Šport
16 ogledov

''Klub jih pač molze do konca''

hokej Slovenija Nik Zupančič Saša Despot
Slovenska hokejska reprezentanca se bo konec tedna na prijateljskem turnirju v Katovicah merila s tekmeci iz Avstrije, Poljske in Južne Koreje.

Tekmovanje je uvodni pripravljalni turnir v novi sezoni, katere vrhunec bosta svetovno prvenstvo divizije I in olimpijske kvalifikacije, obenem pa tudi samostojni selektorski krst Nika Zupančiča.

Dolgoletni pomočnik Matjaža Kopitarja je po slovesu slednjega po majskem svetovnem prvenstvu na Češkem prevzel vajeti ekipe, turnir v Katovicah pa bo prvi, kjer bo sam vodil ekipo.

Ta sicer ni sestavljena povsem tako, kot si je želel. Prvi turnir v sezoni je sicer velikokrat namenjen uigravanju mladih in nudenju priložnosti za še neuveljavljene, tokrat pa je moral Zupančič moštvo skorajda prisilno pomladiti. Nekaj odpovedi je bilo zaradi obveznosti v klubih, nekaj zaradi prošenj klubov, Zupančič pa je opozoril tudi na težavo, ki se vleče že nekaj časa - igralci morajo igrati za svoje klube, čeprav so uradno poškodovani, saj tam reprezentančni premor vidijo kot priložnost za počitek teh hokejistov.

"Tu je nekaj igralcev v podobnem stanju. Klub prosi, če lahko igrajo poškodovani, z injekcijami. Klub jih pač molze do konca. To do neke mere še razumem, ta čas bi bil dobrodošel, da se spravijo k sebi. Tu sem v dilemi, ali kot selektor zahtevati, da igrajo 20 minut ... še zmeraj sem prepričan, da so fantje načeti in bodo ta čas izkoristili, da bodo sanirali poškodbe. Ampak to so večinoma preizkušeni igralci, za katere vem, kaj lahko od njih pričakujem. Morda pa bo kdo od mlajših izkoristil svojo priložnost. V vsaki stvari vidim nekaj dobrega," pravi o tej temi selektor. Zaradi teh težav na turnirju ne bo Jana Urbasa, Roka Tičarja, Roberta Saboliča, vratar Medveščaka Gašper Krošelj pa bo manjkal v dogovoru s klubom.

Turnir na Poljskem bo sicer zanimiv tudi zato, ker bodo tekmeci vsi nastopili še na aprilskem drugoligaškem prvenstvu. Ta bo na istem prizorišču, resda bodo tokrat Poljaki verjetno uporabili manjšo dvorano, vseeno pa Zupančič vidi prednosti takšnega turnirja, čeprav je sezona še zelo mlada in je do SP še pol leta.

"Pozitivno je, da gremo na prizorišče. Dovolj je, da smo na samem prizorišču, da okusimo razmere. Dalo si bo ogledati dvorano, čeprav v njej ne bomo igrali. Tako bomo že malo pripravljeni, to je ena pozitivna stvar, druga pa je, da igramo proti tekmecem, ki bodo tudi tekmeci aprila. Predvsem nas zanimajo Poljaki in Korejci. S Poljaki že dolgo nismo igrali, s Korejci nazadnje pri njih, ampak oni vseskozi priklapljajo neke nove igralce, tako da bo zanimivo. Avstrija pa je mlada, sestavljena iz lige Ebel, a z njimi se že dobro poznamo. Pa tudi tri tekme imamo, na katerih lahko poskusimo kakšne kombinacije," o prihajajočem turnirju pravi Zupančič.

Selektor je nov, način dela pač ne

Čeprav je selektor nov, pa način dela verjetno ostaja podoben kot doslej. Selektor in igralci se dobro poznajo, kakšno novost pa bo vseeno uvedel, je še dejal na druženju s sedmo silo pred začetkom priprav na Bledu. "Že toliko časa sem v hokeju, z nekaterimi sem že igral skupaj. Dobro se poznamo, vedo, kakšen človek sem, kot takšen tudi delujem. Gre za poštenost, delavnost, fair play. Vedno sem pa odprt za težave, a na koncu, to sem jim tudi povedal, pa je povsem zadnja moja. Tu odločam jaz in na koncu tudi nosim odgovornost."

''Prisilna pomladitev''

V postavi je tokrat več domačih igralcev, kar selektor upravičuje z dobrimi predstavami mladih. "Poškodbe narekujejo sestavo, a ne glede na to nekateri fantje v Olimpiji kažejo napredek. Pa tudi recimo Andrej Hebar kaže dobre igre in je nekakšen povratnik. Sem pa opravil določene pogovore, tako da smo sploh razjasnili stvari, ali so pripravljeni delati pod takimi in takimi pogoji. Govorim predvsem o teh, ki so že bili reprezentanti, pa se vračajo. Mladi pa so veseli, da se vzpenjajo in okusijo še stopnico višje," o prisilni pomladitvi pravi selektor.

Vratarja v Katovicah bosta Robert Kristan in Luka Gračnar, mladi ljubljanski vratar Tomaž Trelc bo samo na pripravah na Bledu, da malo okusi vzdušje reprezentance. Zupančič je napade razdelil takole: Hebar-Jeglič-David Rodman; Pance-Goličič-Verlič; Pesjak-Ograjenšek-Kuralt; Koblar-Pem-Ropret, branilski pari pa bodo Robar-Kovačevič, Štebih-Pavlin, Tavželj-Repe in Logar-Podlipnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.