Šport
15 ogledov

Klofuta za ekipo z največ naslovi?

Steelers in Jets. Dve odlični obrambi in ne najbolj konstantna napada. (Foto: Re Žurnal24 main
V manj kot 24 urah bosta znana udeleženca Super Bowla XLV. Boljši iz dvoboja najstarejših rivalov – Bears ali Packers. In zmagovalec dvoboja med šestkratnimi prvaki Steelers in jezikavimi izzivalci Jets.

Če Jets premagajo še Steelers, bi to pomenilo, da so na treh tekmah premagali dobitnike šestih prstanov iz zadnjih devetih sezon! Dosežek brez primere bi jih popeljal na njihov prvi Super Bowl po 42 letih oziroma po legendarnem Joeu Namathu.

O rivalstvu med Green Bay Packers in Chicago Bears smo že pisali (ki igrata finale NFC-ja), v tem članku pozornost usmerjamo na finale konference AFC med Pittsburgh Steelers in New York Jets. V dneh pred tekmo smo pričakovali novo dozo gobezdanja (Američani temu rečejo trash talk) s strani trenerja Jetsov, Rexa Ryana, in njegovih fantov. A za razliko od prejšnjih dveh tekem, ko je Rex zaradi neporavnanih računov z Indianapolis Colts (podajalcem Peytonom Manningom) in New England Patriots (trenerjem Billom Belichickom) streljal vse povprek, je bil pred tekmo s prvaki izpred dveh in petih let povsem neprepoznaven: "Mike Tomlin. Zelo ga spoštujem. Je eden mojih najljubših trenerjev. Je pravi moški in njegova ekipa igra moško." Tako je bilo do petka! Nato pa je bil le čas za njegov javni motivacijski nastop v stilu njihove lovorike nas ne ganejo. "Želimo majico z napisom, da smo prvaki. Želimo kapico z napisom. Želimo pokal! Ne vem, kaj naj še rečem. To je resnica. Oni imajo šest pokalov za prvaka Super Bowla. Če želijo, jih lahko dajo na zelenico, bomo pa igrali še proti njim." No, to pa je že pravi Rex! Če tokrat nima neporavnanih računov s tekmecem, pa ima le te s finalno tekmo konference. "Zame bo to tretja zaporedna finalna tekma AFC-ja. Ne vem, če bom prenesel še en poraz." Lani je z Jets izgubil proti Coltsom, predlani pa kot koordinator obrambe Baltimore Ravensov prav proti Steelersom.

Jets in Steelers so v zadnjih 10 letih odigrali šest tekem. Vsak ima po tri zmage. Enkrat so igrali tudi v letošnji sezoni – z 22:17 so bili boljši fantje Rexa Ryana. V Super Bowl eri so Jeklarji s šestimi Lombardijevimi pokali najuspešnejša ekipa lige NFL.

Brez dvoma so Steelers favoriti tekme, saj so osvojili svojo divizijo, bili drugi nosilec, igrajo doma in imajo izkušnje iz takšnih tekem. Na drugi strani so Jets v končnico prišli kot šesti nosilec AFC-ja, Ryan sicer velja za dobrega trenerja, a resnici na ljubo še ni osvojil česa res velikega. Pa vendarle z odlično obrambo ter samozavestjo in motiviranostjo, ki ji ni para, lahko presenetijo še tretjič. Na poti do Super Bowla XLV so najprej izločili prvake izpred štirih let (Colts) z enim najboljšim podajalcev v zadnjih desetih letih Peytonom Manningom, nato je sledil skalp divizijskim rivalom in trikratnih zmagovalcev Super Bowla v zadnjem desetletju (Patriots) s Tomom Bradyjem, še enim bodočim članom Hiše Slavnih. Obe tekmi so dobili v gosteh. In zdaj? Bojevniki v gosteh, kot so jih poimenovali, gredo v Pittsburgh na Heinz Field, kjer domujejo dvakratni prvaki iz zadnjih petih sezon s še enim vrhunskim podajalcev, Benom Roethslisbergejem. Tokratna naloga bo za Jets težja vsaj iz dveh razlogov: obramba Jeklarjev je boljša obrambe Patsov in Coltsov, Big Ben pa mnogo bolj mobilen in neustrašen za blitze s strani Jetsov, kot sta bila to Brady in Manning. Za Roethslisbergja bo to 12. tekma v končnici, doslej jih je dobil devet. "Big Ben. On je naslednji na našem seznamu," pravi Braylon Edwards.

