Šport
40 ogledov

Kocka je padla

tina maze tiskovna konferenca
1/29
Anže Furlan
Najboljša slovenska smučarka vseh časov je v avstrijskem Söldnu oznanila načrte za prihodnost.

Ob ledeniku Rettenbach, kjer je Tina Maze osvojila svoje prve točke v svetovnem pokalu in tudi svojo prvo zmago, je Črnjanka v hotelu Berglund predstavnikom sedme sile sporočila, da ne bo nadaljevala s smučarsko kariero.

Pred izjavo Mazejeve so zavrteli film o njenih dosežkih, a je na žalost odpovedal zvok, tako da uvod ni bil popoln.

"Po tolikih letih v alpskem smučanju je treba reči, da sem zadovoljna z vsem, kar sem dosegla. Ne čutim več potrebe po tekmovanju na tako visoki ravni," je na začetku povedala Mazejeva.

"Prvi in edini, ki je šel na to noro pot z mano, je bil Andrej Perovšek. Z Andreo nama je pomagal na poti do številnih uspehov. Nato je bil tu še Livio Magoni, ki mi je pomagal izboljšati mojo italijanščino (smeh, op. a.). Tu je še mojster za smuči Andrea Vianello. Zahvalila bi se tudi Mauru Piniju in Nežki Poljanšek, ki ju tukaj ni. Z nami pa je Valerio Ghirardi, ki je pred kratkim postal dedek. Hvala Valerio."

"Vemo, da to niso vsi. Tu je še nekdo, ki je bil odgovoren za mojo pripravo, mentalno moč ... On je pomagal, da sem premagala vse meje. Igral je vlogo petih oseb. Njegove besede so včasih bolele, toda z objemom me je vedno spravil nazaj na prave tirnice," je Mazejeva dejala o Andrei Massiju, temu pa je sledil poljub.

"To zame ni enostaven trenutek," je dejal Massi. Po številnih letih dela s Tino, je povedati vse v dveh minutah zame nemogoče. Ne morem razložiti vse, kar sva storila v tisočih urah treninga, ali pa govoriti o 10.000 premaganih kilogramih v telovadnici."

Zadnjič na Pohorju

33-letnica je razkrila še, da bo, kot se je v javnosti že nekaj časa špekuliralo, "vsaj še enkrat nastopila" med elito in sicer na tekmi za Zlato lisico, ki bo januarja v Mariboru.

Medijska hiša Eurosport je že oznanila, da Mazejeva postaja del njihove ekipe, ki spremlja tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju. V tej vlogi se je Korošica že preizkusila.

Najuspešnejša v zgodovini

Mazejeva je v svetovnem pokalu zadnjič nastopila 22. marca 2015, ko je v Meribelu osvojila tretje mesto v veleslalomu. Celotno lansko sezono je izpustila in javnost puščala v negotovosti glede nadaljevanja kariere.

Mazejeva je s 26 osvojenimi zmagami v svetovnem pokalu najboljša alpska smučarka v zgodovini Slovenije. Postavila je svetovni rekord po številu točk (2414). Rekordno sezono 2012/13 je kronala s skupno zmago v svetovnem pokalu, ko je kot edina Slovenka osvojila veliki kristalni globus. Hkrati je takrat osvojila še mala kristalna globusa za posebni seštevek veleslaloma in superveleslaloma.

V svetovnem pokalu je slavila zmage v vseh petih disciplinah, zbrala je vsega skupaj 81 stopničk, osvojila štiri zmage na svetovnih prvenstvih ter dve na olimpijskih igrah. Vsega skupaj je na največjih tekmovanjih osvojila 13 kolajn, štiri olimpijske in devet na svetovnih prvenstvih.

Komentarjev 4
  • Pepe007 20:49 20.oktober 2016.

    Pričakovano. Pameten športnik konča, ko je še cel. To ji je uspelo. Večini ni.

  • an.star 20:34 20.oktober 2016.

    Če faušija bi gorela....Zato so pa komunajzarji tako rdeč!

  • mirror 19:02 20.oktober 2016.

    Srečno in hvala ti za vse.