Šport > Kolesarstvo
811 ogledov

FOTO: Pogačar tudi uradno okronan za kralja Gira

Tadej Pogačar v Rimu Profimedia
Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je novi kralj dirke po Italiji. To mu je uspelo kot drugemu Slovencu po lanskem slavju Primoža Rogliča.

Za Slovenijo je to sedma zmaga na tritedenskih dirkah, vse pa sta največja zvezdnika dosegla od leta 2019. Roglič je bil trikrat najboljši na dirki po Španiji (2019, 2020, 2021), Pogačar dvakrat na Touru (2020, 2021), zadnji dve sezoni na Giru pa sta pripadli najprej Rogliču, letos pa Pogačarju.

1/14
Profimedia

Med kolesarji je po točkah slavil Italijan Jonathan Milan (Lidl-Trek), Pogačar pa je v žep ob rožnati za skupni seštevek pospravil še modro majico najboljšega hribolazca, medtem ko je najboljši mladi kolesar bil domačin Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious).

Zmage na zadnji etapi letošnjega Gira se je sicer veselil Tim Merlier (Soudal–Quick-Step). Belgijec je v ciljnem sprintu ugnal domačina Jonathana Milana, tretje mesto pa je pripadlo Avstralcu Kadenu Grovesu.

Praznik še pred pričetkom etape

Pogačar, znova v celoti odet v rožnato, je na začetku etape poziral z ekipo in ostalimi dobitniki majic ter nazdravljal veliki zmagi v skupnem seštevku. Njegova ekipa je za današnji dan od svojega opremljevalca dobila z rožnatimi dodatki zaznamovana oblačila in dodatno ovekovečila sijajne predstave svojega prvega zvezdnika.

Drugi v skupnem seštevku je bil Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-hansgrohe) z zaostankom 9:56 minute, medtem ko je tretji Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zaostal 10:24 minute.

Od ostalih treh Slovencev na Giru sta do cilja prišla Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Domen Novak (UAE Team Emirates). Tratnik je nekajkrat poskusil v begu, najvišje pa je končal na tretjem mestu v 10. etapi. Skupno je bil 34., medtem ko je bil Novak, ki je ves čas bdel nad Pogačarjem, po 21. etapah v seštevku 66.

Luka Mezgec (Jayco AlUla) je na Giru vztrajal do vključno 13. etape, nato pa odstopil in se podal v Livigno na višinske priprave pred dirko po Franciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 18:47 26.maj 2024.

    Tadej je Slovencem v ponos ..