Šport > Kolesarstvo
3504 ogledov

Ubežniki s skupnimi močmi ukanili glavnino, sprinterji so se ušteli

Kasper Asgreen Epa
Trojica ubežnikov je v nadvse razburljivem zaključku 18. etape dirke po Franciji za nekaj metrov premagala glavnino. Etapne zmage se je presenetljivo veselil Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step).

Danec Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step) je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Moutiersa do Bourg-en-Bressa (184,9 km) je 28-letnik slavil iz štiričlanske ubežne skupine, ki je za sabo zadržala po zahtevnih dneh v Alpah načeto glavnino. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb.

V generalni razvrstitvi še naprej prepričljivo vodi Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki ima pred slovenskim asom Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates) kar 7:35 minute naskoka. Tretji je še en član emiratov, Britanec Adam Yates, ki pa zaostaja že 10:45 minute.

"To ni bil miren dan. Močan beg je bil od starta. Na koncu jim je uspelo, tudi v glavnini pa smo v zadnjih 20, 30 km šli na polno. Dan ni bil lahek, a sem se vsaj malo spočil od včeraj. Danes sem se bolje počutil in upam, da bo jutri bolje, v soboto pa še bolje. V taki vročini je res nadležno za telo. Tudi če so povprečni vati in moč nižji, v taki vročini in ob takšni hitrosti telo kar trpi. Po takšnih dneh, ki so za nami, poskusiš privarčevati čim več moči ter se čim bolje prehranjevati in se hladiti."

Tadej Pogačar

Današnja etapa je po zahtevnih dneh v Alpah minila dokaj mirno in brez preglavic. Glavnina je po startu hitro "zaprla" cesto in nadzirala tri, kasneje pa štiri ubežnike pred njo. Toda moči v sprinterskih ekipah je bilo po zahtevnih etapah v gorah vse manj, ubežniki pa so dobro sodelovali v ospredju.

 | Avtor: Epa Epa

Na koncu so celo ohranili prednost pred sprinterji in kakšno sekundo prej prečkali ciljno črto. Največ moči je imel Asgreen, ki je za sabo zadržal Nizozemca Pascala Eenkhoorna (Lotto Dstny) in Norvežana Jonasa Abrahamsena (Uno-X Pro). Najboljši od sprinterjev je bil Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) na četrtem mestu.

Za Asgreena je bila to 12. zmaga v karieri in prva na tritedenskih dirkah. V karieri je sicer danski kolesar že dobil prestižno dirko po Flandriji (2021).

"Seveda ni bila idealna situacija, bolje bi bilo, če bi nas bilo sedem, osem. Toda to je zadnji teden Toura in za nami sta že zelo zahtevna tedna. Večkrat smo že videli, da lahko manjša skupina ubežnikov preseneti sprinterske ekipe. Tako da etapne zmage nikakor nisem odpisal," je za organizatorje po etapi dejal Asgreen.

"Brez sodelovanja v begu nam ne bi uspelo"

Ključni trenutek je bržčas prišel po polovici etape, ko je uspelo iz glavnine pobegniti Eenkhornu. Pred tem je Philipsen na cesti celo dohitel Nizozemca in ga malce ustrahoval s pogledi, saj ni želel, da se priključi ubežnikom. Vendar je naposled Eenkhoornu to uspelo, več ubežnikov pa je nato lahko dlje časa navijalo močan ritem in celo zadržalo glavnino za sabo.

"Šlo je kar za moštveni kronometer. Brez sodelovanja v begu nam ne bi uspelo. Vsi smo si zaslužili zmago, seveda pa sem vesel, da je na koncu uspelo prav meni. Ta zmaga mi ogromno pomeni, sploh po zahtevnem obdobju ter padcih in odstopih," je še dejal 28-letni Danec.

Od Slovencev je bil najvišje Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa ob pomoči ostalih pomočnikov drugih ekip ni mogel preprečiti zmage ubežnikom. Končal je na 25. mestu. Takoj za njim je etapo končal Pogačar, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pa je bil 89. z zaostankom 47 sekund.

"Vsekakor zapravljena priložnost. Ni mi jasno, kako je to mogoče. Petnajst ljudi ni moglo ujeti treh oziroma kasneje štirih kolesarjev. Ni mi jasno. Štiri ekipe so dale po tri, štiri kolesarje, pa jih nismo mogli ujeti," je v prvem odzivu za RTV Slovenija dejal Mezgec, ki je znova kolesaril za Nizozemca Dylana Groenewegna. Ta je bil na koncu šele 17.

V petek bo na sporedu razgibana etapa od Moirans-en-Montagna do Polignyja (172,8 km), ki bi lahko ponudila priložnost ubežnikom. Dan bi lahko bil pisan na kožo prav Mohoriču.

* Izidi, 18. etapa, Moutieres - Bourg-en-Bresse, 184,9 km:
  1. Kasper Asgreen (Dan/Soudal-Quick Step)            4:06:48
  2. Pascal Eenkhoorn (Niz/Lotto Dstny)               isti čas
  3. Jonas Abrahamsen (Nor/Uno-X Pro)
  4. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck)
  5. Mads Pedersen (Dan/Lidl-Trek)
  6. Cees Bol (Niz/Astana Qazaqstan)
  7. Jordi Meeus (Bel/Bora-hansgrohe)
  8. Matteo Trentin (Ita/UAE Team Emirates)
  9. Christophe Laporte (Fra/Jumbo-Visma)
 10. Luca Mozzato (Ita/Arkea Samsic)
...
 25. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                    isti čas
 26. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
 89. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)               0:48
...

- skupno (18/21):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)               72:04:39
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              + 7:35
  3. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                  10:45
  4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             12:01
  5. Simon Yates (VBr/Jayco-AlUla)                       12:19
  6. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)               12:50
  7. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe)                    13:50
  8. Felix Gall (Avt/A2GR Citroen)                       16:11
  9. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                         16:49
 10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      17:57
...
 72. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)            3:33:29
119. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                     4:38:07
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.