Šport
9 ogledov

Konec paraolimpijskih iger

Tudi tokratna zaključna slovesnost je minila v barvitem vzdušju. Žurnal24 main
V Pekingu so se s slovesnim zaključkom končale paraolimpijske igre. Predsednik paraolimpijskega komiteja Philip Craven jih je označil za najboljše doslej. Najboljši Slovenec je bil Jože Flere.

Slovesnost ob koncu paraolimpijskih iger v Pekingu je bila zadnje dejanje drugega največjega športnega dogodka leta. Od 8. avgusta, ko so se začele olimpijske igre, pa do današnjega konca paraolimpijskih iger sta bili Kitajska in njena prestolnica v središču zanimanja športne javnosti. Zdaj je ugasnil tudi paraolimpijski ogenj in v Pekingu so zastavo Mednarodnega paraolimpijskega komiteja predali naslednjemu prireditelju, Londonu 2012.

 
 

To so bile najboljše paraolimpijske igre doslej.

Philip Craven

 
Podobno kot pri olimpijskih je bilo tudi zadnje dejanje paraolimpijskih iger bolj sproščeno kot uvodna slovesnost. Prireditelji so lahko več časa namenili barvitemu kulturnemu programu, saj so namesto mimohoda športnikov tokrat na stadion Ptičje gnezdo prišli le nosilci zastav posameznih držav. Slovenski zastavonoša je bil Jože Flere , s srebrno medaljo najuspešnejši slovenski udeleženec iger. Ostali aktivni udeleženci pa so nato vstopili na stadion pomešani, brez določene nacionalne pripadnosti.


Jože Flere je v metu diska osvojil srebrno kolajno. © Reuters

 
 

Slovenski dosežki na paraolimpijskih igrah

Srebrna kolajna atleta Jožeta Flereta. Bron sta osvojila igralka namiznega tenisa Mateja Pintar in strelec France Pinter. Slovenija se je uvrstila na 59. mesto. Skupno se je od 148 držav, kolikor jih je nastopalo na Kitajskem, na seznam dobitnic medalj uvrstilo 76 držav udeleženk.

Končna slovesnost iger je imela tudi nekaj točk železnega repertoarja, kamor sodita tudi nagovora predsednika organizacijskega odbora iger (BOCOG) in Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC), Liu Qija in Philipa Cravena . "Športniki, prostovoljci, vsi, ki ste sodelovali pri izvedbi iger. Ne nazadnje tudi vi, fantastično občinstvo. Vsi ste zaslužni, da smo doživeli izjemne paraolimpijske igre. Izredna organizacija, veliko vloženih čustev in energije. To so bile najboljše paraolimpijske igre doslej. Hvala, Peking, hvala, Kitajska!" se je Craven zahvalil, preden je razglasil, da so igre v kitajski prestolnici končane.

Sledilo je še zadnje dejanje paraolimpijskih iger v Pekingu 2008: ob koncu enoinpolurnega programa so na stadionu ugasnili ogenj, ki je na strehi Ptičjega gnezda gorel od 6. septembra, nato pa so z ognjemetom končali igre, za olimpijskimi drugo največje športno tekmovanje na svetu z več kot 4000 udeleženci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.