Šport > Kolesarstvo
1718 ogledov

Pogačar po osvojenem Giru že pogleduje proti Touru: Pestro bo

Tadej Pogačar Profimedia
Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar ima pri 25 letih ob svojem imenu seznam zmag, ki se ga ne bi branila večina legend tega športa. Zadnji uspeh je spisal na dirki po Italiji, ki je v zadnjih dveh izdajah povsem slovenska. Če je Primož Roglič lani slavil po tesnem razpletu na Svetih Višarjah, je Pogačar v zadnjih tednih zmlel konkurenco.

Kot poudarjajo poznavalci, tokratni tekmeci na Giru niso bili med najboljšimi kolesarji na svetu. V boju za zmago so nekatere ekipe bolj upale na slab dan Tadeja Pogačarja, pogledovale proti visoki nadmorski višini in se opirale na pretekle krizne trenutke mladega gorenjskega volka.

Vsa njihova namigovanja je 25-letnik razblinil predvsem v kraljevski etapi do Mottolina nad Livignom precej nad 2000 m nadmorske višine. Tam je tekmecem v zgolj zadnjih 15 km vzel tri minute, kar je tudi njim dalo vedeti, da je zmaga oddana in da je odprt le še boj za drugo mesto.

"Nič ni enostavno v kolesarstvu. Giro traja 21 dni, veliko je stresa, osredotočen moraš biti vsak dan. Veliko je obveznosti, sploh z rožnato majico. Nič ni bilo lahko. Zdi se, da so razlike velike in da vse poteka zlahka, a zagotovo ni bilo vse tako," je v soboto po koncu predzadnje etape dejal Pogačar, ki je v skupnem seštevku za skoraj deset minut ugnal zasledovalce.

Pogačarju šest etapnih zmag na Giru

Pogačar je pravzaprav dobil večino etap, v katerih je svojo ekipo poslal na čelo, da je narekovala ritem. Nekoliko se mu je izjalovil le napad v prvi etapi, ko sta ga nato v sprintu trojice presenetila zmagovalec Ekvadorec Jhonatan Narvaez in Nemec Maximilian Schachmann.

Nato je slovenski as v drugi etapi do svetišča Oropa slavil in oblekel rožnato majico, ki jo je obdržal vse do prihoda v Rim. Na poti je dobil tudi razgiban kronometer v sedmi, gorsko etapo na Prati di Tivo v osmi, vse skupaj je nato nadgradil še v kraljevski 15. etapi in po dnevu premora v skrajšani 16. etapi.

Najslajša zmaga pa je bila zagotovo tista v Bassanu del Grappi v predzadnji etapi, ko so ga navijači iz njegove domovine dvakrat pospremili na zahtevni klanec Monte Grappa. Pogačar je tako vsem na Giru odčital lekcijo, a italijanska pentlja je zgolj uvertura v poletje in prihajajoča glavna cilja.

Tour in SP glavna cilja sezone

Gre seveda za dirko po Franciji in nastop na svetovnem prvenstvu v Švici.

Giro je tako za 25-letnika vmesna postaja do Toura, kjer bi se moral pomeriti s preostalimi tremi favoriziranimi kolesarji. Prvi favorit bi bil ob normalnem poteku sezone Danec Jonas Vingegaard, zmagovalec zadnjih dveh izdaj, a jo je zvezdnik ekipe Visma-Lease a Bike hudo skupil na dirki po Baskiji in je za rumeno pentljo še vedno vprašljiv. Iz nizozemske zasedbe so dejali, da bo tam Danec nastopil le, če bo stoodstotno pripravljen.

Po Baskiji na začetku aprila sta bila v padcu udeležena tudi Primož Roglič in Belgijec Remco Evenepoel, preostala izpostavljena zvezdnika za dirko po Franciji.

Slovenski as pri Bora-hansgrohe jo je odnesel bolje, brez zlomov in normalno trenira od nekje zadnjega tedna aprila, medtem ko sta Evenepoel in Vingegaard z zlomi reber, ključnice, Danec celo s predrtimi pljuči, izgubila več kot mesec dni normalnega treninga in priprav. Podobno kot Pogačar ob zlomljenem zapestju na dirki Liege - Bastogne - Liege konec aprila lani.

