Šport > Kolesarstvo
9521 ogledov

Je bil Pogačar grobo oškodovan? Navijači slovenskega asa znoreli

Tadej Pogačar Profimedia
Razglasitev najboljšega kolesarja leta 2023 je izzvala burne razprave v kolesarski skupnosti.

Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je bil na presenečenje dobršnega dela kolesarske javnosti izbran za najboljšega kolesarja leta 2023 po izboru Velo Magazina.

Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji, ki sta se mu v glasovanju najbolj približala Mathieu van der Poel (Alpecin–Deceuninck) in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), je na tem mestu nasledil Belgijca Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step).

Tadej Pogačar SRAMOTA! Šport Kakšna kraja! Pogačarja okradli nagrade za kolesarja leta

Rezultati glasovanja so sprožili številne polemike med kolesarskimi strokovnjaki, burna izmenjava mnenj pa se je nadaljevala tudi na družbenih omrežjih. Mnogi so namreč mnenja, da je nagrada pristala v napačnih rokah, kot ustreznejša prejemnika pa navajajo Pogačarja in Van der Poela. Kot glavni argument v prid Slovenca se izpostavlja njegovo vsestranskost in zmožnost zmagovanja na najrazličnejših terenih skozi celotno sezono. Na drugi strani Vingegaardu očitajo selektivno dirkanje in načrtno izogibanje nekaterim kolesarskim klasikam.

Vingegaard | Avtor: Instagram Instagram
Velja sicer omeniti, da so bili mnogi navijači zadovoljni z razpletom glasovanja in Vingegaarda dojemajo kot legitimnega prejemnika zlatega kolesa za preteklo koledarsko leto.

"Ne trdim, da je Vingegaard najboljši kolesar na svetu. To je še vedno Pogačar, a to ni bistvo te nagrade. Po tej logiki bi Pogačar zmagal vsako leto. Vingegaard ima za seboj bržkone najbolj dominantno GC (skupna razvrstitev, op. a) sezono vseh časov," je zapisal nek zagovornik danskega asa, drugi pa je na to temo dodal: "Vingegaard je zasluženo osvojil Velo d'Or. Morda na klasikah res ne dirka kot Pogačar, toda zagotovo je bil z naskokom najboljši kolesar preteklega leta. Prav tako je pokazal močan značaj na Touru, ko se je znašel pod pritiskom."

Na drugi strani so številni navijači še vedno prepričani, da je bil Pogačar oškodovan. Nekaj najpogostejših argumentov v prid Slovenca si lahko preberete v priloženih objavah.

"Neverjetno, da glede na vse, kar se je dogajalo med sezono, ni zmagal Pogačar ali Van der Poel. Pa ne zato, ker bi želel zmanjševati vrednost Vingegaardu, toda sezoni Pogačarja in Van del Poela sta za v okvir. Še ena kraja, kar ni nič novega."

"Ne pozabite, da je Pogačar osvojil dirko Pariz-Nica pred Vingegaardom."

"Pogačar je osvojil dve etapi in drugo mesto v skupnem seštevku Toura. Ne morete reči, da je Pogačar osvajal samo klasike in da ga sploh ni bilo zraven na Touru. Povsod je lahko na stopničkah na vseh dirkah, kjer je bil Vingegaard, pa tudi na mnogih drugih. Vingegaard se sploh ni preizkusil na tlakovcih, Ardenih ali svetovnem prvenstvu."

"Sporza je pripravila fotografijo Pogačarja kot zmagovalca, nato pa so ga morali na hitro zamenjati z Vingegaardom."

 | Avtor: Twitter Twitter

"Kar se mene tiče, zlato kolo pripada Pogačarju, ki je bil prisoten in uspešen na vseh terenih in raznoraznih dirkah, za razliko od Vingegaarda in Van der Poela."

"Pogačar je bil močan na vseh terenih, Vingegaard pa samo v gorah. Pogačarju je vseeno, ali tekmuje na tlakovcih, kratkih vzponih, gorah ali uličnih krogih. Povsod je zmagoval ali se uvrščal na stopničke."

"Če bi Vingegaard dirkal na Milano-San Remo, RVV, LBL in Amstel, kot je to storil Pogačar, ne bi nikoli osvojil Toura. To je razlog, zakaj sta Pogačar in Van der Poel edina upravičena zmagovalca."

"Pogačar je izjemen tako na klasikah kot tritedenskih dirkah, zato bi si po mojem bolj zaslužil zlato kolo. S tem so naslovu odvzeli velik del verodostojnosti." 

"Pogačarja so oropali. Privoščim Vingegaardu, toda ne razumem, kako je lahko Pogačar ostal praznih rok?"

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Škandalozno je nagraditi Vingegaarda na račun Pogačarja in Van Der Poela."

"Izbral bi Pogačarja zaradi raznolikega nabora dirk, na kateri je dosegal odlične rezultate. Toda Vingegaard je osvojil Tour in drugo mesto na Vuelti ter najbolj dominantno zmago sezone na kronometru v Franciji. Vsi trije bi si zaslužili zmago."

"Nagradili so Vingegaarda, da bi ustvarili polemiko in sprožili širšo debato o zlatem kolesu kot pri nogometni zlati žogi. To je zgodovinski rop Pogačarja in Van der Poela. Rezultat glasovanja nima nobenega smisla."

"Pogačar je bolj kompleten kolesar, ki tekmuje in zmaguje na dirkah vseh vrst skozi celotno sezono. Vingegaard se mora še dokazati, pričakujemo ga na Dirki po Flandriji ali Liège Bastogne Liège, morda celo na svetovnem prvenstvu."

"Kako je lahko Vingegaard osvojil zlato kolo? Njegova predstava na Touru je bila resda izjemna, toda Pogačar in Van Del Poela sta bila bolj impresivna."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.