Osredotočam se le na tekmo, ne na Steelers. Če pa zmagamo Super Bowl, bom to zelo osebno. To bo klofuta zanje, da so me prodali.
Santonio Holmes

"Vem, da ne bom nikdar MVP lige, najbrž ne bom niti imel največ jardov v sezoni, a to nista razloga, da igram to igro," pred svojo tretjo tekmo za prvaka konference razmišlja Big Ben. "Grem na zelenico in skušam zmagati tekmo in na koncu osvojiti prvenstvo." In prav to je tisto, kar je Jeklarje pripeljalo tako daleč: za razliko od Coltsov in Patsov niso odvisni le od podajalca, temveč odloča tako napad kot obramba. S povprečjem 14,5 prejete točke na tekmo, so najboljša obrambna ekipa lige, Troy Polamalu, fant s slovito pričesko, pa je strah in trepet tekmecev. Tudi Jets so do finala prišli predvsem z obrambo, a na koncu bi vendarle znal odločiti njihov napad: kako bo igral ne najbolj konstantni podajalec Mark Sanchez, kako bo tekel LaDainian Tomlinson, eden najboljših tekačev desetletja (ima 159 touchdownov, največ med aktivnimi igralci), ki pa vse do letošnje sezone, v končnicah ni blestel in kako bo lovilec Santonio Holmes prenesel pritisk igranja proti fantom, s katerimi je dve leti nazaj osvojil Super Bowl (takrat je bil po doseženem touchdownu za zmago izbran za MVP-ja)? Če bodo ti fantje zmogli tri touchdowne, so bržkone na tekmi vseh tekem, v nasprotnem primeru bi stavili na zmago Jeklarjev.

Žurnalova napoved: prejšnji teden smo od štirih tekem zadeli le zmago Jetsov, tako da bi bilo bolje, da se napovedi vzdržimo - tudi zato, ker noben od možnih razpletov ne bi bil presenečenje. Pa vendarle: najbolj verjeten par na Super Bowlu je Packers proti Steelersom, privoščimo pa Packersom in Jetsom.

Liga NFL, končnica, finale konferenc:

AFC
Pittsburgh Steelers – New York Jets (v noči na ponedeljek ob 00.30)

NFC
Chicago Bears – Green Bay Packers (nedelja ob 21.00)