Ravno zaradi padcev svojih tekmecev je Pogačar že pred Girom postal prvi favorit za zmago na Touru, zadnje predstave v rožnati majici pa so vsemu temu še bolj pritrdile.

To je potrdil tudi direktor ekipe UAE Team Emirates Andrej Hauptman na novinarski konferenci pred kolesarskim maratonom Franja. "Tadej v celi sezoni kaže predstave, ki so korak dlje oziroma stopničko višje kot lansko leto. Na Giru mu res izjemno kaže, čeprav dirke še ni čisto konec," je še pred koncem Gira takrat razlagal nekdanji odlični sprinter, ki bo Pogačarja iz avtomobila spremljal prav na Touru.

Vseeno pa še vedno mladi slovenski as opozarja: "Tempo na Touru bi lahko bil na klance še večji kot na Giru. Tam bodo ob naši ekipi tudi Roglič, Evenepoel in Vingegaard ter še kdo drug. Bo pestro, mislim, da se bo veliko bolj borilo za generalno razvrstitev."

Življenjepis žive legende

Nov pristop, tudi z novim trenerjem Javierjem Solo je obrodil sadove, Pogačar je na kolesu videti zelo prepričljiv, nadvse vzdržljiv, kar potrjujejo številne zmage na veliko različnih načinov, od 81-kilometrskih pobegih do sprintov na vrhu vršacev ali v manjših skupinah ter kronometrih.

Zdaj ima ob svojem imenu že 77 zmag, za katere bi palec navzgor pokazal še en slovenski globalni zvezdnik Luka Dončić, ki trenutno kraljuje na severnoameriških košarkarskih parketih lige NBA. Prav tako 25-letnik namreč pri Dallas Mavericks na hrbtu nosi prav številko 77.

Pogačarjevi uspehi so že zdaj primerni za življenjepis kolesarske legende. Zmage na tritedenskih dirkah, ob dveh Tourih (2020, 2021) je zdaj dodal še Giro, seznam zmag dopolnjuje šest uspehov na spomenikih, med drugim tudi po Flandriji, ki velja za največjo enodnevno preizkušnjo.

Naštevanje vseh prestižnih etapnih zmag, osvojenih večdnevnih dirk ter drugih uspehov in kolajn s SP in olimpijskih iger, bi bilo predolgo, je pa slovenski as že pred začetkom sezone dejal, da bi rad naslednje leto dirkal z mavričasto majico svetovnega prvaka. Trasa v Švici je za to več kot primerna, hribovita, a sezona bo do konca septembra zanj že dolga in utrujajoča ter z okoli 60 dnevi na kolesu.

Najprej bo po sijajni predstavi na Giru na vrsti Tour. V zadnjih 26 letih nihče ni dobil dvojčka prestižnih tritedenskih dirk. Nazadnje je to uspelo Italijanu Marcu Pantaniju leta 1998. Od pirata do gorenjskega volka v 26 letih, morda pa po SP postane prvi po 37 letih in Ircu Stephenu Rochu, ki bi združil zmage na Giru, Touru in na SP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Idioti 15:23 27.maj 2024.

    Ne vem o čem se tu razglablja ! Kakšen Vinograd , naj bo srečen , da je živ . Jaz ne vidim smisla da sploh nastopi , ker ne bo med 10 najboljših. Kar se pa Remca tiče , luknja ...prikaži več v plučih je luknja v plučih , edino kar potrebuje na dirki so pa ravno pljuča in pumpa . En mesec brez premikanja in potem 1 mesec lahkega treninga , se pa zelo pozna .

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:46 27.maj 2024.

    Nobenemu ne paše ,da zmaga naš,posebno pa ne italijanom,ki so mu pozabili podeliti pokal v roke na podijumu,nalašč morda.Ne znajo priznati,da so italjijani slabši,bravo POGI si najboljši,pa naj delajo kar hočejo.

  • Enzgg4 08:27 27.maj 2024.

    Morda bi bolj kot Pogiju SP in TDF privoščil Rogli. Tokrat. Rogla je blizu konca najboljših kolesarskih let in to naj bo njegova pika na i. Potem pa v trenerske vode ali kaj podobnega. Pogiju pa seveda želim, da bi ...prikaži več še dolgo dominiral v kolesarstvu in se postavil ob bok Mercxu in Hinaultu.