Šport
25 ogledov

Koncepti pravega pokeraša

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Ker poker ni le čakanje na dobre karte in izvajanje nezaslišanih blefov, je pomembno, da vsak pravi pokeraš pozna tudi nekatere najpomembnejše poker koncepte.

Pričakovana vrednost (Expected Value oziroma EV)
Pričakovana vrednost (EV) je skupek vse možnih izidov, ki smo jih pomnožili z odstotno verjetnost, da do tega dogodka tudi v resnici pride. To se morda sliši dokaj zapleteno, a v resnici ni in nam prav hitro da vedeti, ali je določena stava profitabilna in se je torej moramo lotiti, ali pa je bolje, da se iz določene situacije umaknemo.

Poglejmo si ta koncept na primeru:
Recimo, da vam prijatelj predlaga manjšo stavo, pri kateri boste vi iz kupčka kart potegnili 1 karto. Če bo ta karta v barvi križa, vam bo on dal 4 $. Če bo karta, ki jo boste potegnili iz kupčka, rdeče barve, vam bo dal 2 $, če pa boste iz običajnega kupčka 52 kart potegnili katero od pikovih kart, boste vi morali njemu plačati 5 $.

Kakšna je torej pričakovana vrednost, ki nam bo povedala, ali se splača spuščati v ta podvig ali ne?
EV = (1/4) x 4$ + (1/2) x 2$ – (1/4) x 5$ = +0,75$

Številke nam torej pravijo, da bi se vam splačalo igrati to igro, saj bi v povprečju v vsaki igri, ko bi iz kupčka potegnili po eno karto, zaslužili po 0,75 €. Če vam nekdo torej ponudi tako stavo, jo le sprejmite, a naj vas že zdaj opozorimo, da še vedno obstaja možnost, da boste v prvih nekaj potegih izvlekli same pike in boste tako že takoj zabeležili izgubo. Temu pojavu v svetu pokra rečemo varianca, ki pa se na dolgi rok porazdeli in vam na koncu vseeno prinese tisto pričakovano pozitivno vrednost (oziroma evre), ki smo jo izračunali zgoraj.

Ugodne karte oziroma outi
Izraz out v pokru predstavlja ugodne karte, ki vam lahko pomagajo do zmage v določeni igri. Če imate v rokah torej A10, vaš nasprotnik pa AK, in na mizi že ležijo skupne karte A-J-8-4, potem imate vi le še 3 oute, ki vam še lahko pomagajo do zmage (vse tri desetke, ki vam podarijo 2 para). Če imate v rokah 7h 6h, vaš nasprotnik pa As Ac in na mizi že ležijo skupne karte Ks Qs 3h 2h, imate še 9 outov – saj lahko vaš flush dokonča katerakoli srčeva karta, ki je še v kupčku. Več outov torej imate, boljše so vaše možnosti za zmago.

Pot Odds (PO)
Koncept pot odds (PO) je eden najosnovnejših konceptov v pokru in je osnova za sprejemanje večine odločitev. Če povemo povsem po domače, so pot odds torej razmerje med denarjem oziroma žetoni, ki so že v igri, in vsoto, ki jo morate vplačati vi, če želite ostati v igri. Če je v igri na primer že 200 $ in vaš nasprotnik stavi še 100 $, potem so vaši pot odds 3 proti 1. V igri je namreč že 200 $, in če temu prištejete še nasprotnikovih 100 $, dobite izkupiček, ki trenutno znaša 300 $. Če nato ta izkupiček delite s svojo stavo ki znaša vsaj 100 $, dobite količnik 3. Celoten izkupiček znaša torej 2-krat toliko kot vaša stava. Če bi izkupiček znašal le 150 $ in bi vaš nasprotnik stavil 100 $, bi bili vaši pot odds 2,5 proti 1, kar pomeni, da bi s stavo v višini 100 $ dobili lahko samo 250 $.

To računanje bo sicer od vas, vsaj na začetku, zahtevalo nekaj vaje, medtem ko je preračunavanje pri igranju na spletu toliko lažje, saj so vse številke, ki jih potrebujete, navadno pred vami na zaslonu. A ne glede na to, ali igrate na spletu ali v resničnem svetu, vzemite si čas in izračunajte svoj PO, še preden potegnete svojo naslednjo potezo, saj si lahko na ta način prihranite kar nekaj denarja in glavobolov. Zapomnite si, da višji kot so vaši PO, bolj je določena stava privlačna, da jo izenačite.

Prav ti pot odds vam navadno povejo, ali je situacija dovolj profitabilna, da kličete neko stavo z zgolj vlečko. Če gre za situacijo, v kateri z izenačitvijo stave tvegate vse svoje žetone, potem mora biti verjetnost, da boste ujeli svojo karto, višja kot pa vaši PO.

Implied Pot Odds (IPO)

Še en pomemben kazalnik, ki še ni bil poslovenjen, je tudi implied pot odds, ki je v običajnih situacijah celo uporabnejši kot zgolj navadni PO, a ga številni niti ne znajo uporabljati in tako ne vedo, kako bi jim v marsikateri situaciji lahko preprečil izgubo velikega števila žetonov.

Običajne PO so namreč uporabne predvsem takrat, ko so bile stave že zaključene in je samo od vas še odvisno, ali boste izenačili nasprotnikovo stavo in pokazali svoje karte ali boste že prej odnehali. Če obstaja možnost, da boste v nadaljevanju prišli še do dodatnih žetonov, pa je najuporabnejši kazalnik implied pot odds.

Ta koncept je najlažje pojasniti na primeru, zato si poglejmo, kako bi bilo vse skupaj videti v praksi. Recimo, da na mizi ležijo že 4 od 5 skupnih kart, vi pa v rokah držite vlečko lestvice. Celoten izkupiček igre v tem trenutku znaša 1.000 €, nasprotnik je pravkar stavil 500 €, za seboj pa ima še 1.500 $. Za seboj imate dovolj denarja, da izenačite to stavo in nato pokličete tudi nasprotnikov all-in na riverju, prepričani pa ste, da če na riverju ujamete svojo lestvico, obstaja kar 80 odstotkov možnosti, da bo vaš nasprotnik izenačil vašo stavo v višini 1.500 €. Čeprav v tem primeru vaš PO znaša le 3 proti 1, kar sicer ne zadošča, da bi izenačili nasprotnikovo stavo, pa IPO, potem ko vračunate še dodatnih 1.500 €, ki jih boste dobili na riverju, znaša kar 5,4 proti 1, kar več kot zadošča za enačitev stave (v tem primeru plačujete na turnu stavo 500 €, da bi na koncu dobili 2.700€).

Kot je jasno iz primera, je poker res prava igra številk, in šele ko izračunate prave, boste vedeli, kako ravnati v določeni situaciji, zato nikoli ne pozabite, da sta kazalnika, kot sta PO in IPO, pravzaprav vaša najboljša prijatelja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.