Šport > Kolesarstvo
352 ogledov

Wada v strahu pred novo obliko dopinga, iskali naj bi ga tudi kolesarji

doping test Epa
Svetovna protidopinška agencija je izrazila zaskrbljenost nad možnostjo uporabe nove oblike dopinga, ki ga je za zdaj zelo težko zaznati v odvzetih vzorcih. O čem je govora? O peščenih črvih.

V današnjih športnih spletnih časnikih odmeva intervju v francoskem L'Equipu, v katerem predstavniki Wade (Svetovna protidopinška agencija) razkrivajo novo obliko krvnega dopinga, ki jih v zadnjem času močno skrbi. Gre za t. i. peščene črve, ki se pogosto uporabljajo pri ribolovu. 

Zakaj so tako zaželeni?

Izjemne lastnosti hemoglobina peščenih črvov je že daljnega leta 2007 odkril dr. Franck Zal, ki je v intervjuju za Equipe razkril tudi to, da ga je julija 2020 že kontaktirala ekipa enega od vrhunskih kolesarjev, ki je med drugim tekmoval tudi na prestižni kolesarski dirki Tour de France. 

Kot trdijo v njegovem podjetju Hemarina, ki je patentiralo odkritje, je hemoglobin peščenih črvov univerzalni krvni nadomestek, ki lahko prenaša 40-krat več kisika kot človeški hemoglobin. Je 250-krat manjši od drugih rdečih krvničk, kar naj bi izdatno pomagalo pri cirkulaciji. Za nameček je združljiv z vsemi krvnimi skupinami, obenem pa ne zvišuje krvnega hematokrita ali povzroča visokega krvnega tlaka. Shranjujemo ga lahko pri sobni temperaturi in liofiliziramo (sušenje z zamrzovanjem), kar olajša transport.

Čeprav je odkritje v prvi vrsti bilo namenjeno reševanju življenje, je dr. Zal hitro dojel, da bodo njegovo odkritje mnogi želeli preusmeriti v zle namene – v krvni doping. In zgodilo se je: ne le za športnike, pač pa tudi za tekmovalne konje, je razkril Zal. "Dobili smo več neposrednih prošenj športnikov, ki so želeli vedeti, kako pridobiti to snov. Izvedel sem tudi za njegovo možno dajanje dirkalnim konjem," je poudaril v intervjuju. 

Wada se te oblike dopinga zelo boji, saj ga je zaradi hitre razgranje v krvi zelo težko zaznati. "Hemoglobin peščenega črva namreč učinkuje zelo hitro in ima pri tem zelo kratko življenjsko dobo," je za L'Equipe poudarila Adeline Molina iz francoske protidopinške agencije, obenem pa zatrdila, da je viden na krvni sliki. A zadnje raziskave kažejo, da naj bi bil viden le 4–8 ur po zaužitju. Pri Wadi so za omenjeni francoski časnik dodali, da se zavedajo, da obstaja nevarnost zlorabe hemoglobina peščenih črvov v športne namene.

"Ta substanca in z njo povezana tveganja za dopinške namene smo zelo hitro razumeli. Kupili smo izdelek in ga dali v roke protidopinškim laboratorijem," je razkril profesor Olivier Rabin, znanstveni direktor WADA. Je pa za zdaj zelo zgovoren podatek, da med iskanjem krvnega dopinga (vsaj uradno) še v nobenem vzorcu niso našli hemoglobina peščenega črva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.