O rivalstvu med Green Bay Packers in Chicago Bears smo že pisali, v tem članku pozornost usmerjamo na finale konference AFC med Pittsburgh Steelers in New York Jets. V dneh pred tekmo smo pričakovali novo dozo gobezdanja (Američani temu rečejo trash talk) s strani trenerja Jetsov, Rexa Ryana, in njegovih fantov. A za razliko od prejšnjih dveh tekem, ko je Rex zaradi neporavnanih računov z Indianapolis Colts (podajalcem Peytonom Manningom) in New England Patriots (trenerjem Billom Belichickom) streljal vse povprek, je bil pred tekmo s prvaki izpred dveh in petih let povsem neprepoznaven: »Mike Tomlin. Zelo ga spoštujem. Je eden mojih najljubših trenerjev. Je pravi moški in njegova ekipa igra moško.« Tako je bilo do petka! Nato pa je bil le čas za njegov javni motivacijski nastop v stilu njihove lovorike nas ne ganejo. »Želimo majico z napisom, da smo prvaki. Želimo kapico z napisom. Želimo pokal! Ne vem, kaj naj še rečem. To je resnica. Oni imajo šest pokalov za prvaka Super Bowla. Če želijo, jih lahko dajo na zelenico, bomo pa igrali še proti njim.« No, to pa je že pravi Rex! Če tokrat nima neporavnanih računov s tekmecem, pa ima le te s finalno tekmo konference. »Zame bo to tretja zaporedna finalna tekma AFC-ja. Ne vem, če bom prenesel še en poraz.« Lani je z Jets izgubil proti Coltsom, predlani pa kot koordinator obrambe Baltimore Ravensov proti Steelersom.
Brez dvoma so Steelers favoriti tekme, saj so osvojili svojo divizijo, bili drugi nosilec, igrajo doma in imajo izkušnje iz takšnih tekem. Na drugi strani so Jets v končnico prišli kot šesti nosilec AFC-ja, Ryan sicer velja za dobrega trenerja, a resnici na ljubo še ni osvojil česa res velikega, tudi njegovi fantje (z nekaj redkimi izjemami) tako pomembne tekme še niso igrali. Pa vendarle z odlično obrambo ter samozavestjo in motiviranostjo, ki ni para, lahko presenetijo še tretjič. Na poti do Super Bowla XLV so najprej izločili prvake izpred štirih let (Colts) z enim najboljšim podajalcev v zadnjih desetih letih Peytonom Manningom, nato je sledil skalp divizijskim rivalom in trikratnih zmagovalcev Super Bowla v zadnjem desetletju (Patriots) s Tomom Bradyjem, še enim bodočim članom Hiše Slavnih. Obe tekmi so dobili v gosteh. In zdaj? Bojevniki v gosteh, kot so jih poimenovali, gredo v Pittsburgh na Heinz Field, kjer domujejo dvakratni prvaki iz zadnjih petih sezon s še enim vrhunskim podajalcev, Benom Roethslisbergejem. Tokratna naloga bo za Jets težja vsaj iz dveh razlogov: obramba Jekarljev je boljša obrambe Patsov in Coltsov, Big Ben pa mnogo bolj mobilen in neustrašen za blitze s strani Jetsov, kot sta bila to Brady in Manning. Za Roethslisbergja bo to 12. tekma v končnici, doslej jih je dobil devet. »Big Ben. On je naslednji na našem seznamu,« pravi Braylon Edwards.
»Vem, da ne bom nikdar MVP lige, najbrž ne bom niti imel največ jardov v sezoni, a to nista razloga, da igram to igro,« pred svojo tretjo tekmo za prvaka konference razmišlja Big Ben. »Grem na zelenico in skušam zmagati tekmo in na koncu osvojiti prvenstvo.« In prav to je tisto, kar je Jeklarje pripeljalo tako daleč: za razliko od Coltsov in Patsov niso odvisni le od podajalca, temveč odloča tako napad kot obramba. S povprečjem 14,5 prejete točke na tekmo, so najboljša obramba ekipa lige, Troy Polamalu, fant s slovito pričesko, pa je strah in trepet tekmecev. Tudi Jets so do finala prišli predvsem z obrambo, a na koncu bi vendarle znal odločiti njihov napad: kako bo igral ne najbolj konstantni podajalec Mark Sanchez, kako bo tekel LaDainian Tomlinson, eden najboljših tekačev desetletja (ima 159 touchdownov, največ med aktivnimi igralci), ki pa vse do letošnje sezone, v končnicah ni blestel in kako bo lovilec Santonio Holmes prenesel pritisk igranja proti fantom, s katerimi je dve leti nazaj osvojil Super Bowl (takrat je bil po doseženem touchdownu za zmago izbran za MVP-ja)? Če bodo ti fantje zmogli tri touchdowne, so bržkone na tekmi vseh tekem, v nasprotnem primeru bi stavili na zmago Jeklarjev.
Liga NFL, končnica, finale konferenc:
AFC
Pittsburgh Steelers – New York Jets (v noči na ponedeljek ob 00.30)
NFC
Chicago Bears – Green Bay Packers (nedelja ob 21.00)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.