Šport
24 ogledov

Kocijančič: Nisem sam zakuhal intrige proti Lovšetu

kocijančič oks olimpijski komite slovenije
1/16
Boštjan Tacol
Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, je pojasnil svojo plat zloglasne zgodbe iz Južne Koreje, kjer je pred tedni potekal kongres Mednarodne smučarske zveze in kjer se je zgodil spor s Tomažem Lovšetom, bivšim predsednikom Smučarske zveze Slovenije.

Janez Kocijančič se je po prihodu s potovanja odzval na različne izjave zdaj že nekdanjega predsednika Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomaža Lovšeta. Član predsedstva Mednarodne smučarske zveze (FIS) in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pravi, da so bile v Južni Koreji ob spodleteli kandidaturi Planice, za katero Kocijančič trdi, da je bila odlično pripravljena, izrečene "nedostojne ponudbe, grožnje, pritiski“.

Po odločitvi Fisa v južnokorejskem Kangvonu, ki je 31. maja svetovno prvenstvo dodelil Lahtiju, se je razplamtela polemika zaradi neuspešne kandidature Planice in že med kongresom je odstopil Lovše; slednji je sicer zanikal, da bi med kongresom grozil članom Fisa ali se neprimerno vedel, kot so poročali številni mediji.

"Ni bilo dogovora, da zmaga Lahti"

"Bile so grožnje in neprimerne ponudbe, toda odločno zanikam, da bi sam zakuhal intrigo proti Lovšetu. Vse do danes me ni bilo v Sloveniji, med kongresom pa sem dal le izjavo za STA, ki jo ponavljam. Olajšanje je bilo, ko smo slišali za Lovšetov odstop, saj smo se znašli v izjemno težkem položaju. Že dolgo ni bilo tako odprte kandidature za SP kot tokrat. Ni bilo nobenega vnaprejšnjega dogovora, da zmaga Lahti, in finsko prizorišče je bilo po mojem mnenju premagljivo vse do neprimernih nastopov Lovšeta," je povedal Kocijančič in podrobneje pojasnil nekatere dogodke v Južni Koreji.

Kako Lovše ve, kdo je glasoval za koga?

"Šlo je za svečano večerjo (na predvečer glasovanja, op. a.). Sedel sem s predsednikom FIS (Gian-Francom Kasperjem, op. a.). Prišel je gospod Lovše, pozdravil, sedeli pa so tam tudi vsi drugi člani predsedstva. Lovše je rekel, da se veseli jutrišnje zmage in da se zahvaljuje za njegovo podporo. Kaspar seveda nikomur ni obljubil podpore in to je bil silno neobičajen dialog. Slovensko sem mu dejal, naj se pomiri in ne govori tako. Vsi so gledali postrani. Razumel je in šel. Sledila so SMS-sporočila … Njegova ocena, da je Kaspar navijal za Lahti, to je brez zveze. To izvira iz nepoznavanja. Ali pa da je v nekaterih časopisih razlagal, za koga je kdo glasoval. Od kje pa on to ve? Glasovanje je bilo tajno. Ne vem za nikogar, razen zase, kako sem glasoval," je še dejal predsednik OKS.

kocijančič oks olimpijski komite slovenije | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Milijon evrov, da se predsednik umakne

"Pred glasovanjem je predsednik Fisa Gian-Franco Kasper dejal, da je obveščen, da mu grozijo in da se s tem ukvarja predsednik SZS. Dejal je, da se ponuja milijon evrov, da se s položaja odstrani on sam in da se grozi tudi nekaterim drugim članom predsedstva, med drugim tudi meni. To je bilo, kot da bi me kdo s kladivom po glavi. Bilo je tudi vrsto drugih ponudb in nedostojnih dogodkov, ki so jim bili priče moji sodelavci. Sam sem večinoma sodeloval na sejah predsedstva. V svoji dolgi karieri česa takega nisem doživel. Po glasovanju je Norvežan Sverre Seeberg, podpredsednik Fisa, navrgel, da tudi Holmenkollen, ko je prvič kandidiral, ni dobil niti pet glasov. Toda potem se me obvestili, da je imela Planica večino, toda tisti trenutek, ko so izvedeli za pritiske in nedostojne ponudbe, je bilo glasovanje izgubljeno," je dejal Kocijančič in še enkrat poudaril,da je po njegovem Planica imela velike možnosti za uspeh, morda je bila celo favorit, a: "Mislim, da je pri tem spletu okoliščin pravi čudež, da je prišla skozi (v tretji krog, ap. a.)."

Dogovor z Lovšetom bi mu bil pod častjo

Lovše je med drugim dejal tudi, da mu je Kocijančič zagotavljal 11 glasov, kar slednji zanika: "Govoril sem drugače. Predhodnega dogovora, da jaz dobim 11 glasov ali da dobim prvenstvo, nisva imela. Bil bi nemoralen. Nikdar ga ne bi sprejel. Meni je to absolutno pod častjo in mi je zelo žal, če Lovše tega ne razume. Rekel sem, da se je 11 članov predsedstva pozitivno izjasnilo. Ampak sem vseskozi opozarjal, pred pričami, da je to varljivo. Gre za tajne volitve. Nekateri obljubijo glasove vsem, drugi le enemu. Jaz običajno nikomur ničesar ne obljubim. To je najlepši način, da ostaneš pošten in vsem pogledaš v oči. Bilo je izrazito simpatično in pozitivno vzdušje. Predvideti rezultate tajnega glasovanja, vedeti, kako se bo glasovalo ali sprejemati dogovore, komu se bo dalo, ni možno. V sejni sobi smo zaprti brez kakršnihkoli možnosti komunikacije, ne izvemo niti, kakšen je rezultat glasovanja, ampak le, kdo je izločen. In celo ne izvemo, kdo je zmagal. To sem izvedel na razglasitvi, ko je predsednik odprl kuverto."

Kocijančič je zavrnil trditve Lovšeta, da je bila njegova naloga v Južni Koreji lobiranje za Planico: "O slednjem ni bilo dogovora in tudi če bi bila taka ponudba, bi jo zavrnil. Lovše se dve leti ukvarja s smučanjem in se slabo spozna nanj, tudi na statuta SZS in Fisa. Nacionalna zveza predlaga člana za predsedstvo. Ko pa je oseba izvoljena, ni vezana na odločitve nacionalnih vez, saj zastopa Fis. Lobiranje ni dovoljeno in to je izrecno zapisano tudi v etičnem kodeksu Fisa. Lovše me tudi ne bi mogel zamenjati, ker me je za kandidaturo potrdil izvršni odbor SZS."

Komentarjev 2
  • izvedenec 17:31 11.junij 2012.

    komunist pa pošten????

  • nimamga 17:20 11.junij 2012.

    G. Kocjancic, toliko je ze povedanega okrog glasovanja. Pa dajte povejte, ce niste sam zakuhal, kdo vam je pomagal. To zanima smucarsko javnost.