Šport
22 ogledov

Ko se ustavi devetmilijardni posel

Ta hip kaže, da Toma Bradyja in kolege jeseni ne boste spremljali v akciji. (Fot Žurnal24 main
Od sobote so prekinjene vse aktivnosti med klubi in igralci lige NFL. Začela se je najhujša nočna mora navijačev – lockout. Zakaj se je zgodil in kaj to pomeni za naslednje mesece in sezono 2011? Preberite.
Kdaj lahko pride do rešitve? Kdaj bo nekdo popustil? "Pogodbo bodo sklenili šele takrat, ko bo zavladala totalna panika," pove ESPN-ov analitik in nekdanji podajalec v NFL, Trent Dilfer. Ko igralcem zmanjka denarja, in ko bodo lastniki dojeli, da z nadomestnimi igralci ne bodo mogli računati tako visokih cen vstopnic.

Lockout je bil neizbežen. Če se vodstvo lige NFL, lastniki klubov in igralci združeni v NFLPA dve leti niso uspeli dogovoriti o novi kolektivni pogodbi (CBA), jim pač to ni uspelo niti v zadnjem tednu dni, za kolikor so podaljšali pogajanja. Posel, kjer se letno obrne devet milijard dolarjev, je zdaj zaustavljen. Na potezi so sodišča in odvetniki, sezona 2011 lige NFL skoraj zagotovo ne bo, kakšna bi morala biti. Če sploh bo! Navijači najbolj priljubljenega športa v ZDA, vse bolj pa tudi pri nas, so obupani. "Ali se lahko prosim nekaj dogovorite! Ne morem živeti brez nogometa!" je v komentarju na spletni strani Pro Football Talk zapisal eden od njih. Navijači združeni v Sports Fans Coalition so postavili spletno stran savenextseason.com (Rešite naslednjo sezono), kjer s peticijo skušajo pritisniti na sprte strani, češ mi sofinanciramo stadione in zato želimo nogomet.

Komisar lige Roger Goodell, ki letno zasluži 10 milijonov dolarjev, si je za čas lockouta v znak solidarnosti svojo plačo znižal na dolar na mesec.

Glavne točke spora za novo CBA
Po dosedanji pogodbi so od devetih milijard dolarjev lastniki letno dobili milijardo, igralci pa 60 odstotkov od ostalih osmih milijonov (ostalo ostane vodstvu lige). Zdaj želijo lastniki dve milijardi, igralci pa niso pripravljeni na zmanjšanje svojih zaslužkov. Ta teden naj bi lastniki zahtevo znižali na 1,8 milijarde, a tudi tega igralci niso podprli. Slednji niti ne podpirajo, da bi vodstvo lige odstopilo klubom del svojega deleža. Druga točka spor je želja lige in klubov, da se redni del sezone razširi iz 16 na 18 tekem. Igralci ostajajo odločno proti. Liga je zdaj sicer pripravljena s tem počakati še dve sezoni. Neenotni so si še v dolžini pogodbe in višine plače za novince v ligi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
In kaj zdaj?
Lockout pomeni, da so klubi prekinili (zamrznili) vse vezi s svojimi igralci: ti ne bodo dobivali plač, ne bo skupnih treningov … Sindikat igralcev NFLPA je razpadel. 10 igralcev, med njimi Tom Brady, Peyton Manning in Drew Brees, je že vložilo tožbe proti ligi in klubom, ker so jih "izključili" (to bi bil lahko kolikor toliko ustrezen prepoved besede lockout). Ker ni nove kolektivne pogodbe, se ne more začeti niti t. i. free agency (novačenje in podpisovanje s prostimi igralci – teh je 400 do 500). Nabor novincev se bo aprila sicer zgodil, a ti seveda ne bodo mogli podpisati pogodbe. Zanje in za ostale mlade talente v ligi je lockout najbolj boleč, saj ostajajo brez treninga z uveljavljenimi trenerji.

Ne spreglejte! Čez
dva tedna se s tekmo med prvaki Ljubljana Silverhawks in gosti v ligi, Zagreb Thunder, začne drugo slovensko DP v am. nogometu.

Kaj pa sezona 2011? Ta bržkone bo, saj si usode lige MLB iz leta 1994 ali lige NHL iz leta 2004, ko je odpadlo celotno prvenstvo, lastniki in vodstvo lige ne morejo privoščiti. Sezona bo tako bržkone skrajšanja in z nadomestnimi igralci (takšnimi, ki sicer niso dovolj dobri za NFL) ali pa tistimi, ki bodo do poletja ostali brez denarja. Usoda sezone sicer bržkone bo znana pred avgustom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.