Šport > Kolesarstvo
2241 ogledov

Tratnikov junaški pobeg se ni izšel, Pogačar preživel vse napade

Jan Tratnik Profimedia
V vodstvu 10. etape Gira d'Italia je dolgo časa bil Slovenec Jan Tratnik (član ekipe Visma-Lease a Bike), ki pa sta ga Francoza, prva zasledovalca, na koncu ujela. Zmage se je tako veselil Valentin Paret-Peintre (Decathlon–AG2R La Mondiale). Tadej Pogačar brez težav odgovoril na vse napade in ob zaostanku dobrih treh minut zadržal rožnato majico.

10. etapa Gira d'Italia je odprla drugi teden prve "grand tour" dirke letošnje sezone, 142 kilometrov dolga preizkušnja od Pompejev do Cusana Mutrija se je končala z 18 kilometrov dolgim vzponom na turistično točko Bocca della Selva (povprečni naklon 5,6 %). 

Etapo so zaznamovali ubežniki, ki so si hitro privozili veliko prednost pred glavnino (tudi več kot pet minut). 30 kilometrov do cilja je tako prišlo do prvih obračunov med ubežniki, med katerimi sta bila tudi Romain Bardet, ki je bil najvišje v skupni razvrstitvi (+7:51/14. mesto), pa tudi tudi Slovenec Jan Tratnik, sicer član Visme-Lease a Bike, ekipe, ki ima sicer na tem Giru obilico smole. Več smo o tem pisali tukaj. Prav Tratnik je dobrih 30 km do cilja poskusil z napadom in se uspel odlepiti od ubežne skupine. 

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia
Prednost Tratnika je 20 kilometrov do cilja narasla že na približno 35 sekund. Slovenec, nekdanji sotekmovalec Primoža Rogliča pri Vismi, je stopnjeval tempo na začetku vzpona na Bocco della Selvo in si 16 kilometrov do cilja privozil že 50 sekund naskoka. Prednost Tratnika je naraščala, 14 kilometrov do cilja je Slovenec nabral že dobro minuto prednosti pred prvo četverico zasledovalcev (Bardet, Marco Frigo, Valentin Paret-Peintre in Andrea Bagioli). Frigo je kmalu v nadaljevanju nato odpadel od trojice zasledovalcev, ki je 13 kilometrov do cilja imela minuto in 12 sekund zaostanka za Tratnikom. 

Vodstvo dirke po Italiji je sporočilo, da so morali zaradi vremenskih razmer spremeniti traso 16. etape, ki bo na vrsti 21. maja. Kolesarji se ne bodo povzpeli na prelaz Stelvio, ki je bil načrtovan kot najvišja točka letošnjega Gira. Vzrok so nedavne obilne snežne padavine in nevarnost plazov.

Trojica je v nadaljevanju stopila na pedala in navila tempo, 12 kilometrov do cilja je prednost Tratnika tako znašala "le" še 54 sekund. 9 kilometrov do cilja se je prednost Slovenca stopila na približno 45 sekund. Medtem je Tadej Pogačar, nosilec rožnate majice, osem kilometrov do cilja varno vozil v glavnini, ki je za Tratnikom zaostajala približno pet minut.

7 kilometrov do cilja je Tratnik obdržal dobrih 40 sekund prednosti, kar je bil dober obet pred zaključnim delom vzpona. Pred zadnjimi petimi, spet nekoliko bolj strmimi kilometri, je Tratnik obdržal 39 sekund prednosti pred prvima zasledovalcema Bardetom in Paretom-Peintrom, medtem ko je Bagioli že odpadel.

3 kilometre do cilja je imel Tratnik še 20 sekund prednosti, ko je nenadoma napadel Francoz Paret-Peintre in se otresel rojaka Bardeta. Nemudoma je ujel Tratnika, ki so mu povsem pošle moči, ter ga dobra kilometra do cilja tudi prehitel. Kmalu zatem je Tratnika ujel tudi Bardet.

V ozadju je Antonio Tiberi (Bahrain-Victorius), šesti v skupni razvrstitvi pred začetkom etape (+04:23), napadel Pogačarja, ki je imel še pomoč Poljaka Rafala Majke. Pogačar je brez večjih težav odgovoril na prvi napad konkurentov.

Tadej Pogačar, 10. etapa | Avtor: Profimedia Profimedia

Ciljno črto 10. etape je na koncu suvereno prvi prečkal Valentin Paret-Peintre (prva zmaga med profesionalci), drugo mesto je pripadlo Romainu Bardetu – ta je veliko pridobil v skupni razvrstitvi in je zdaj skupno sedmi. Tratnik se je na koncu po junaškem pobegu moral zadovoljiti s tretjim mestom (zaostanek 1:01). 

Tadej Pogačar je v zadnjih kilometrih klanca brez večjih težav odgovoril na vse napade in zadržal veliko prednost v skupnem seštevku. V cilj je sicer prišel z zaostankom dobrih treh minut. Med prvo peterico ni bilo sprememb v skupni razvrstitvi, povečal se je le zaostanek petega, Belgijca Ciana Uijtdebroeksa

Na vrhu razvrstitve tako ostaja Slovenec. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) ima še naprej 2:40 minute prednosti pred drugouvrščenim Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe) in 2:58 pred Valižanom Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers).

"Če sem pošten, ne morem opisati, kako se počutim. To je izjemno. Prišel sem po dober rezultat, nato pa si rekel, zakaj ne bi zmagal. Zdaj imam prvo zmago med profesionalci," je bil v prvi izjavi za organizatorja brez besed zmagovalec etape Paret-Peintre.

Končni vrstni red 10. etape: 

  1. Valentin Paret-Peintre (Fra/Decathlon AG2R La Mondiale Team) 3:43:50
  2. Romain Bardet (Fra/Team dsm-firmenich PostNL + 0:29
  3. Jan Tratnik (Slo/Team Visma | Lease a Bike)  + 1:01
  4. Andrea Bagioli (Ita/Lidl - Trek) + 1:18
  5. Aurélien Paret-Peintre (Fra/Decathlon AG2R La Mondiale Team) + 1:25
...

  17. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) + 3:14

Skupni vrstni red po 10. etapi:

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 36:46:08
  2. Daniel Martinez (Kol/Bora-hansgrohe) + 2:40
  3. Geraint Thomas (VB/Ineos Grenadiers) + 2:58
  4. Ben O'Connorr (Avs/Decathlon AG2r) + 3:39
  5. Cian Uijtdebroeks (Bel/Visma Lease a bike) + 4:05
  6. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorous) + 4:27
  7. Romain Bardet (Fra/Team dsm–firmenich PostNL) + 4:57
  8. Lorento Fortunato (Ita/Astana) + 5:19

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • libris5555 20:45 14.maj 2024.

    Čestitke Janu Tratniku za doseženo 3. mesto. Še naprej bomo navijali za vse naše.

  • Ender3 19:40 14.maj 2024.

    Kolesarji so spoštovanja vredni !

  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:25 14.maj 2024.

    Kljub temu, da ga je začelo 3 km pred ciljem pobirati, si Jan Tratnik za današnjo predstavo zasluži vse pohvale. Na vse zadnje je v takšni etapi tudi 3. mesto velik uspeh!