Šport > Kolesarstvo
6253 ogledov

Totalen kaos na Giru, velika sprememba pred začetkom etape

Tadej Pogačar Profimedia
"To je ena najslabše organiziranih dirk. To se ne bi zgodilo v 99 odstotkih primerov," je v zvezi z dogajanjem pred začetkom 16. etape Gira dejal Ben O'Connor.

Organizatorji kolesarske dirke po Italiji, kolesarji in njihove ekipe ter predstavniki sindikata poklicnih kolesarjev so se zaradi slabih vremenskih razmer odločili prestaviti začetek današnje 16. etape iz Livigna do vznožja prelaza Stelvio. S tem karavana ne bo prečkala najvišje točke letošnje dirke, prelaza Umbrail na 2500 m nadmorske višine.

V okolici Livigna je vreme izjemno slabo. Ob hladnih temperaturah dežuje, na vrhu prelazov pa močno sneži. Zato so se tekmovalci in organizatorji po dolgih in vročih razpravah odločili, da bodo etapo tekmovalno začeli po najvišjem prelazu v Prato allo Stelviu.

Pogačar Zadnji teden Šport Pogačarju že danes pretijo ekstremne razmere

Že pred tem so se kolesarji s sindikatom CPA odločili, da ne bodo dirkali čez nevarne prelaze zaradi ekstremnega vremena. S 100 odstotki so glasovali za ukinitev prelaza Umbrail, a jih sprva organizatorji dirke RCS Sport niso uslišali.

Končna odločitev o spremenjenem začetku etape je prišla nekaj po 11.30.

Kolesarji naj bi po zadnjih informacijah etapo začeli v Livignu, odpeljali okoli 20 km na kolesih, nato pa se v Švici usedli na avtobuse, s katerimi jih bodo odpeljali do novega starta etape.

Tadej Pogačar Giro Šport Pogi vas vabi: "Upam, da se nas čim več nabere za nov šov"

"Začeli bomo po spustu z Umbraila. Morali smo zadovoljiti vse vpletene strani. Livigno je plačal veliko denarja za etapi, zato smo morali najti kompromis," je v Livignu dejal šef organizacije Mauro Vegni.

Toda kolesarji se zaradi ekstremnih razmer, v Livignu je namreč že snežilo, niso pojavili na startu in bojkotirali organizatorje. Dejanski start bo v kraju Lasa/Laas ob 14.25 v skladu s potrjenim urnikom.

"To je ena najslabše organiziranih dirk. To se ne bi zgodilo v 99 odstotkih primerov. Smo leta 2024 in nekateri dinozavri še zdaj ne prepoznajo človeške plati dirkanja," je za Eurosport ob prihodu ekip na start v Livignu dejal Ben O'Connor (Decathlon AG2R).

Oglasili so se tudi številni drugi in dejali, da ne bodo sedli na kolesa v prvih 50 km prvotno zastavljene trase.

Tadej Pogačar Video Šport Ste to opazili? Dva smučarja pred ciljem preskočila Pogačarja

Današnjo etapo so že pred tedni spremenili, saj bi morala sprva prečkati legendarni Stelvio. Za spremembo so se odločili zaradi nevarnosti plazov, prelaz pa nadomestili z Umbrailpassom na italijansko-švicarski meji.

Tekmovalci so se zdaj do nadomestnega starta odpeljali z avtobusi in avtomobili ter se bodo nato podali na pot proti cilju nad Santo Cristino v Val Gardeni.

Tadej Pogačar Močno stališče Šport Rogličev športni direktor: "Pogačarja ne moremo primerjati z Merckxom"

Kolesarje tam čaka zahtevnih zadnjih 36 km z dvema kategoriziranima vzponoma. Pred tem bodo opravili vožnjo po dolini mimo Bolzana.

Vodilni v skupnem seštevku je slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki ima pred zadnjim tednom 6:41 minute naskoka pred najbližjimi zasledovalci.

Dirka po Italiji se bo končala v nedeljo.

Thomas Pogačar Kritike Šport Zakaj nihče ne sledi Pogačarju? Prvi zasledovalec nalil čistega vina

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bojan66 14:21 21.maj 2024.

    Res je !!

  • Pepe007 13:26 21.maj 2024.

    Organizator mora razmišljati kako financerjem dirke vrniti vložek. Brez velikega vložka denarja lahko kolesarji vozijo prosto med prometom brez prenosa po TV in brez gledalcev. Potem tudi za njih ne bo denarja, pa če bodo še tako dobri športniki. Denar ...prikaži več zagotavlja obliko tekme kot je sedaj. Ne zagotavlja šport oblike tekme kot je sedaj. Žal je tako.