Šport
52 ogledov

Kolesarji bežijo s Ptuja

perutnina_tdql Žurnal24 main
Recesija je udarila tudi v slovensko kolesarstvo. KK Perutnina Ptuj na Mednarodno kolesarsko zvezo ni poslal prošnje za licenco kontinentalne ekipe. Kolesarji si še vedno iščejo nova moštva.
 
 

Ne drži, da smo sredstva preusmerili v nogomet. Dejstvo pa je, da že tretje leto zaporedoma podpiramo dečke v Nogometni šoli Poli Drava Ptuj.

Joco Tarbuk (svetovalec za odnose z javnostmi pri PP)

 
V petek smo dobili tudi uradno potrditev, da pri kolesarskem klubu Perutnina Ptuj na Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI) niso poslali prošnje za pridobitev licence kontinentalne ekipe. Recesija je očitno stopila tudi na slovenska tla in v naše kolesarstvo. Iz pisarne predsednika uprave in generalnega direktorja Perutnine Ptuj dr. Romana Glaserja so potrdili, da prav zaradi varčevalnih ukrepov zmanjšujejo finančna sredstva, vložena v različne športe, tudi kolesarstvo.

"Jaz nisem sprejel te odločitve. V taki krizi še nisem bil. Tega ni pričakoval nihče. Če je bil kdo šokiran, potem sem to jaz," je za zurnal24.si presenečenje nad novico izrazil direktor KK Perutnina Ptuj Rene Glavnik in potrdil, da bo proračun moštva v naslednji sezoni za dve tretjini manjši, tako da se drastičnim ukrepom ni mogel izogniti. Kolesarjem je sicer ponudil, da bi še vedno dirkali za Perutnino, vendar z minimalnimi plačami, poleg tega pa bo moštvo brez licence Pro kontinental nastopalo samo še na manjših, regionalnih dirkah. S tem pa se Matej Stare , Kristjan Fajt , Kristjan Koren , Jure Kocjan, Radoslav Rogina in Kristijan Đurasek niso strinjali. Ti kolesarji šele prihajajo v leta, ko bodo lahko dosegali vrhunske rezultate, in povsem razumljivo je, da imajo visoke cilje.

Srečko Glivar (na sliki čestita Mateju Staretu) je prav tako ostal brez službe. © TDQL

Brez službe je ostal tudi dolgoletni trener Srečko Glivar : "Še dva dni pred sestankom, na katerem so nam sporočili to odločitev, smo se pogovarjali o testiranjih, vse je bilo normalno. Potem pa nas je zadelo kot strela z jasnega. Vsi smo bili šokirani. To je velika škoda za slovensko kolesarstvo in velik korak nazaj. V tem času pa je težko dobiti dobro pogodbo." Kakšna kriza vlada v kolesarstvu, povejo prav Glivarjeve besede, ki med trenerji uživa veliko spoštovanje, vendar tako kot večina prej omenjenih kolesarjev ne ve kje, če sploh, bo nadaljeval svoje delo, čeprav se je s svojimi varovanci v zadnjih šestih letih veselil zavidljivih 140 zmag.

 

Motomat Delo Revije

Slovenija bo v novi sezoni vseeno imela štiri kontinentalne ekipe, saj so licenco pridobili pri moštvu Motomat Delo Revije, katerega športni direktor bo Valter Bonča.

Stare domov, Slovenija ob kolesarje na SP?
Letos so kolesarji Perutnine zmagali na 33. dirkah in so potihoma celo upali, da bo ekipa stopila še stopničko više, da bo pridobila licenco Pro kontinental. "Na sestanek smo vsi šli s pozitivnimi željami, potem pa se je vse obrnilo," je dejal Matej Stare , ki si je medtem že našel moštvo. Vrnil se je v Savo iz Kranja , kjer je tudi začel svojo kariero: "Ko sem šel od Save, za sabo nisem zaprl vrat, in to me je rešilo. Tudi z odhodom iz Perutnine si jih nisem. Z vsemi sem ohranil dobre odnose in upam, da si bo klub z leti spet opomogel."

Stare je prepričan, da bo tudi v domačem moštvu lahko vozil dovolj zahtevne dirke in da bo resen kandidat za uvrstitev v izbrano vrsto, ki bo nastopila na naslednjem SP. "V Sloveniji še nekaj let ne bo take ekipe, kot je bila Perutnina. Z dosežki smo si prislužili velik ugled. V zadnjih petih, šestih letih je vse šlo samo navzgor. Rezultati so v bistvu prerasli ekipo. Tudi dirk, kakršne bi vozili letos , marsikatera slovenska ekipa najbrž še nekaj let ne bo," je misli strnil Kocjan, ki se tako kot Stare dobro zaveda, da so prav Ptujčani veliko prispevali k temu, da je na zadnjih SP slovenske barve zastopalo šest kolesarjev. Zaradi pričakovanega manjšega števila točk se lahko ta številka krepko zmanjša.

