Šport
19 ogledov

Končuje pri HK Olimpiji, nato bo trener

Ivo Jan je bil dolgoletni slovenski reprezentant (do predlani). (Foto: Anže Petk Anže Petkovšek
Ivo Jan je podpisal pogodbo s HK Olimpijo (ne gre za Tilio Olimpijo). Letos bo zanje še igral, nato bo trener njihovih mlajših selekcij in s tem tudi svojega sina Lana. "Odločil sem se, da pomagam mlajšim."
S tekmo med HK Olimpijo in Team Zagrebom (8:3) se je minuli vikend začelo DP v hokeju oziroma t. i. Slohokej liga. HK Olimpija (s HDD Olimpijo, ki igra v ligi Ebel, nima nič skupnega) letos cilja višje od lanskega dosežka – četrtfinala. Njihov novi adut je 35-letni veteran Ivo Jan, ki bo pri njih sklenil igralsko kariero in nato postal trener njihovih mlajših selekcij.

Ivo, zakaj odločitev za HK Olimpijo? Del navijačev je novico prebral bolj površno in mislil, da se vračate v Tilio Olimpijo.
Gledam naprej. Odločil sem se, da pomagam mlajšim, ki so potrebni pomoči. Del pogodbe je, da sem začel delati tudi kot trener mlajših selekcij in hokejske šole. Bila je zelo ugodna ponudba. Moja športna pot se počasi izteka. Odločil sem se, da začnem vračati hokeju, kar je hokej dal meni. Za ekipo članov HK Olimpijo bom letos še igral, a zraven delal kot trener.

Lani ste sezono končali v Italiji. Se tam zgodba ni mogla nadaljevati?
Italija je bila le vmesna postaja. Da sem spet malo zadihal, po vseh težavah, ki smo jih imeli v Ljubljani. Italija mi je dobro dela. Zdaj sem se pač odločil, da ostanem doma. Ponudba s strani HK Olimpija mi je bila najbolj pri srcu.

Kaj pa Tilia Olimpija? Je še kaj neporavnanih računov do vas?
Ja, računi so še neporavnani. Redki so, ki so zapustili ta klub in imajo vse poravnano.

Kako je kaj z vašim zdravjem?
Trenutno se počutim zelo dobro. Zdravstveno in fizično stanje je na visoki ravni, ne bom pa rekel, da je ravno odlično. Slohokej liga ne zahteva toliko fizičnega napora kot liga Ebel. Mogoče je to tudi eden od razlogov, da sem šel v HK Olimpijo.

V ekipi ste najstarejši član. Kako ste se ujeli z mlajšimi soigralci?
Skupaj treniramo že od avgusta. Na začetku je bilo videti še nekaj spoštovanja do mene, zdaj pa fantje že vidijo, da sem tudi jaz krvav pod kožo. Dobro smo se ujeli. Če dam komu kak nasvet, upam, da ga bodo vzeli dobronamerno, da z njim ne mislim nič slabega. Trenutno sodelujemo zelo dobro in upam, da bo tako vso sezono.

Je v Ljubljani hokejski talent? Kaj ste videli pri teh mladih fantih?
Je, talent seveda je. Ne le v Ljubljani, tudi v drugih klubih. Upam, da se bo dobro delo v slovenskem hokejskem pomladku nadaljevalo in bo v prihodnje še več igralcev, ki se bodo uspeli kosati z vsemi najboljšimi v ligi Ebel in še kje drugje.

Kakšni so cilji HK Olimpije za to sezono v Slohokej ligi?
Letošnji cilji so se spremenili. Lani so prišli do četrtfinala, letos želimo do finala. Glede na to, da se je ekipa okrepila, mislim, da je ta cilj realen.

Vztrajam, ker imam ta šport pač rad. Fizično se še čutim sposobnega za igranje. Morda bi bil sposoben igrati tudi v ligi Ebel. Tako sem se odločil in mi ni žal.
Ivo Jan

V HK Olimpiji boste torej sklenili igralsko kariero, nato pa ostajate v njem kot trener?
Ja, želim si ostati v hokeju, ki mi je dal zelo veliko dobrega. S svojimi izkušnjami lahko pomagam mladim. To sem jim pripravljen dati. Imam dolgoročen cilj ostati pri HK Olimpiji. Po zaključeni igralski karieri želim ostati kot trener mlajših selekcij.

Gre tudi vaš sin Lan po vaših stopinjah?
Ja, sin igra pri mlajših selekcijah HK Olimpija. Nisem želel, da bi igral hokej, a se je tako odločil in ga pri tem stoodstotno podpiram. Tudi ko sem igral v tujini, kjer je za žene in otroke malo drugače poskrbljeno, so bili otroci vseskozi zraven, v garderobah, in tako se je navezal na ta šport. Meni je najbolj pomembno, da se ukvarja s športom, ni važno, s katerim. Ali bo kaj iz njega, bomo pa videli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.