Šport
22 ogledov

Konec japonske pravljice, Nole naprej s 3:0

Nišikori Nishikori Murray OP Avstralije Melbourne grand slam EPA
Japonska senzacija po imenu Kei Nišikori je svojo briljantno avanturo končal v četrtfinalu odprtega prvenstva Avstralije, kjer ga je domov poslal neusmiljeni Britanec Andy Murray s 3:0 v nizih. Podobno neusmiljen je bil proti Davidu Ferrerju tudi prvi nosilec Novak Đoković. Pri ženskah v polfinale še Petra Kvitova in Marija Šarapova.

Kei Nišikori je morda osvojil srca navijačev v Melbournu kot prvi Japonec v četrtfinalu Melbourna po 80 letih, a točk proti Andyju Murrayju je na žalost svojih številnih in v kimone oblečenih navijačev osvojil bolj malo. Vsega je bilo konec po dveh urah in 12 minutah na znova razbeljeni podlagi Rod Laver Arene, kjer je Nišikori katastrofalno serviral, Murray pa je že od začetka "sprehajal" bolj kot ne ubogega nasprotnika.

Britanec je v zadnjem nizu še povečal tempo, ko je bil 22-letni Nišikori že povsem na tleh, kar je tudi razumljivo, saj je na treh epskih tekmah odigral kar štirinajst nizov. Nišikoriju je sicer uspel odvzem servisa, kar je Murrayja tako razhudilo, da je v jezi vrgel plastenko z vodo in zadnji del dvoboja zaključil v 29 minutah. Škota v polfinalu po vsej verjetnosti čaka Srb Novak Đoković, ki ga čaka Španec David Ferrer. "Mislim, da je bil to dober dvoboj. Bilo je veliko dobrih točk. On je osvajal večino zabavnih točk. Mislim, da bi moral bolje servirati ... ampak moji returni so bili dobri," je ob igrišču dejal Murray.

Branilec naslova Novak Đoković je s poškodovano nogo stistnil zobe in v treh nizih odpravil Španca Davida Ferrerja. Srbski tenisač si je tako priigral zanimiv obračun z Murrayjem, ki ga je premagal v lanskoletnem finalu. Pri vodstvu z 2:1 v drugem nizu je Đoković nerodno skočil na žogico pri Ferrerjevi priložnosti za odvzem servisa, nato pa se z bolečim izrazom na obrazu prijel za levo nogo. Kljub negotovi hoji se je Đoković boril do konca in dobil napet drugi niz, po katerem je nervoznega Ferrerja šokiral še s hitrim vodstvom v zadnjem delu. Ferrer se je sicer trudil, a brez uspeha lovil vse, kar mu je vračal srbski teniški igralec, ki je dvoboj zaključil z asom.

"Po prvih nekaj igrah sem vedel, da bo niz zelo dolg," je dejal Đoković, ki je imel tudi nekaj težav z dihanjem. "Imel sem nekaj sreče, da sem dobil drugi niz, kar je bila velika psihološka prednost. David je zelo borben, tako da sem moral točke nabirati z 'winnerji'. Nisem se počutil najbolje, toda vseeno sem moral dvigniti ritem," je dejal Đoković, ki bo v četrtek polfinale Nadala in Federerja spremljal kar s kavča.

Šarapova se vrača na stara pota

Čehinja Petra Kvitova in Rusinja Marija Šarapova sta si priigrali polfinalna nastopa. Kvitova je v četrtfinalu s 6:4 in 6:4 ugnala Italijanko Saro Errani, Šarapova pa je bila s 6:2 in 6:3 boljša od rojakinje Jekaterine Makarove. Tako druga nosilka Kvitova, ki je prvič v polfinalu Melbourna, kot četrtopostavljena Šarapova – igralki se bosta med seboj pomerili za finale – imata možnost (ob Belorusinji Viktoriji Azarenki), da po turnirju zasedeta prvo mesto na lestvici WTA.

Čehinja in Rusinja sta v četrtfinalu pokazali dober tenis in tekmici odpravili po dve nizih. Več težav je imela Kvitova, ki je v drugem nizu zaostajala že z 1:4, toda nato dobila pet iger zapored in izločila Erranijevo. "Na začetku sem bila živčna, ker sem vedela, da vsi pričakujejo lahko zmago. Sara pa je igrala zelo dobro ves turnir, tako da je bil dvoboj vse prej kot lahek. Morala sem biti potrpežljiva in čakati na pravi čas za 'winnerje'. V drugem nizu sem po zaostanku naredila precej manj napak, kar je bil tudi ključ do uspeha," je dejala Kvitova, ki je še razkrila, da ji tudi legendarna Martina Navratilova občasno pošlje kako telefonsko sporočilo z besedami in podpore ali s taktičnimi nasveti: "Lepo je imeti podporo takšne legende."

Šarapova pa je gladko odpravila svojo rojakinjo Makarovo in prvič po letu 2008 prišla v polfinale tega turnirja. Takrat je tudi nazadnje osvojila turnir za grand slam – doslej je skupno zmagala na treh. Od takrat je imela spremljevalka slovenskega košarkarja Saše Vujačića veliko težav s poškodbami, toda počasi se vrača med najboljše. "Dolga pot je za mano, kar zadeva vrnitev na veliko sceno. Toda po tem, ko ti uspe zmagoviti udarec, veš, da se je vse splačalo, ne glede na to, kako težko je bilo," je povedala Šarapova, ki je v zadnjem medsebojnem dvoboju s Kvitovo izgubila. "Težko je bilo v Wimbledonu. Zdaj pa je Petra še precej samozavestnejša in igra zelo dober tenis. Težko bo, toda na takšnih turnirjih je to pač nekaj običajnega."

OP Avstralije (21 mio EUR), četrtfinale, ženske:

Petra Kvitova (Češ/2) : Sara Errani (Ita) 6:4, 6:4;
Marija Šarapova (Rus/4) : Jekaterina Makarova (Rus) 6:2, 6:3;

Moški:

Andy Murray (VB/4) : Kei Nišikori (Jap/24) 6:3, 6:3, 6:1;
Novak Đoković (Srb/1) : David Ferrer (Špa/5) 6:4, 7:6, 6:1;

Moški, dvojice:

Maks Mirni/Daniel Nestor (Blr/Kan/2) : Santiago Gonzalez/Christopher Kas (Meh/Nem) 6:1, 6:7 (4), 6:2;
Leander Paes/Radek Štepanek (Ind/Češ) : Eric Butorac/Bruno Soares (ZDA/Bra/10) 6:4, 7:6 (4).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.