Šport > Kolesarstvo
3584 ogledov

Troboj Roglič, Kuss, Vingegaard: je to že odgovor o končnem zmagovalcu?

Remco Evenepoel Profimedia
Belgijski zvezdnik Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je zmagovalec 18. etape dirke po Španiji. Lanski zmagovalec je bil najboljši iz ubežne skupine, potem ko je že pred časom izgubil vse možnosti za skupno zmago. Trojica Jumbo-Visme je ostala na prvih treh mestih. Slovenski as Primož Roglič je ohranil tretje mesto, vodstvo pa Američan Sepp Kuss.

Za Belgijca, ki je napadel 29 km pred ciljem ob prvem prečkanju vzpona Puerto de la Cruz de Linares, je bila to jubilejna 50. zmaga v poklicnem kolesarstvu in tretja na letošnji dirki po Španiji. Najboljši je bil še v tretji in 14. etapi. V skupnem seštevku je po krizi v 11. etapi izgubil preveč časa, da bi se boril za vidno uvrstitev, zato je pričakovano v zahtevnih etapah od takrat dejaven v pobegih.

Tudi današnji test je pričakovano pripadel ubežnikom, saj najboljše moštvo s tremi kolesarji na vrhu skupnega seštevka ni imelo pravega motiva za etapno zmago ali spremembe na razpredelnici. Sploh po sredini etapi na sloviti Angliru, ki je prinesla tudi časovne razpoke znotraj ekipe in kritike na račun dirkanja glavnih zvezdnikov Jumbo-Visme.

V skupini najboljših je bila večino časa na čelu prav nizozemska zasedba, tako kot dan prej pa je ritem 30 km pred koncem oziroma na vzponu, ki so ga kolesarji kasneje prepeljali še enkrat do cilja, narekovalo moštvo Bahrain Victorious in skušalo s Špancem Mikelom Lando napredovati v skupnem seštevku.

Potem ko nekaj napadov ni uspelo, sta se na čelo kolone postavila Danec Jonas Vingegaard in Primož Roglič ter varovala vodilnega Kussa ter tokrat z njim ostala vse do ciljne črte. Skorajda skupaj so ciljno črto prečkali 9:29 minute za Evenepoelom, le Vingegaard je zaostal še devet sekund več.

V skupnem seštevku so posledično nastale manjše razlike. Kuss ima po novem 17 sekund naskoka pred Vingegaardom in 1:08 minute pred Rogličem. Četrti je še naprej Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates), ki pa zaostaja natanko štiri minute. Ta je v zadnjem kilometru nekajkrat poskušal z napadom, a ni napravil razlike.

"Lepo je, da lahko Kussu poplačava za vse. Toliko je že storil za naju s Primožem. Seveda mu tako danes kot v soboto, ko bo na sporedu zahtevna etapa, z veseljem poplačam za ves njegov trud. V soboto bomo še morali biti pozorni," je po etapi za GCN in Eurosport dejal Vingegaard.

Ubežniki so pred tem obračunali za zmago, najmočnejši iz vse manjše skupine pa je bil pričakovano Evenepoel. Mladi Belgijec je sredi predzadnjega vzpona napadel in si hitro privozil veliko prednost pred zasledovalci. Drugo mesto je z zaostankom 4:44 minute pripadlo Italijanu Damianu Carusu (Bahrain Victorious), tretji je bil Danec Andreas Kron (Lotto Dstny), ki je zaostal 5:10 minute.

"Čutil sem, da sem najmočnejši v skupini, nisem želel zapravljati časa in sem tvegal. Noge so bile zelo dobre, podobno kot v 14. etapi. To je bila izjemna etapa za takšno zmago in tudi lepa priložnost za dodatne točke v boju majico najboljšega hribolazca," je organizatorjem po etapi dejal 23-letni Belgijec.

Roglič je bil v etapi na koncu 11., njegov moštveni kolega Jan Tratnik pa 27. (+14:59). Domen Novak (UAE Team Emirates) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious) sta etapo končala pri začelju na 119. oziroma 129. mestu z 31 ter 35 minutami zaostanka. V skupnem seštevku je Tratnik 32., Novak 130., Govekar pa 133.

V petek bo na sporedu ravninska etapa od La Baneze do Iscarja (177,1 km). V njej bodo po vsej verjetnosti na vrsto prišli sprinterji, ki so se morali v zadnjih dneh umakniti kandidatom za skupno uvrstitev ter ubežnikom. V soboto sledi razgibana etapa, ki bi še lahko premešala vrstni red na vrhu, a glede na besede iz tabora Jumbo-Visme je temu težko verjeti.

Izidi, 18. etapa, Pola de Allande - La Cruz de Linares (120,1 km):

  1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)             4:47:37
  2. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)              + 4:44
  3. Andreas Kron (Dan/Lotto Dstny)                         5:10
  4. Max Poole (VBr/DSM-firmenich)                          5:12
  5. Paul Ourselin (Fra/TotalEnergies)                      5:17
  6. Julien Bernard (Fra/Lidl-Trek)                         6:11
  7. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                     7:01
  8. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     9:29
  9. Enric Mas (Špa/Movistar)                           isti čas
 10. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)
 11. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
...
 27. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                         14:59
119. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                   31:25
129. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)               35:04
...

- skupno (18/21):
  1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        65:31:27
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:17
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        1:08
  4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     4:00
  5. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                   4:19
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)                               4:30
  7. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-Hansgrohe)                 7:37
  8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                  8:35
  9. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                  10:20
 10. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious)            12:20
...
 32. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                       1:49:23
130. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 3:47:09
133. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)             3:52:20

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar pantani
    pantani 06:21 15.september 2023.

    Remco lahko zmaga,ko gredo ostali na kolesarski izlet!!!

  • Anja1956 21:15 14.september 2023.

    Zaradi zunanjih pritiskov , bo zmagal Kuss in ne Vingegard, kot so sprva želeli v vodstvu TJV !

  • Avatar Zoran
    StarMačk 19:40 14.september 2023.

    No pa so kritike in zgražanje javnosti, po 16 in 17 etapi, le padle na plodna tla in je vodstvo Jumbo - Visma spregledalo, da bo za njih manj "problematično" kdo od njenih treh vodilnih kolesarjev bo zmagovalec Vuelte, kot ...prikaži več pa zlivanje gnojnice po njih, če na koncu to ne bo Sepp Kuss. Vse čemur smo bili priča od 16 etape, so zakuhali vodilni Jumbo -Visma, ker so popustili Jonasovem jokcanju in dopustili nekaj do sedaj nevidenega in sicer, da dopustiš znotraj ekipe napadati svojega vodilnega moža.