Šport
37 ogledov

Kocka je padla!

novak đoković
1/8
EPA
Britanec Andy Murray je s prepričljivo zmago v londonski O2 areni končal vladavino Novaka Đokovića in sezono 2016 zaključil na prvem mestu lestvice ATP.

V najpomembnejšem obračunu letošnje sezone sta se pomerila prvi igralec sveta Britanec Andy Murray in drugi nosilec Srb Novak Đoković, kar nekoliko presenetljivo pa se je gladke zmage v dveh nizih veselil aktualni olimpijski prvak. 

Murray je pred domačimi gledalci prišel prve lovorike na zaključnih turnirjih in Đokoviću prizadejal sploh prvi poraz v finalih sklepnega dejanja sezone. Srbski tenisač je namreč petkratni zmagovalec turnirja (2008, 2012-2015) in je samo še eno lovoriko oddaljen od rekorderja Rogerja Federerja (2003-2007, 2010-2011), na katero pa bo moral počakati vsaj do prihodnjega leta.

Današnji finale ni odločal le o zmagovalcu turnirja najboljše osmerice, temveč tudi o tem, kdo bo sezono končal na prvem mestu lestvice ATP. Prvič v zgodovini se je namreč zgodilo, da je o končnem razpletu pri vrhu odločal poslednji obračun sezone.

17. YE #1 v zgodovini 

Murray, ki je po zmagi na mastersu v Parizu postal 26. prvi igralec sveta, je z debitantsko lovoriko v Londonu postal še 17. tenisač v zgodovini, ki bo sezono zaključil na prvem mestu lestvice ATP! S tem je prekinil prevlado srbskega rivala, ki je na prvem mestu zaključil sezone 2011, 2012, 2014 in 2015. Murray je izid v medsebojnih dvobojih z Đokovićem znižal na 11-24.

Za popoln uspeh britanskega tenisa in družine Murray je poskrbel Andyjev starejši brat Jamie, ki je skupaj z Brunom Soaresom zasedel vrh v konkurenci dvojic. Ponosna mama in teniška trenerka Judy Murray ima tako oba sinova uvrščena na vrhu svetovnih teniških lestvic.

Murray prevzel pobudo, Đoković nervozen

Začetek dvoboja je postregel s preverjenim scenarijem, saj se fanta zelo dobro poznata, a je hitro postalo očitno, da Murray bolje čuti žogo, medtem ko je Đoković naredil kar nekaj zanj neznačilnih napak.

Britancu sta se prvi brejk priložnosti ponudile v šesti igri, a se je Srb izvlekel, v deveti igri pa je Murrayju vendarle uspelo in brez večjih težav je prišel do uvodnega niza.
Đoković je tudi drugi niz začel slabo in takoj oddal začetni udarec. Murray je imel pri vodstvu s 3:1 na voljo še tri priložnosti za odvzem servisa in izkoristil drugo ter pobegnil na dva brejka prednosti.

A Nole se ni predal in v šesti igri nadoknadil eno servisno igro. Obračun se je ob bučni podpori nabito polne O2 arene prevesil v deseto igro, v kateri se je Đoković dobro upiral, prišel do izenačenja na 30:30 in celo ubranil dve zaključni žogi.

V tretje gre rado, pravijo, in v tretje je uspelo Murrayju, ki je tako na fantastičen način zaključil najboljšo sezono v karieri, v kateri je poleg zmage v Wimbledonu osvojil še zlato olimpijsko kolajno.

Nole: Andy je najboljši

Đoković kljub porazu ni bil pretirano razočaran. Ne nazadnje je na letošnjem OP Francije postal prvi tenisač po Rodu Laverju (1962, 1969), ki je osvojil štiri zaporedne velike turnirje.

V Parizu je za nameček dopolnil karierni grand slam in se pridružil peščici osmih tenisačev, ki se lahko pohvalijo s tem dosežkom. ''Andy je zasluženo številka ena in najboljši igralec sveta,'' je ob huronskem navdušenju dvorane svojemu rivalu športno čestital Srb.

World Tour Finals, finale: 

Andy Murray (VB/1) - Novak Đoković (Srb/2) 6:3, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.