Šport
14 ogledov

Končan niz Ligetyja, Slovenci brez finala

Ligety je z napako v drugi vožnji iz rok izpustil četrto zaporedno zmago. (Foto: Žurnal24 main
Na veleslalomu v Adelbodnu se je končal niz treh zaporednih zmag Teda Ligetya. Zmago sta si nepričakovano delila Cyprien Richard in Aksel Lund Svindal. Slovenci daleč od finala.

Četrti veleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v Adelbodnu se ni izšel po načrtih najboljšega veleslalomista sezone. Američan Ted Ligety je v finalu zapravil vodstvo, zmago pa sta si nepričakovano delila Francoz Cyprien Richard in Norvežan Aksel Lund Svindal. Tretji je bil še en Francoz Thomas Fanara (+ 0,20). Najhitrejši na prvi progi Ligety se tako ni veselil četrte veleslalomske zmage v tej sezoni. Kljub neuspehu, veleslalom v Adelbodnu je po napaki na drugi progi končal na 28. mestu z zaostankom slabih štirih sekund (+ 3,65), je s tremi zmagami ohranil primat v veleslalomskem seštevku.

Druga vožnja je poskrbela za popoln preobrat v skupnem seštevku. Vodstvo v skupnem seštevku je prevzel Lund Svindal, ki ima 26 točk več od Avstrijca Michaela Walchhoferja (409), na tretjem mestu pa je po novem Hrvat Ivica Kostelić (404). Nobeden od treh slovenskih predstavnikov, Janez Jazbec, Matic Skube in Aleš Gorza, se ni uvrstil v drugo vožnjo.

V veleslalomu pa nas čaka ogromno dela, to ni vprašanje mesecev, ampak let.
Pavli Čebulj
"Vsekakor ne more biti človek po takšni tekmi pozitivno razpoložen. Razmere so bile sorazmerno težke, v Adelbodnu so bile temperature tudi 10 stopinj nad lediščem in visoke startne številke nam niso bile nikakor v prid, ne glede to pa lahko rečem le, da nam enostavno ni uspelo. Takšen je žal zaključek današnjega dne," je bil po prvi vožnji veleslalomske preizkušnje razočaran glavni trener moške ekipe za tehnične discipline Pavli Čebulj. "Očitno je slovenski veleslalom druga zgodba kot slalom," je bil Čebulj še pod vtisom dosežka Mitje Valenčiča na Sljemenu. "Upam, da je Mitja z 11. mestom dobil tisto samozavest za nadaljevanje, in verjamem, da je sposoben odpeljati še več dobrih voženj. V veleslalomu pa nas čaka ogromno dela, to ni vprašanje mesecev, ampak let."

Po že četrti veleslalomski ničli v tej sezoni se bodo slovenski veleslalomisti preselili na nižji rang tekmovanj. "Fantje naslednji teden odhajajo na tekme evropskega pokala in tekme Fis. Definitivno odhajamo na tekmovanje nižjega ranga, kjer bomo skušali izboljšati startne številke in dvigniti samozavest. Razmere so težke, opravičil ne gre iskati nikjer, treba je tudi z visokimi startnimi številkami napadati, dati vse od sebe, slej ko prej nam lahko uspe, na žalost danes ni bil ta dan," je ugotavljal Čebulj.

Adelboden, veleslalom (M):

1. Cyprien Richard (Fra) 2:25,28
 . Aksel Lund Svindal (Nor) 2:25,28

3. Thomas Fanara (Fra) + 0,20
4. Benjamin Raich (Avt) + 0,22
5. Ivica Kostelić (Hrv) + 0,24
...
Odstop na prvi progi: Janez Jazbec (Slo)
Nista se uvrstila v finale: Matic Skube, Aleš Gorza (oba Slo)

Skupni seštevek v svetovnem pokalu:


1. Aksel Lund Svindal (Nor) 435 točk
2. Michael Walchhofer (Avt) 409
3. Ivica Kostelić (Hrv) 404
4. Silvan Zurbriggen (Švi) 395
5. Ted Ligety (ZDA) 379
...
41. Andrej Šporn (Slo) 77
63. Andrej Jerman (Slo) 35
68. Mitja Valenčič (Slo) 29
113. Andrej Križaj (Slo) 5
116. Matic Skube (Slo) 4
121. Aleš Gorza (Slo) 1


Skupni seštevek v veleslalomu:

1. Ted Ligety (ZDA) 303
2. Aksel Lund Svindal (Nor) 265
3. Cyprien Richard (Fra) 242
4. Thomas Fanara (Fra) 176
5. Kjetil Jansrud (Nor) 160

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.