Šport > Kolesarstvo
80651 ogledov

Rogličevi navijači na nogah, odzvala se je celo Primoževa žena

Primož Roglič Profimedia
Sporna strategija Jonasa Vingegaarda v 16. etapi dirke po Španiji je vznemirila marsikaterega navijača Primoža Rogliča.

Danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), letos že zmagovalec dirke po Franciji, je s samostojnim napadom na zaključnem vzponu prišel do zmage v 16. etapi dirke po Španiji in se v skupnem seštevku močno približal nosilcu rdeče majice Seppu Kussu (Jumbo-Vismo). Ta je prvič zapadel v manjšo krizo, a uspešno omejil izgube in v boju končno lovoriko zadržal 29 sekund prednosti pred Vingegaardom.

Primož Roglič (Jumbo-Vismo), ki je 16. etapo končal na osmem mestu, je v skupni razvrstitvi nazadoval na tretje meste, kjer ima minuto in 33 sekund zaostanka za Kussom oziroma 29 sekund manj za Vingegaardom.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Vingegaard je pred odločilnim manevrom, s katerim je po mnenju kolesarskih navijačev prekršil nenapisano pravilo o nenapadanju znotraj ekipe, pridobil soglasje moštva, kar pod vprašaj postavlja trditve Jumbo-Visme, da Roglič, Kuss in Vingegaard ostajajo v enakovrednem položaju za končno zmago. 

Vse bolj se zdi, da Jumbo-Visma favorizira Vingegaarda, kar so nenazadnje potrdili s tem, ko so na izrecno željo danskega kolesarja spremenili prvotno strategijo, po kateri bi moral v zaključku etape napasti Roglič. 

Razplet torkove etape je vznemiril številne Rogličeve navijače, ki se bojijo, da se bo slovenski adut na preostalih etapah znašel v obrobni vlogi, njegove rezultatske ambicije pa bodo ostale v senci moštvenih ciljev. Če bo Kisovčan v prihajajočih dneh zreduciran v Vingegaardovega pomočnika, bo s tem izgubil možnosti za četrto lovoriko na Vuelti, s katero bi se postavil ob bok Špancu Robertu Herasu, rekorderju, ki je špansko pentljo osvojil v letih 2000, 2003, 2004 in 2005.

Na svetovnem spletu je v luči torkovega dogajanja močno odmeval kritičen zapis navijaške strani About Roglic, v katerem je avtor obsodil sprenevedanje nizozemskega moštva in obračunal z Vingegaardom.

"To je nesprejemljivo!"

 | Avtor: Profimedia Profimedia
"Po današnjem dnevu ni več mogoče braniti Vingegaarda ali podpirati strategije Jumbo-Visme. To je nesprejemljivo! Stopil bom v bran mojemu idolu Primožu Rogliču, pa tudi Seppu Kussu, ker čeprav so bili po koncu etape vse nasmejani, ne morem razumeti tega, kar se je zgodilo. Kar smo videli danes, ne more biti ekipna taktika za utrjevanje prvih treh mest, temveč očiten napad za prevzem vodstva. In to vodstva, v katerem je kolega iz istega moštva!"

"Vodi kolesar, ki je naredil vse, da bi njegov kolega osvojil Tour. Kolesar, ki na prvo mesto vedno postavlja ekipo, zato bi morali tudi njegovi moštveni kolegi narediti vse, da bi ubranili njegovo prednost. Toda ne. Eden od njih je napadel dva člana istega moštva, zaradi česar sta morala onadva premakniti skupino drugih kolesarjev. Spoštujem vse, kar se zgodi v kolesarstvu, ne morem pa tolerirati takšne krivice. Kako lahko ekipa odobri napad na dva moštvena kolega? Ja, Kuss je imel težave v zadnjem kilometru, a v takšnih okoliščinah bi ga morala kolega zaščititi. Roglič je moral napasti skupino, da ne bi izgubil preveč časa, česar mu ne bi bilo treba storiti, če ne bi pred tem napadel nekdo drug."

"Kar se je zgodilo, pa tudi način, na katerega je do tega prišlo, je zelo grdo. In to dan pred izredno zahtevno etapo za vse. Kolesarstvo je rezultat ekipnega dela in kdor hoče postati najboljši, mora opraviti svoje delo tako v individualnem kot kolektivnem smislu. Napad na lastne kolege v nobenem primeru ne more biti sprejemljiv," je zapisal avtor in Vingegaardov manever označil za nedopusten primer obračunavanja med člani istega moštva.

Kritično objavo je med drugimi všečkala tudi Primoževa boljša polovica Lora Roglič Klinc. Za razliko od navijačev pa je Roglič ostal povsem ravnodušen. "Hitra, kratka, sladka etapa. Na koncu težka. Smo zmagali, kajne?" je dejal v svojem slogu.

 | Avtor: Print Screen Print Screen
 | Avtor: Print Screen Print Screen

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 14
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:59 15.september 2023.

    Hudič je ko se sluzavec prilepi na tvoj hrbet

  • Mikuz 08:36 14.september 2023.

    Vinegaard,je po moje itak pod dopingom,kar se bo z leti pokazalo,za Primoža pa najbolje da zapusti JumboVismo,ker je postal njihova marionetka.

  • dare326 21:49 13.september 2023.

    Ni čudno, da ste ovce. Od vsega začetka je bil Kuss planiran za zmagovalca. Tako odhod Danca na dirko, Kussov pobeg in pridobitev velike prednosti, kot zadnje etape, kjer se vse dogaja po načrtu končne zmage za Kussa. Slednji je ...prikaži več garal pri vseh zmagah in sedaj mu vračajo, obenem pa bo Jumbo edino moštvo s tremi zmagami treh različnih kolesarjev v eni sezoni. Jasno počakati bo treba do konca.