Šport
15 ogledov

Kobe zadnji Slovenec v Londonu

primož kobe mali kraški maraton sežana 2012 Miha Grgič Jelen
Danes se bodo v London končale 30. olimpijske igre. Zadnji dan bo slovenske barve zastopal maratonec Primož Kobe, večina pozornosti pa bo usmerjena v finala ekipnih športov. Začetek zaključne slovesnosti ob 22. uri.

Vsega dobrega je enkrat konec. Z zadnjimi 15 finalnimi odločitvami se bodo danes sklenile poletne olimpijske igre, ki jih je tretjič v zgodovini po letu 1908 in 1948 gostil London. V skladu z olimpijskim protokolom se bo uradno spustil zastor na igre 30. olimpiade, ko bodo na večerni slovesnosti ob zaprtju ugasnili olimpijski ogenj.

 

London se tako poslavlja, olimpijske igre pa že pozdravljata Brazilija in Rio de Janeiro, ki bo poletne olimpijske igre gostil leta 2016.

Danes bodo v Londonu podelili še zadnje komplete odličij, videli pa bomo tudi zadnji slovenski nastop. Slovenske barve bo v najtežji tekaški preizkušnji, maratonu, branil Primož Kobe. Slovenski olimpijci, 65 jih je nastopilo v Londonu, so zgledno predstavljali Slovenijo. Stara garda slovenskega športa ni razočarala. Tudi v Londonu se je Slovenija uvrstila v krog držav dobitnic olimpijskih kolajn.

Po osamosvojitvi so slovenski športniki kolajne prinašali prav z vseh poletnih olimpijskih iger, na katerih so nastopili pod slovensko zastavo in grbom. Tradiciji se niso izneverili niti v Londonu, čeprav rekorda iz Pekinga s petimi posamičnimi kolajnami niso presegli. Najžlahtnejši košček kovine je v domovino prinesla judoistka Urška Žolnir, ki je na tatamiju v kategoriji do 63 kg pokorila konkurenco ter stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. S srebrom se je ovenčal šampion iz Pekinga Primož Kozmus v metu kladiva, bron je pristreljal Rajmond Debevec, veslača Luka Špik in Iztok Čop sta bero kolajn na velikih tekmovanjih sklenila z bronastim odličjem.

Pričakovanja so bila še višja. Kajakaš Peter Kauzer bo na prvo olimpijsko kolajno moral še počakati, v olimpijski vetrovni loteriji na regatnem polju v Weymouthu je brez odličja v razredu finn ostal jadralec Vasilij Žbogar, srebrni iz Pekinga Sari Isaković pa se v vodnem centru ni posrečil lov na še drugo olimpijsko kolajno. Brez vidnejše uvrstitve je ostala tudi bronasta judoistka iz Pekinga Lucija Polavder.

Čeprav se bodo igre danes končale, pa bo olimpijski duh v Londonu ostal še zelo živ. Olimpijsko dogajanje se bo po tritedenskem premoru nadaljevalo s paraolimpijskimi igrami, kjer bo Slovenijo zastopalo 22 tekmovalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.