela prav v finalu na 400 mešano svoj dan in da se bo vse izšlo kot je treba. Seveda bo tam cilj naprej najboljši izid, finale, v finalu pa se lahko zgodi karkoli. O kolajnah malce nerada govorim, a seveda je želja tudi medalja.
Anja Klinar, plavalka

Po izredni sezoni, manjši padec je imela maja, je tudi na generalki pred EP na državnem prvenstvu na Ravnah na Koroškem potrdila status prve slovenske plavalke in se "za potrditev tega statusa" uspešno spustila v dvoboj s Saro Isaković v paradnih disciplinah slednje. Ob tem je v maratonskem programu nizala osebne rekorde in bila na koncu z naskokom najboljša domača plavalka po številu osvojenih prvih mest.

"Celo leto mi gre res dobro in tukaj na DP je sledil nov dvig forme. Sama nisem verjela, da bom tukaj plavala tako hitro. Seveda upam, da še nisem v tisti pravi formi in da se bo to zgodilo prav na EP. Obenem upam, da bom imela prav v finalu na 400 mešano svoj dan in da se bo vse izšlo kot je treba. Seveda bo tam cilj naprej najboljši izid, finale, v finalu pa se lahko zgodi karkoli. O kolajnah malce nerada govorim, a seveda je želja tudi medalja."

Konkurenca na prvih mestih v Evropi je izredna, a kot pravi 22-letna slovenska reprezentantka, je to v plavanju na vseh največjih tekmah tako. "V plavanju je res težko osvojiti medaljo. Odločala bo tudi dnevna forma, seveda pa je malce odvisno tudi od tega, kako bodo nastopile ostale plavalke. Sama sem optimistična in upam, da se bo vse obrnilo v moj prid."

Ob napredku v praktično vseh plavalnih slogih je Klinarjeva pred največjo preizkušnjo leta 2010 v težavah le pri prsnem slogu, kjer si je nekoč nabirala prednost pred tekmicami. "Že nekaj let imam drobne težave s prsnim plavanjem, zato sem ga veliko trenirala na zadnjih pripravah v Franciji, kjer mi je kar šlo. Upam, da bom imela na tekmi tisti pravi občutek. V ostalih disciplinah sem res stabilna, prsno plavanje pa bom v preostalih 14 dneh do tekme še skušala malo popraviti, predvsem pa si, kot rečeno, želim, da bi dobila pravi občutek."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Samozavest se je po številnih osebnih rekordih pri Klinarjevi dvignila na pravšnjo raven. "Posebej v delfinu in kravlu sem res napredovala in to ne glede na to, da smo prešli spet na te tako imenovane stare kopalke. Seveda se mi je po vsem tem dvignila samozavest in vem, da sem sposobna mojo glavno disciplino, 400 mešano, plavati še bistveno boljše kot ob državnem rekordu na olimpijskih igrah v Pekingu." Prav v novih, počasnejših kopalkah, se je Klinarjeva res dobro znašla. "Tistih neoprenskih kopalk nikoli nisem prav marala, seveda pa se prav v prsnem slogu pozna, da jih ni več. A zase lahko trdim, da zaradi prehoda drastičnih težav nimam, kar dokazujem prav z osebnimi rekordi."

Letošnji dosežki pa so le del uspešne slike. Jeseničanka ne skriva, da je imela po uspešni mladinski karieri v preteklih letih manjšo krizo in je razmišljala tudi o tem, da kopalke zaluča v kakšen kot ter preneha s tekmovanji. "A ni kar tako enostavno reči, da bom nehala plavati, saj je plavanje že dolga leta del mojega življenja. Zadnji dve leti je lažje, saj je bila zelo uspešna že lanska sezona, sledila je letošnja. Spet se dvigam. Moja želja je, da vztrajam do Londona, vem, da lahko tam naredim zelo dober izid, dosežem dobro uvrstitev in to je moja motivacija za naprej."

Boljši olimpijski izid bi posebej že v letu 2004 lahko prišel že prej. A dejavnikov v razvoju športnika je veliko. "Kriva so bila najstniška leta, ko je puberteta najhujša, pa obveznosti v šoli in podobno. Meni je takrat motivacija malo padla. Zdaj mislim, da je to za mano in vsaj v športnem smislu sem zanesljivo odrasla. Zavedam se, da je treba trenirati. Če želiš biti res vrhunski, je treba veliko stvari podrediti športu in narediti vse, da boš čim bolj uspešen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.