Šport
20 ogledov

Kljub bolezni Fabjanova tretja

Vesna Fabjan se je izvrstno odrezala že v kvalifikacijah. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Vesna Fabjan se je kljub bolezni na sprintu v Düsseldorfu uspela zavihteti na odlično tretje mesto, Katja Višnar je izpadla kot nesrečna poraženka v polfinalu. Petra Majdič pa je kot peta izpadla v četrtfinalu.
Edina je brez četrtfinalnega nastopa najboljše trideseterice v slovenski četverici ostala Alenka Čebašek, ki je dosegla 33. čas kvalifikacij.

Švedski smučarski tekač Emil Joensson (3:38,5) je zmagovalec moškega prostega sprinta za svetovni pokal. Drugo mesto je po fotofinišu osvojil Italijan Fulvio Scola (+0,0) pred Norvežanom Oysteinom Pettersenom (+0,2). Slovenski tekači niso nastopili. (STA)

Prvo sito za Slovenke na tekmi v Düsseldorfu, kjer je manjkalo nekaj najboljših tekmovalk svetovnega pokala, je bila že prva četrtfinalna skupina. Tako Vesna Fabjan - v kvalifikacijah je kljub bolezni in antibiotikom, ki jih jemlje, zasedla prvo mesto - kot Katja Višnar in Petra Majdič so namreč nastopile v isti skupini. Ta je bila zelo hitra in usodna za Majdičevo, ki se je s petim mestom poslovila od nadaljevanja. Prvi mesti sta zasedli Fabjanova in Višnarjeva. V polfinalu je Vesna brez težav napredovala, Višnarjeva pa je zasedla tretje mesto, vendar je bila druga polfinalna skupina hitrejša in status srečne poraženke je splaval po Renu. Na koncu je osvojila zelo dobro sedmo mesto.

V finalni tekmi na düsseldorfskih ulicah je Fabjanova začela pogumno in bila do tik pred ciljem celo v igri celo za drugo mesto, vendar jo je v ciljnem sprintu prehitela Američanka Kikkan Randall, slavila pa je Italijanka Arianna Follis. Vsekakor pa je tretje mesto glede na zdravstveno stanje Fabjanove, katere nastop je bil celo vprašljiv, izvrsten dosežek. To so tretje stopničke v njeni karieri.

Pri Vesni tretje mesto danes pomeni vrnitev nazaj. V sprintu v prosti tehniki sigurno sodi med šest najboljših, kjer je bila že lani.
Marko Gracer
"Še včeraj sem razmišljala ali sploh grem v Düsseldorf ali bom ostala doma. Ko smo nato vendarle prispeli sem, niti pomisliti nisem upala, da bom na koncu na stopničkah. Skoncentrirala sem se na vsak tek posebej, rekla sem si, da grem sproščeno na start. Nisem vedela, kaj je ta moja bolezen pomenila in podobno kot v Gällivareju, ko sem šla neobremenjeno na start, je ta rezultat prišel sam od sebe," je po uspehu razlagala Fabjanova. "Proga tukaj mi je dobro znana že iz prejšnjih let, tako da sem vedela na kaj moram biti pozorna. Letos so jo malce spremenili, vendar to meni še bolj odgovarja, saj je tehnično še bolj zahtevna. Taktiko sem poskušala prilagajati, vsi vemo, da če si v startu v ospredju, je vse lažje. Tako sem skušala vedno držati drugo, tretjo pozicijo in to mi je tudi uspevalo. Končno tretje mesto je fantastično."

Düsseldorf, sprint (Ž), prosta tehnika:

1. A. Follis (Ita) 2:02,3
2. K. Randall (ZDA) +0,4
3. V. Fabjan (Slo) +06
 ...
7. K. Višnar (Slo)

...
23. P. Majdič (Slo)
...
33. A. Čebašek (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.