Šport > Kolesarstvo
9937 ogledov

Vodja ene od ekip ostro nad slovenske trenerje: Kdor trdi drugače, laže

dirka po Sloveniji 2022 Sportida
V svetu kolesarstva močno odmevajo besede vodje ekipe Bahrain Victorious, za katero vozi tudi slovenski kolesar Matej Mohorič.

Slovenec Milan Eržen, sicer vodja ene najboljših ekip na svetu Bahrain Victorious, je v novem delu podkasta Tour 202, ki ga pripravlja ekipa Vala 202, ostro okrcal delo slovenskih kolesarskih trenerjev. Ti naj bi si lastili precejšen del zaslug, da je Slovenija v zadnjem desetletju postala pravcata kolesarska velesila. Primož Roglič, Tadej Pogačar in Matej Mohorič so zmage na slovenski konto v zadnjih letih nosili kot za stavo, v Sloveniji pa naj bi prevladovalo mnenje, da je vzrok njihovega razvoja in vzpona slovenska stroka. A Eržen je drugačnega mnenja. 

"Bodimo iskreni. Slovenija je izkoristila deset odstotkov potenciala teh kolesarjev. Samo deset. Nič več. Primož Roglič, Tadej Pogačar in Matej Mohorič so se zgodili. Niso bili vodeni, nihče jih ni naredil. Oni imajo vrhunski potencial, ki so ga razvili v drugih ekipah. Bodimo iskreni. Takšna so dejstva. Kdorkoli trdi drugače, laže in se moti. Želi samo pristaviti svoj piskerček v to zgodbo. Slovenski trenerji nimajo nobene zveze s tem, kar se je zgodilo. Ljudje bodo mogoče jezni name, ampak enkrat je pa dovolj in je prav, da se to pove. Naj nehajo hoditi po televizijah razlagat, kaj so naredili. Nič niso naredili," so ostre besede Eržena, ki že odmevajo v slovenskem kolesarskem prostoru.

Kot so gostovanje Eržena v podkastu Tour 202 še strnili na portalu MMC, se v Sloveniji vse več otrok zanima za trening kolesarstva ob uspehih najboljših Slovencev; bazen, iz katerega se črpajo talenti, se veča, toda preskromno se ga izkorišča, je prepričan Eržen. 

"Kolesarstvo ni samo talent. Kolesarstvo je predvsem trdo delo od 15., 16. leta naprej. Mladostnik mora imeti ob sebi tedaj pravega človeka, ki ga bo pravilno usmerjal. Problem je v tem, da se dela uravnilovka po principu 'Ne izstopaj'. Če si preveč hiter, malo počakaj, ker te 17. ne dohiteva. Torej ne razvijamo najboljšega, ampak se dela tako, da so vsi enaki," je (po njegovem mnenju) težavo slovenskega kolesarstva opisal Eržen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • miro8 16:44 17.oktober 2023.

    Pa saj to ni samo v kolesarstvu. To je povsod, v vseh strokah, na vseh nivojih, vseh športih in jasno, tudi politiki. V slednji sploh nimamo politikov, ampak zgolj politikante. Vse to pa je posledica več desetletij trajajočega komunizma in ...prikaži več socializma, z vsemi možnimi uravnilovkami. Potem pa smo se čudili američanom, kako so dobri. Jasno, pri njih se išče in razvija samo špice, povprečneži pa ne veljajo nič.