Šport > Kolesarstvo
875 ogledov

Vingegaard: "To je največji strah vsakega kolesarja"

Vingegaard Profimedia
Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji je odkrito spregovoril o svojih stališčih do uporabe prepovedanih poživil in nezavidljivem položaju, v katerem so se zaradi preteklih grešnikov znašli današnji kolesarji.

Eden najboljših kolesarjev na svetu Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je v intervjuju za danski Ekstra Bladet spregovoril o tem, kako je pred leti izpustil dopinško kontrolo, ob tem pa pojasnil okoliščine, ki so botrovale temu neljubemu dogodku. 

Profesionalni športniki lahko po pravilih Svetovne protidopinške organizacije (Wada) izpustijo največ dve dopinški kontroli v obdobju 12 mesecev, medtem ko se tretja že smatra za kršitev pravil, za kar so predvidene tudi določene sankcije.

"Svoj telefon sem pustil v kuhinji, zvonec pa ravno takrat ni deloval. Poskušali so me priklicati, vendar to ni bilo mogoče. Seveda to ni v redu. Dva dni kasneje so prišli še enkrat. Ni prav, da pride do takšnih stvari, zato vedno poskrbim, da se to ne bi ponovilo," je dodal kolesarski as, ki je samo v letu 2023 uspešno prestal 60 do 70 testiranj.

Vingegaard je zagovornik sistema Whereabouts, po katerem morajo športniki ob vsakem premiku posredovati točne informacije, kje se nahajajo. "Mislim, da to ni tako težko, samo ne smeš pozabiti. Ja, včasih se ti ne da ukvarjati s tem, a kadar sem doma, je to povsem enostavno," je povedal 26-letni Danec.

Kolesarji spadajo med najpogosteje testirane športnike na svetu, kar je posledica načrtne, sistemske in zelo razvejane uporabe dopinga skozi zgodovino te športne panoge.

Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia
Vingegaarda žalosti, da je kolesarstvo na slabem glasu, zato podpira agresiven pristop, s katerim poskušajo antidopinške organizacije izkoreniniti uporabo prepovedanih poživil, kar pa je - vsaj za zdaj - še misija nemogoče.

"Prav je, da nas vseskozi testirajo. To nam pomaga. Vsi testi so po večini negativni, a na nek način to nima prave teže, saj so jih tudi pred 20 leti ves čas testirali," je na neslavno zapuščino preteklih grešnikov, ki so vrsto let spretno izigravali antidopinška pravila, spomnil Vingegaard.

Dotaknil se je tudi primera nemškega kolesarja Michela Hessmanna (Jumbo-Visma), ki mu zaradi pozitivnega vzorca z letošnje dirke po Italiji grozi štiriletna prepoved nastopanja. "Ne vem, kako je diuretik zašel v njegovo telo. To je največji strah vsakega kolesarja, da bi zaužil nekaj, zaradi česar bi padel na testu, čeprav sploh nisi imel namena goljufati."

"Škoda je, da trpimo posledice tega, kar se dogajalo pred 20 ali 30 leti. A preteklosti ne smemo ignorirati. Če bomo samo pometali pod preprogo, bo nekaterim ljudem še vedno vseeno, če se goljufa vsepovprek. Pomembno je govoriti o tem, ker se s tem zmanjša možnost uporabe prepovedanih poživil. Morda bomo tako preprečili njihovo uporabo v prihodnosti. Sam ne jemljem ničesar in ne verjamem, da jemlje kdo drug. Če sem lahko brez dopinga osvojil dve dirki po Franciji, potem verjamem, da so tudi moji tekmeci čisti," je sklenil Vingegaard.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.