Šport > Kolesarstvo
320 ogledov

12. etapa: kaj tokrat čaka Pogačarja?

Tadej Pogačar Profimedia
Danes bo na kolesarski dirki po Franciji na sporedu razgibana 12. etapa, ki se bo začela v Roannu in končala po 168,8 km v Belleville-en-Beaujolaisu. Trasa s številnimi krajšimi vzponi je pisana na kožo ubežnikom, na svoj račun pa bi lahko prišli tudi favoriti, ki jih od petka do nedelje čakajo precej težje etape.

Kolesarji bodo morali danes premagati pet kategoriziranih vzponov, prvi trije so tretje, zadnja dva pa druge kategorije. Na zadnjem in najtežjem klancu na prelaz Croix Rosier bodo organizatorji dobrih 28 km pred ciljem delili tudi bonifikacijske sekunde.

V zadnjih 65 km si bodo v vsega 35 km sledili trije vzponi, in sicer prelaz Casse Froide (5,2 km/6,1 %), Croix Montmain (5,5 km/6,1 %) ter omenjeni Croix Rosier (5,3 km/7,6 %).

Zahteven teren od samega začetka predstavlja idealno priložnost za pobeg številčne skupine kolesarjev, med njimi bi lahko bil tudi Matej Mohorič. Slovenski as je v deveti etapi zasedel tretje mesto prav iz uspešnega bega, a mu takrat trasa ni bila po godu.

Tudi glavnina s favoriti za skupni seštevek bi lahko imela razlog za lovljenje ubežnikov, če se bo v njej tako kot v torek znašel kdo od nevarnejših tekmovalcev. Takrat je namreč iz ubežne skupine slavil Španec Pello Bilbao in se v skupnem seštevku povzpel z enajstega na peto mesto. Sicer na vrhu pred današnjo preizkušnjo v sredini ravninski etapi ni prišlo do sprememb.

Še naprej namreč vodi Danec Jonas Vingegaard, ki ima 17 sekund naskoka pred Slovencem Tadejem Pogačarjem. Tretji je Avstralec Jai Hindley, ki pa zaostaja že 2:40 minute.

"Nikoli ne veš, a najbrž bo to zelo zahteven dan, tudi v torek je bil. Lahko bi bilo kar zapleteno in nevarno za favorite," je v sredo organizatorjem po etapi dejal Pogačar.

Kolesarji se bodo iz Roanna podali ob 13.20, ciljno črto pa po napovedih organizatorjev prečkali dobre štiri ure kasneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.