Šport
23 ogledov

''Ko izgubim, dobim tudi do 15 groženj''

blaž kavčič EPA
Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič uspešno okreva po operaciji stopala in nadaljuje s pripravami za vrnitev v teniško karavano.

Blaž Kavčič, eden najboljših slovenskih tenisačev in nekdanji 68. igralec sveta, je v pogovoru za Žurnal24 razkril, kako poteka rehabilitacija noge in kdaj lahko pričakujemo njegovo vrnitev na teniška igrišča.

''Noga je toliko v redu, da lahko normalno živim in treniram v fitnesu. Kondicijski treningi potekajo po programu. Nisem pa sposoben teči ali noge obremeniti z večjo silo. Na igrišču preživim kakšno uro na dan, ampak to izgleda tako, da stojim na mestu na nekakšni mehki peni in udarjam žogico. Rehabilitacija poteka po pričakovanjih. Imam dostop do vseh naprav, tako da doma opravim kar nekaj terapij dnevno. Občutek je dober, res pa je, da bom potreboval vsaj še dva, tri tedne, da bom lahko v polnem pogonu,'' je povedal Kavčič in dodal, da je razlika med oskrbo, ki si jo lahko privoščijo najboljši igralci na eni strani in ''navadni smrtniki'' na drugi, precejšnja.

''Najboljši igralci imajo svojega človeka 24 ur na dan. Ti ljudje skrbijo za njihovo počutje in zdravje. Oni imajo na voljo pravo nego v trenutku, ko začutijo bolečino. Če sem na turnirju, pri meni to lahko traja tudi do 14 dni. Če majhno poškodbo odpraviš takoj, je veliko manjša verjetnost, da se bo razvilo kaj hujšega. Moje poškodbe so bile takšne, da na njih nisem mogel vplivati. Če si zlomiš kost, si zlomiš kost in nihče ti v tistem trenutku ne more pomagati. Ja pa velika prednost, če imaš nekoga zraven. Dobivaš dodatke, ki jih potrebuješ, imaš dostop do masaže in pregledov krvi,'' je povedal 28-letnik in dodal: ''Počutje je odvisno od krvne slike. Če ti česarkoli primanjkuje, si lahko veliko šibkejši. Če pa se to pravočasno ugotovi in dobiš tiste dodatke, ki jih potrebuješ, je lahko telo takoj 20 odstotkov močnejše. Ne vem, koliko se tega poslužuejo najboljši. Osebno gledam krvno sliko enkrat na tri mesece, oni zagotovo večkrat.''

Teniški svet je nedavno pretresel škandal, ki ga je sprožila vsebina dokumentov o domnevnem prirejanju izidov. Praviloma velja, da se takšne ali drugačne mahinacije dogajajo na nižjih ravneh tekmovanja, kar potrjuje tudi Kavčič, po nekaterih navedbah pa naj bi bili v nečednosti vpleteni celo nekateri najboljši igralci sveta, vključno s številko ena Novakom Đokovićem.

''Vsi vemo, da ni nobenih konkretnih dokazov, da bi bil kdorkoli vpleten. O tem se veliko govori. Jaz vem, da se to dogaja na nekoliko nižjem nivoju. Meni se zdi to zelo malo verjetno. Težko verjamem, da se to dogaja na takšnih turnirjih, ker vemo, da se tam obračajo velike vsote denarja.''

''Đoković je bil v tistem času v vzponu in ne verjamem, da bi bil pripravljen za 200.000 evrov žrtvovati svojo kariero. To se mi zdi smešno. Govoric je veliko. Krožilo je celo, da jaz prodajam tekme,'' je povedal Kavčič, ki je osebno prejel ponudbo za prirejanje izidov, vendar je ponudnika, ki je imel pri sebi denar, odločno zavrnil.

