Šport
1618 ogledov

Ko se izpolnijo sanje: neverjetna športna pravljica prevzela Ameriko

David Ayres Profimedia
Pretekli konec tedna je bil nekaj posebnega za kanadskega hokejskega vratarja.

V noči na nedeljo je bil v ligi NHL na sporedu obračun med domačimi Toronto Maple Leafs in gostujočimi Carolina Hurricanes. Slednji so srečanje dobili (3:6), a vso pozornost je dobil le en posameznik.

Sredi druge tretjine, ob vodstvu Caroline z 1:3, se je poškodoval vratar Petr Mrazek, ki je v prvi tretjini zamenjal prav tako poškodovanega prvega čuvaja mreže Jamesa Reimerja. In na sceno je stopil doslej neznani 42-letni David Ayres.

Ayres pred nedeljsko tekmo še nikoli ni branil v ligi NHL. Preživlja se tako, da sodeluje na treningih moštva Toronto Marlies - podružnice franšize Maple Leafs, in z upravljanjem vozila, ki med tretjinami čisti led - zambonija. Poleg tega je bil na približno polovici letošnjih tekem Maple Leafs v vlogi posebnega rezervnega vratarja.

V ligi NHL namreč obstaja pravilo, da je na vsaki tekmi na voljo vratar, ki lahko brani za obe moštvi. Ta ne sedi na klopi, ampak v "civilki" na tribuni. Tako je Ayres, skupaj z ženo Sarah, tudi tokrat sedel na tribuni in najbrž mislil, da bo še enkrat več le gledalec. A poškodbi Reimerja in Mrazeka sta premešali karte.

Po Ayresovem vstopu v igro je Carolina vodstvo hitro povišala na 1:4, nato pa je debitant Ayres dobil dva gola iz prvih dveh strelov. Toda po začetni tremi se je zbral in ustavil vseh preostalih osem poskusov, ki so jih do konca srečanja proti njegovim vratom usmerili domačini.

Navijači Toronta, ki so vedeli, da je v vrata prišel njihov someščan, so njegove obrambe, čeprav dosežene v dresu tekmecev, bučno pozdravili.

Po tekmi je bil Ayres, ki je postal najstarejši vratar z zmago na debiju v ligi NHL, razumljivo zelo zadovoljen. "Bilo je divje, a zabavno. Fantje so bili enkratni. Rekli so, da naj se ne obremenjujem s prejetimi goli, da je to moj trenutek, da naj se zabavam. Tudi občinstvo je bilo neverjetno. Izjemno," je po tekmi povedal vratar, ki so mu pred 15 leti presadili ledvico.

Ayres je za svoje usluge na tekmi dobil 500 dolarjev, obdržal pa je lahko dres, v katerem je blestel na ledeni ploskvi. Njegovo slavo pa Hurricanes že izkoriščajo s prodajo majic z njegovim priimkom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.