Šport
172 ogledov

Končno boljše novice za ruske in beloruske športnike

Olimpijske igre v Parizu Profimedia
Združene države Amerike so podprle prizadevanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da bi lahko ruski in beloruski športniki pod nevtralnimi pogoji nastopali na uradnih mednarodnih tekmovanjih ter olimpijskih igrah, je sporočila tiskovna sekretarka Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Ameriški odziv prihaja le slab teden dni po odločitvi Moka, da bo kljub agresiji Rusije nad Ukrajino preučil možnosti za nastopanje ruskih in beloruskih športnikov na uradnih tekmovanjih in posledično na olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Iz Bele hiše so ob tem dodali, da še naprej nasprotujejo kakršnemu koli prikazovanju državnih simbolov, zastav in grbov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"ZDA so od samega začetka podprle izločitev nacionalnih športnih upravnih organov Rusije in Belorusije iz mednarodnih športnih zvez," je najprej novinarjem pojasnila Karine Jean-Pierre.

"Če pa so športniki povabljeni na mednarodne športne dogodke, bi moralo biti popolnoma jasno, da tam ne smejo nastopati pod simboli ruske ali beloruske države," je Jean-Pierre še povedala zbranim predstavnikom medijev v Beli hiši.

Stališče ZDA samo še dodatno prispeva k vse večji razpravi o bližajočih se igrah v Parizu leta 2024.

Ukrajina je že pred časom pozvala k popolni prepovedi nastopanja ruskih športnikov zaradi invazije Rusije na Ukrajino. Rusija si na drugi strani prizadeva za odpravo vseh omejitev in trdi, da olimpijskih iger ne bi smeli politizirati.

Danes so sicer Poljska, Estonija, Litva in Latvija ostro obsodile prizadevanja Moka, da bi ruskim in beloruskim športnikom dovolil nastope na tekmovanjih, je danes poročala Poljska tiskovna agencija.

Avstrijska tiskovna agencija pa je danes pisala, da se je generalni sekretar avstrijskega olimpijskega komiteja (ÖOC) Peter Mennel zavzel za udeležbo ruskih in beloruskih športnikov na olimpijskih igrah v Parizu.

Komentarjev 1
  • Ender3 14:44 03.februar 2023.

    Kakopak, šport se ne sme mešati s politiko..!!