''Dobil sem ponudbo. Zgodilo se je v Koreji. Človek je prišel z gotovino in potrkal na moja vrata. Zavrnil sem ga in se takrat uvrstil v finale, tako da se mi je veliko bolj splačalo. Razumem igralce, ki se mučijo celo življenje in so uvrščeni med 200. in 300. mestom, potem pa jim nekdo ponudi 20.000 evrov za tekmo. Oni lahko toliko zaslužijo v celem letu.''

Zveza teniški profesionalcev (ATP) je v zadnjih letih sprejela nekatere ukrepe, ki naj bi nižje rangiranim igralcem omogočili zadovoljiva finančna sredstva, a dejstvo je, da nekateri še naprej životarijo.

''Moje mnenje je, da je sistem zelo slabo nastavljen. ATP se bori proti prirejanju, po drugi strani pa igralcem ne zagotovi standarda, ki bi omogočal, da se jim tega ne bi bilo treba posluževati. Poleg tega so stavnice eden od pokroviteljev ATP-ja. Po eni strani promovirajo stave, po drugi pa pritiskajo na igralce. Največja težava pa je v tem, da je igralec zelo izpostavljen. Ko na primer izgubim tekmo, ki bi jo moral zmagati, dobim po 10, 15 groženj. To je katastrofa. In to samo zato, ker sem na stavnih hišah. ATP sem vprašal, zakaj sem na stavnih hišah, saj si jaz tega ne želim. Prvič nimam nič od tega, drugič me ljudje potem obtožujejo, da prodajam dvoboje, kot tretjič pa dobivam grozilna pisma. Ko na začetku leta podpišeš, da boš igral po pravilih ATP, je to vključeno. Oni na račun tega dobijo denar od stavnih hiš. To je začaran krog. Proti temu bi se moral boriti celoten sistem, kar je pa zelo težko. Menim, da bi morali celoten sistem spremeniti in bi se to zelo hitro odpravilo,'' je prepičan Kavčič.



Lansko leto je zaznamovala popolna prevlada Novaka Đokovića, ki je zabeležil morda celo najboljšo sezono vseh časov. Trend se nadaljuje tudi v letošnji sezoni, saj je srbski tenisač osvojil turnirja v Dohi in Melbournu, na poti do dveh lovorik pa je prepričljivo ugnal tako Rafaela Nadala kot Rogerja Federerja. Ob takšnem ritmu bi lahhko Đoković kmalu posegel po teniških rekordih, ki so se do nedavnega zdeli nedosegljivi.

''Trenutno je velik korak pred ostalimi.  A treba se je zavedati, da je tudi pri Nadalu in Federerju kazalo, da ju nihče ne bo mogel premagati. Pridejo obdobja, ko je eden od teh igralcev povsem dominanten, vendar menim, da to ne more trajati v nedogled. Vprašanje je, kako dolgo bo sposoben igrati na takšnem nivoju. Trajalo bo še leto ali dve, potem pa mislim, da bo težko. Pritisk je velik, tekem je ogromno. Slej ko prej se bodo stvari pri vrhu spet zamenjale. V primeru Đokovića je nekoliko lažje, ker zadaj ni takšnih igralcev, ki bi ga lahko res ogrozili. Res pa je, da ti igralci še dozorevajo in imajo veliko rezerve. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale. Mislim, da bo še nekaj časa superioren, vendar se bo ustavilo,'' je prepričan slovenski tenisač.

Kavčič si za vrnitev na Tour ni postavil uradnega roka, počakal bo, da bo noga stoodstotno nared. ''Vrnil se bom takrat, ko bo noga povsem v redu. Z bolečinami ne bom nastopal. Na igrišča naj bi se vrnil čez mesec dni oziroma v najboljšem primeru čez tri tedne,'' je okvirno ocenil 168. igralec sveta.

My first practice in 2016!!! :) Foot is better, but have to be careful still with pressure on the cut, that is why the soft surface ... Let's say little steps to another comeback ATP World Tour ;)

Objavil/a Blaž Kavčič dne 10. februar 2016
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.