Šport > Kolesarstvo
1165 ogledov

Roglič pred Vingegaardom na Angliruju, Kuss rešil rdečo majico

Roglič Profimedia Primož Roglič je kot prvi prečkal ciljno črto na vrhu meglenega Angliruja. Z moštvenim kolegom Jonasom Vingegaardom se v zadnjih metrih etape nista napadala.
Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zmagal v 17. etapi dirke po Španiji. Tik za njim je ciljno črto prepeljal Jonas Vingegaard (Jumbo-Vismo). Sepp Kuss (Jumbo-Visma) je na peklenski strmini iz sebe iztisnil zadnje atome moči za obrambo rdeče majice.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zmagovalec 17. etape kolesarske dirke po Španiji. Na 120,1 km dolgi trasi od Ribadeselle do vrha na slovitem Angliruju je drugo mesto zasedel njegov moštveni kolega, Danec Jonas Vingegaard, tretje pa še en član Jumbo-Visme, Američan Sepp Kuss, ki je obdržal rdečo majico vodilnega.

Za Rogliča, ki je napadel tri kilometre pred koncem, je to 79. zmaga v karieri in 14. to sezono. Na letošnji dirki po Španiji je slavil že v osmi etapi, skupno pa je obdržal tretje mesto.

Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Rdečo majico vodilnega je s tretjim mestom v etapi obdržal Kuss, ki danes praznuje 29. rojstni dan. Za dvojcem Roglič-Vingegaard je zaostal 19 sekund.

Po 17 etapah ima tako osem sekund naskoka pred Vingegaardom ter 1:08 minute pred Rogličem. Nizozemska ekipa je tako rekoč razblinila vse upe ostalim kolesarjem na dirki, saj četrtouvrščeni Juan Ayuso (UAE Team Emirates) zaostaja natanko štiri minute. Danes je Španec zasedel deveto mesto.

"Starejši, kot si, boljši si, zato se je bilo precej bolje vzpenjati na ta klanec kot zadnjič," se je Roglič spomnil petega mesta iz leta 2020, ko je na Angliruju izgubil rdečo majico. Kasneje je sicer dobil Vuelto, drugo od skupno treh.

"Ni bilo taktike, na zadnjem vzponu je bilo zelo težko in strmo. Ko sem napadel, sem šel v svojem ritmu, potem pa bo vzpon povedal, kdo je prvi, drugi in tako naprej. Videl sem, da je [Kuss] nekoliko zaostal, ampak šel sem v svojem ritmu. Govorila sva, seveda je čuden občutek, ampak na tako strmem vzponu gremo vsi v svojem ritmu. Še vedno je v vodstvu, rekel sem mu, naj se bori, verjame in uspelo mu bo."

Primož Roglič

Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia
V etapi s zloglasnim vzponom na Angliru (12,4 km/9,8 %) so se napadi ubežnikov vrstili od samega starta. Poskusil je tudi Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), ki je pobral točke na dveh preostalih kategoriziranih napadih, na Angliruju pa proti najboljšim ni imel možnosti.

Večino časa je ritem narekovalo moštvo Jumbo-Visme, na predzadnjem vzponu pa je v ospredje prišla ekipa Bahraina Victoriousa. Nizozemec Wout Poels je strl večino skupine na najbolj strmem delu klanca, hitro pa sta odpadla Španca Enric Mas (Movistar) in Ayuso.

Slabe tri kilometre pred ciljem pa je nekoliko pospešil Roglič in se počasi oddaljeval tekmecem. Kasneje sta se mu priključila le Vingegaard in Kuss, a je Američan nato popustil in skupaj s Špancem Mikelom Lando (Bahrain Victorious) prečkal ciljno črto nekoliko za vodilnima. Med njima napadov ni bilo, Roglič, ki je vlekel v klanec zadnje tri kilometre, pa je slavil zmago. "Pustil sem jih, da narekujejo ritem, dokler se mi je zdelo, da gredo dovolj hitro. Ko pa je hitrost padla, sem si rekel, da bom poskusil v svojem ritmu," je še dejal slovenski šampion.

Sepp Kuss | Avtor: Profimedia Profimedia

Ostali Slovenci so danes precej zaostali. Jan Tratnik (Jumbo-Visma) je bil 29. (+9:29), Matevž Govekar (Bahrain Victorious) in Domen Novak (UAE Team Emirates) pa sta ciljno črto prečkala na 143. oz. 145. mestu z zaostankom 26:06 minute. Skupno je Tratnik 37., Novak 130., Govekar pa 132.

V četrtek bo na sporedu zahtevna 18. etapa od Pola de Allanda do La Cruz de Linaresa (178,9 km). Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov, med drugimi tudi 8,3 km dolg zaključni vzpon na Puerto de la Cruz de Linares s povprečnim naklonom 8,6 %.

* Izidi, 17. etapa, Ribadesella - Angliru (120,1 km):
  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     3:15:56
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 isti čas
  3. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                          + 0:19
  4. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)               isti čas
  5. Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious)                    0:44
  6. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                   0:58
  7. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-Hansgrohe)                 1:20
  8. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious)         isti čas
  9. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     1:42
 10. Enric Mas (Špa/Movistar)                               1:43
...
 29. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                          9:29
143. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)               26:06
145. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                isti čas
...

- skupno (17/21):
  1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        60:34:21
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:08
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        1:08
  4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     4:00
  5. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                   4:16
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)                               4:30
  7. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-Hansgrohe)                 6:43
  8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                  7:38
  9. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                   9:26
 10. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious)            11:26
...
 37. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                       1:43:53
130. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 3:25:13
132. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)             3:26:45
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.