Jure Kocjan si delo išče v Italiji. © TDQL

Kocjan in Koren v tujino
"To je problem njihove ekipe, ki ga morajo rešiti sami. Je pa malo čudno, da to storijo zadnji trenutek. Nekateri govorijo, da si manemo roke. Nič si jih ne manemo, saj se ne ukvarjamo z njihovo krizo, ker imamo že sami dovolj problemov. Govorilo se je, da hočemo vzeti kakšnega kolesarja v ekipo. Pa nočemo nikogar," je možnosti o prestopu katerega izmed prostih kolesarjev v Adrio Mobil zavrnil športni direktor Milan Eržen . Kocjan, Koren in Fajt tako prav veliko izbire, vsaj na domačem terenu, nimajo, zato so se že začeli ozirati proti tujini, kjer pa stanje ravno tako ni najboljše, saj so klubi proračune za kolesarje večinoma že porabili.

"Kriza je, ker ima večina boljših ekip že skupne priprave. Vse ekipe so že formirane. Različnim moštvom sem poslal okrog 30 mejlov, vendar si v takem času lahko vesel, če sploh dobiš odgovor. Kar nekaj jih je odgovorilo, da bi me vzeli, da so zainteresirani in da bi me imeli v ekipi, vendar me ne morejo plačati," je poudaril Kocjan, ki je potrdil, da ima na mizi dve ponudbi, po eno iz Italije in Slovenije , čaka pa še na tretjo, ki ga še najbolj zanima: "Večino časa preživim na mobitelu, na mejlih, dogovarjam se z vsemi." Za katera moštva gre, ni hotel povedati, vse bo jasno, ko bo podpisal pravo pogodbo. Tudi Koren, ki se poslavlja od kategorije mlajših članov, ni hotel izdati imen moštev, s katerimi se pogovarja o morebitnem prestopu. Razkril je zgolj to, da se ozira proti zahodu, v sosednjo Italijo, kjer se nekateri športni direktorji še kako zanimajo za Primorca, ki se je letos dokončno razvil v vsestranskega kolesarja in prestopil v člansko moštvo: "Pogodbe še nimam. Upam, da se vse reši do polovice decembra, da bom potem v miru lahko treniral."

Kristjan Fajt ima kljub odlični sezoni težave pri iskanju nove službe. © Marjan Kelner

 

Loborika kot zatočišče

Massimo Demarin, član Save Kranj, je že prestopil v hrvaško kontinentalno ekipo Loborika. Bodo Hrvati ponudili "zatočiše" še kakšnemu kolesarju?

Bo Fajt kolo obesil na klin?
V najslabšem položaju se je znašel na letošnjem SP s 16. mestom naš najboljši kolesar Kristjan Fajt , ki v zadnjih dneh vneto išče primerno ekipo. Tudi on računa predvsem na naše zahodne sosede: "Zaenkrat gre samo za pogovore in ni še nič konkretnega. Očitno bom moral počakati še kakšen dan, teden ali celo mesec. To se ne reši čez noč, vse poteka zelo počasi." Fajt je sicer v preteklosti že nastopal v Italiji, ko je po zaslugi izjemnih predstav v kategoriji mlajših članov podpisal s Tenaxom . Vendar se je 26-letni Portorožan vrnil domov in letos med drugim dobil etapo na dirki ekstra kategorije na Kitajskem (Qinghai Lake). Na tej dirki je oblekel tudi rumeno majico. Seveda mu je to zvišalo vrednost: "Nimam visokih zahtev. Vem, da je situacija taka, da ne morem postavljati pogojev, seveda pa bi nekateri radi, da bi dirkal zastonj. To je pač moja služba in ni nobena igra." Sam pravi, da je kljub obetajoči prihodnosti pripravljen kolo, če ne najde primerne ekipe, postaviti tudi na klin: "Jaz se grem samo še zares. Če bi več zaslužil v normalni službi kot na kolesu, potem lahko končam."

Kristjan Fajt v pogovoru z Renejem Glavnikom. © TDQL

Glavnik čaka na boljše čase, kolesarji ne morejo
Vsekakor bo december za slovenske kolesarje še kako pester. "Ponavadi se te stvari dogajajo ob koncu sezone ali že med njo. Problem je, da so vse ekipe že sestavljene, sezona se je praktično že začela. Kdor je potreboval kader, je za to poskrbel prej," je bil jasen Glivar, čigar zdaj že nekdanji varovanci so že začeli priprave na novo sezono. "Če nimaš ekipe, se je zelo težko motivirati," je priznal Kocjan, Koren pa je dodal: "Glava ni prava, in če glava ni prava, ne moreš opraviti dobrih treningov."

Rene Glavnik je sicer obljubil, da bodo kolesarjem v naslednjih mesecih pošteno izplačali odpravnine, obenem pa je v pogovoru izrazil upanje, da kriza ne bo trajala večno: "Vzgajali bomo mlade in čakali na trenutek, ko bomo lahko spet normalno zadihali. Čakamo dan, ko se bo zgodilo kaj boljšega." Žal si čakanja v tem trenutku ne morejo privoščiti kolesarji, ki so ostali na cesti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.