Šport
69 ogledov

Kocijančič in Lovše na sodišču

Kocijančič in Lovše zurnal24.si
Nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše v zasebni tožbi toži nekdanjega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocijančiča

Tožba je posledica žaljive obdolžitve, v povezavi z dogajanjem na razvpitem 48. kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis) v Južni Koreji konec maja 2012.

Na tem kongresu se je odločalo o prireditelju svetovnega prvenstva leta 2017 v nordijskem smučanju. Slovenija je kandidirala s Planico, a s kandidaturo ni bila uspešna, prvenstvo je dobil finski Lahti.

Kongresa sta se udeležila tako Lovše, takratni prvi mož krovne slovenske smučarske organizacije, kot tudi Kocijančič kot član predsedstva Mednarodne smučarske zveze.

Lovše naj bi menda predsedniku svetovne smučarske organizacije Gian-Francu Kasperju pošiljal grozilna pisma in naj bi mu celo grozil s pištolo, zaradi česar je Švicar zahteval dodatno varovanje. Lovše, ki je po korejskem škandalu odstopil, je omenjene navedbe kategorično zanikal in jih označil za neresnične ter osebni napad "kot del obrambne strategije Kocijančiča, ki ni opravil svojega dela pri lobiranju, da Planica dobi prvenstvo".

Navedbe od domnevno nenavadnem Lovšetovem obnašanju že dan pred glasovanjem za prireditelja SP so takrat podrobno popisali slovenski mediji. Ti so takrat pisali, da naj bi Lovše že med večerjo Fis začel kričati na Kocijančiča ter planiška ambasadorja Petro Majdič in Francija, češ da ne bodo dobili nordijskega SP.

Pozneje naj bi se v bližnjem lokalu lotil še nekaterih drugih članov predsedstva Fis, jim mahal z Interpolovo izkaznico in Heinzu Gurtnerju grozil s pištolo ter se izdajal za agenta FBI, menedžerju pri Fis je menda celo poslal telefonsko sporočilo, da bodo letele glave, če Planica ne bo dobila SP v nordijskem smučanju. Zaradi tega so odgovorni pri FIS sklicali izredni sestanek, na katerem so od od prirediteljev kongresa zahtevali osebno varovanje za predsednika Fis Kasperja in Kocijančiča, piše današnja Ekipa24.

Poleg tega so se razširile govorice, da naj bi Lovše s sporočili SMS nadlegoval tudi druge člane Fis in jim obljubljal nagrade v zameno za glas za Planico.

Lovše je prepričan, da je prav Kocijančič o njem razširjal žaljive obdolžitve in neresnice. Zato se je odločil za zasebni kazenski pregon. Ker poskus poravnave ni bil uspešen, se je zadeva znašla na sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.