Šport
15 ogledov

Kolajne iz recikliranih materialov

tina maze kolajne soči 2014 EPA
Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu (2022) so sporočili, da bodo za izdelavo odličij uporabili reciklirane materiale.

Medalje za olimpijske igre v Tokiu 2020 bodo izdelane iz starih prenosnih telefonov in drugih električnih aparatov, so v sredo sporočili iz organizacijskega odbora iger in pri tem opozorili na okoljevarstveno noto iger, poroča agencija afp.

"Medalje iz recikliranih kovin, ki jih bomo dobili iz starih telefonov in drugih aparatov, so simbol trajnosti in sodelovanja javnosti," je povedala Hikariko Ono, ki je zadolžena za komuniciranje z javnostjo. Onova je ob tem dodala, da se bodo organizatorji kasneje odločili, ali bodo medalje v celoti iz recikliranih materialov, ali le delno.

Gre za staro prakso, saj so medalje iz recikliranih kovin prvič podelili med zimskimi igrami v Vancouvru 2010, zlate in bronaste so bile iz recikliranih materialov tudi letos v Riu. Gre za drage postopke, zato japonski prireditelji v tem trenutku ne morejo potrditi, da bodo z reciklažo dejansko tudi kaj prihranili pri stroškovniku.

Vsekakor je jasno, da bodo stroški iger zelo visoki. Zadnje ocene strokovnjakov so pri 30 milijardah dolarjev, kar je trikrat več od prvotne ocene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.