Šport
6 ogledov

Konec kariere velikega zvezdnika

sport 10.09.12. Bradley Wiggins, britanski kolesar, Sky procycling team rider Br sport 10.09.12. Bradley Wiggins, britanski kolesar, Sky procycling team rider Br
Od kolesarstva se je poslovil Bradley Wiggins.

Britanski kolesarski zvezdnik Bradley Wiggins je oznanil konec kariere, poročajo angleški mediji. Šestintridesetletni kolesar, ki je tekmoval tako v cestnem kot kolesarstvu na stezi, velja za enega najboljši britanskih športnikov vseh časov. Skupno je osvojil osem olimpijskih odličij, med temi pet zlatih, in sedem naslovov svetovnega prvaka.

"Imel sem srečo, da sem živel svoje sanje in uresničil otroško željo po tem, da bi se preživljal s športom, ki sem ga vzljubil pri 12 letih," je Wiggins zapisal v sporočilu za javnost na družbenem omrežju Facebook in nadaljeval: "Srečal sem svoje vzornike, vozil ob njih in z njimi 20 let. Delal sem z najboljšimi trenerji in managerji, ki jim bom večno hvaležen za podporo."

V cestnem kolesarstvu je blestel predvsem v letu 2012, ko je osvojil najprestižnejšo večetapno dirko na svetu Tour de France, kasneje pa je postal še olimpijski prvak v kronometru na olimpijskih igrah v Londonu. "Wiggo", kot so ga klicali v kolesarskem svetu, je edini kolesar z olimpijskim zlatim odličjem tako v cestnem kot kolesarstvu na stezi.

 

Med njegove izstopajoče dosežke spada tudi svetovni rekord v vožnji na eno uro, postavila ga je junija 2015, majico skupno vodilnega pa je nosil na vseh treh največjih dirkah cestnega kolesarstva - na dirkah po Italiji, Franciji in Španiji. Je tudi solastnik svetovnega rekorda v ekipnem zasledovanju.

 

 

Wiggins je sicer rojen v belgijskem Gentu, njegov oče Gary je bil avstralski kolesar, mati Linda pa je bila Britanka. Odraščal je v Kilburnu, severozahodno od Londona. Postal je ikona britanskega športa, je zelo priljubljen, leta 2013 pa mu je britanska kraljica Elizabeta II. podelila viteški naziv "sir".

 

Septembra 2016 je za nekaj madežev v sicer izjemni karieri poskrbela skupina računalniških hekerjev Fancy Bears, ki je razkrila, da je bil tudi Wiggins med tistimi, ki so z dovoljenjem odgovornih zaradi posebnega zdravstvenega stanja v terapevtske namene lahko uporabili tudi substance, ki so sicer na seznamu prepovedanih pri Svetovni protidopinški komisiji (Wada).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.