Šport
34 ogledov

Konec Đokovićeve vladavine?

andy murray EPA
Britanec Andy Murray bo imel v Parizu priložnost, da po 122 zaporednih tednih s prvega mesta lestvice ATP izrine Novaka Đokovića.

Srbski šampion Novak Đoković je na prvem mestu lestvice ATP preživel 223 tednov, od tega 122 zaporednih, a zdaj je njegova vladavina pod resnim vprašajem.

Razlog za to je Andy Murray, ki ima za seboj najboljšo sezono v karieri. Drugi igralec sveta je dobil zadnjih 15 zaporednih obračunov in nanizal lovorike v Pekingu, Šanghaju in na Dunaju. S tem se je na lestvici ATP povsem približal Đokoviću, ki bo primat nad teniško elito reševal na zadnjem mastersu sezone v Parizu.

''Murray si nedvomno zasluži, da je v tem položaju. Ali bo sezono končal na prvem mestu lestvice, ni odvisno le od njega, ampak tudi od mene,'' je dejal Srb.

novak đoković | Avtor: EPA EPA
Đoković ima na lestvici 1915 točk prednosti pred Murrayjem, a slika bi se lahko povsem spremenila še pred začetkom zaključnega turnirja World Tour Finals (13. november).

Možni scenariji

Murray bi postal prvi igralec sveta, če bi osvojil turnir v Parizu, Đoković pa bi izpadel pred finalom. Če bo Đoković prišel do finala, bo ne glede na Murrayjev rezultat ostal na prvem mestu lestvice. Murrayju za prevzem prvega mesta zadostuje tudi finale, a le v primeru, da Đoković izpade pred polfinalom.

Razlika pred začetkom mastersa v Parizu znaša 1915 točk. Đoković brani lansko zmago (1000 točk), Murray pa finale (600 točk). Če bi Murray zmagal v Parizu, bi prejel dodatnih 400 točk, Đoković pa bi jih v primeru poraza v polfinalu izgubil 640. Razlika bi v tem primeru skopnela na 875 točk. 

Po koncu turnirja v Parizu se bodo najboljšim igralcem sveta odštele točke, ki so jih osvojili na lanskem zaključnem turnirju (World Tour Finals). Đoković je lani vpisal 1300 točk, Murray le 200. Britanec bi imel potemtakem 225 točk prednosti pred Srbom in tako prvič v karieri zasedel vrh svetovne teniške lestvice. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.