Šport > Kolesarstvo
14000 ogledov

Legendarni kolesar dal jasno vedeti, da ni navdušen nad Pogačarjem

Carlos Sastre Profimedia
Legendarni španski kolesar ni navdušen nad Pogačarjevim načinom vožnje.

Legendarni Carlos Sastre, zmagovalec Toura 2008, je za Flachscore.es opravil zanimiv intervju, v katerem se je dotaknil svoje zmagovite dirke po Franciji ter tudi kako se je kolesarstvo spremenilo do danes, obdelal pa je tudi osrednje figure današnjega kolesarstva, kot so Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar, Primož Roglič in Sepp Kuss (v katerem vidi sebe iz svojih kolesarskih dni).

"Trenutno poizkušam čim bolj uživati življenje. V Avili, eno uro vožnje od Madrida, imam manjšo prodajalno koles. Tu sem živel skoraj celotno življenje, moji starši so od tu. Živim mirno življenje, a še vedno uživam v vsaki vožnji s kolesom," se je v medijih po dolgem času pojavil eden redkih zvezdnikov iz najbolj črnega obdobja kolesarstva, ki se ga ni nikoli povezovalo z uporabo nedovoljenih poživil.

Carlos Sastre | Avtor: Profimedia Profimedia

Po številnih aferah se Sastreja še danes smatra kot enega izmed izjemno redkih "čistih" zmagovalcev Toura med leti 1996 in 2013, potem ko v celotni karieri ni bil niti enkrat udeležen v kakšno izmed afer, oziroma ni imel nobenih povezav s "sumljivimi ljudmi" kolesarstva. Vedno je slovel tudi kot zelo skromen kolesar, z nogami čvrsto na zemlji, kar je vidno tudi po njegovih izjavah glede njegove kariere.

"Sam sem zadovoljen s svojimi dosežki, tako da mi resnično ni mar, če ljudje po koncu moje kariere ne govorijo več o meni in mojih uspehih. Sem oseba, ki živi v sedanjosti in se ozira proti prihodnosti. Za mano je lepa zgodovina, toda ne živim v njej. Res sem dobil Tour 2008 in gre za lep spomin. A navsezadnje je le spomin in nič več."

Sastre je tekom svoje kariere zbral kar neverjetnih 15 uvrstitev v prvo deseterico skupnega seštevka na velikih treh tritedenskih dirkah, prav vsako pa je tudi končal na stopničkah. Na Giru je bil enkrat drugi, na Touru ima poleg zmage še tretje mesto, medtem ko je na Vuelti dvema drugima mestoma dodal še eno tretjo. Leta 2008 pa se je vse poklopilo za največjo zmago v njegovi karieri, zmago na dirki po Franciji

Carlos Sastre | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ko sem začutil, da imam priložnost, sem bil pripravljen. Pred začetkom Toura sem dirko zelo dobro poznal, prav tako sem zelo dobro poznal vse svoje največje rivale. In ob sebi sem imel zelo močno ekipo, ki me je podpirala od starta do cilja," se je spominjal Toura 2008, ko sta skupaj z njim za ekipo CSC (kasnejši Tinkoff-Saxo) dirkala tudi legendarna brata Fränk in Andy Schleck, ki sta prav tako dirko končala v prvi enajsterici.

Legendarni Sastre se je nato dotaknil sodobnega kolesarstva. "Težko ga je primerjati z našimi časi. Pogačar in Vingegaard sta zelo mlada, v mojih časih smo zmagovali velike tritedenske dirke pri 33 letih, kar je skoraj desetletna razlika. Danes so mladi kolesarji zelo močni in dobro pripravljeni na tekmovanje. Toda mislim, da počnejo preveč napak, ker jim manjkajo izkušnje. To je verjetno največja razlika glede na nas."

Sastre je nato še poudaril, da nikakor ne spada med navdušence nad Pogačarjevim stilom vožnje. "Včasih je bilo vse skupaj dosti bolj mirno. Počakali smo na pravi trenutek, preden smo sprožili napad. Pogačar, na primer, vozi spektakularno, toda včasih vozi preveč agresivno in zaradi tega po nepotrebnem zapravlja energijo. Preveč si želi zmagovati. Je pa to seveda navdušujoče za gledalce."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Vidi pa vzporednice med svojo vožnjo in tisto Seppa Kussa. "Sebe bi še najbolj našel v Seppu Kussu. Če pogledate Pogačarja ali Vingegaarda, sta kolesarja sposobna zmagati čisto vse. Sam nisem bil tak. Kuss pa je po drugi strani dober pri vzpenjanju, ni tako slab v kronometrih in zelo visoko konča v generalni razvrstitvi."

"Zdaj, ko je zmagal na Vuelti, bodo vsi trdili, da sta mu Vingegaard in Roglič pomagala do zmage. Sam pravim, da temu ni tako. Kuss je bil tisti, ki je trpel čisto vsak dan, vedno dal vse od sebe in premagal gore. In na koncu je zmagal Vuelto. Seveda, druga dva kolesarja sta ga na koncu podprla, toda on je njiju pred tem podpiral na čisto vsaki dirki v minulih letih."

Sastre, ki je svoj edini Tour osvojil pri 33 letih, je zelo zanimiv intervju zaključil z željo, da bi tudi Rogliču v podobnih letih končno uspelo. "Roglič je že večkrat poizkusil napasti Tour, a je bil neuspešen. Toda na zadnjem Giru in Vuelti je dokazal, da ima še vedno veliko moči v svojih nogah. Težko bo, ker sta Pogačar in Vingegaard dva izjemno močna kolesarja, ki se vsakič izvrstno pripravita na Tour, na katerem delata razliko. Toda lepo bi bilo videti, če bi Roglič ponovno ujel svojo najboljšo formo in se boril za zmago," je zaključil legendarni Španec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.