Šport
21 ogledov

Konec pravljice: domačin spet prvak po letu 1986

Stastny Smith Hunwick ZDA Finska za tretje mesto SP Stockholm
1/22
EPA
Švedi so prekinili urok gostiteljev svetovnih prvenstev v hokeju in na domačem ledu po zmagi nad Švico osvojili zlato kolajno (5:1). Nazadnje je država gostiteljica slavila davnega 1986, ko je bila najboljša Sovjetska zveza. Po skoraj desetletju so si kolajno okrog vratu nadeli tudi Američani, ki so na tekmi za tretje mesto premagali Fince (3:2).

Svetovno hokejsko prvenstvo se je končalo po okusu prirediteljev in navijačev rumeno-modrih. Švedi so dočakali zlato kolajno, potem ko so v finalu odpravili presenečenje prvenstva Švicarje. Ti so bili v finalu dolgo časa enakovredni favoriziranim gostiteljem, šele v zadnjih desetih minutah so Švedi strli odpor trdoživih tekmecev.

Za domačine je to deveti uspeh na svetovnih prvenstvih, prvi po letu 2006, obenem pa so Skandinavci prekinili kar 27 let dolg "urok" prirediteljev prvenstva. Vse do letos namreč nobeni reprezentanci, ki je igrala na domačem tekmovanju, te prednosti ni uspelo spremeniti v zlato, zadnji so bili še hokejisti nekdanje Sovjetske zveze v Moskvi leta 1986.

Priložnost za še večji zgodovinski premik so imeli Švicarji. Čeprav v zadnjih letih veljajo za stalne člane najboljših na svetu, pa uspehov niso podkrepili s kolajnami. Njihova odličja so imela že dolgo zgodovinsko patino, zadnji bron do letos je bil iz leta 1953, edino srebro pa iz leta 1935. Švicarji v Stockholmu nazadnje sicer niso dokončali sanjskega niza - na letošnjem SP so sploh prvi poraz doživeli šele v finalu -, vseeno pa so poskrbeli za eno najboljših hokejskih in športnih zgodb zadnjih let in si zaslužili tudi aplavz za končno drugo mesto.

Švicarji razpadli šele v zadnji tretjini

V finalu so bili Švedi favoriti, čeprav so neobremenjeni Švicarji prav tako imeli svoje račune. Začetno nervozo gostiteljev so Švicarji tudi izkoristili, saj so bili v uvodnih minutah boljši tekmeci, premoč pa kronali z zadetkom Romana Josija v peti minuti. A Švedi so se zbrali, prestavili v višjo prestavo in v prvi nevarni akciji že izenačili, strelec je bil Erik Gustafsson. Ob koncu uvodnega dela je Henrik Sedin ob igralcu več poskrbel za 2:1 in nakazal, v katero smer bo šla finalna tekma.

Švicarji so zdržali še 30 minut. V drugi tretjini, ki se je končala brez zadetkov, so bili še vedno tudi nevarni, a so Švedi vseeno prevzemali pobudo in narekovali ritem, dokončno pa so premoč potrdili v 48. minuti. Po eni redkih napak švicarske obrambe je plošček po protinapadu končal za hrbtom Martina Gerberja, to pa je bil začetek konca pravljice hokejistov iz dežele čokolade.

Kajti le nekaj minut pozneje je spet udarila naveza Henrik Sedin - Loui Eriksson: prvi je spet meril od daleč in drugega spet zadel v nogo, plošček pa je, tako kot v polfinalu, končal v golu. Švica je v zadnjih minutah poskusila še samomorilski načrt za izenačenje, a igra brez vratarja se je končala še s petim zadetkom v mreži tekmecev, veliko slavje v areni Globe, na čelu so bili domači hokejisti z zlatimi čeladami na glavah, pa se je lahko začelo.

ZDA do kolajne po devetih letih, Finci spet dobili - nič

Za Fince, soprireditelje letošnjega prvenstva, se je dvotedensko druženje najboljših ekip na svetu končalo podobno kot lani, z velikim razočaranjem, saj tako kot leta 2012 ostajajo brez kolajne na četrtem mestu. Lani so bili zanje usodni Čehi, v nedeljo pa Američani, ki so slavili po kazenskih strelih.

Za Američane je bila to prva kolajna po letu 2004, skupno pa peta bronasta v zgodovini, imajo še dve zlati in devet srebrnih. Finci ostajajo pri številu iz leta 2011: dve zlati, šest srebrnih in tri bronaste. Tekma se je razpletla po sistemu slab začetek in slab konec za Finsko.

Američani so namreč že v prvem resnejšem napadu zadeli, Craig Smith pa je s tem golom postavil temelje za igro v dvorani Globe za naslednjih 48 minut. Kajti Finci so predvsem v prvi tretjini delovali izgubljeno, njihove akcije niso bile preveč nevarne, za še večjo ameriško samozavest pa je Paul Stastny v 16. minuti povišal vodstvo na 2:0, ko je izkoristil sploh edino številčno prednost na tekmi.

Korpikoski izsilil podaljšek

Nadaljevanje je postreglo s taktičnim bojem. Američani so bili zelo disciplinirani (na celi tekmi niso naredili niti enega prekrška za izključitev), garali v obrambi, na drugi strani igrišča pa skušali s tretjim golom tekmo že odločiti. V nadaljevanju so bili Finci za spoznanje nevarnejši, toda vsi streli proti ameriškim vratom so postali plen Johna Gibsona.

Ko se je že zdelo, da se bodo Finci zaman zaletavali v ameriško obrambo tudi v zadnjem delu, je zid pred Gibsonom le pokazal razpoke. Lauri Korpikoski je v 49. minuti znižal na 1:2, ko je v pravem trenutku podstavil palico pred golom, zadetek pa je dal igralcem z levom na prsih izjemen pospešek. Prestavili so v šesto prestavo in začeli oblegati ameriški gol, takšna igra pa je prinesla tudi izenačenje štiri minute pozneje, spet je bil strelec Korpikoski.

Ker se je mali finale po 60 minutah končal brez zmagovalca, je bil na sporedu podaljšek. Igra je bila tudi v teh desetih minutah tako razgibana kot v zadnjem delu tretje tretjine. Hokejisti ZDA so počasi ujeli finski ritem in se tudi enakovredno spustili v boj za zmago. Obe ekipi sta si pripravili nekaj zrelih priložnosti, vendar sta se z dobrimi posredovanji izkazala tako Antti Raanta kot Gibson.

Galchenyuk odločil pri kazenskih strelih

O dobitnikih bronastih kolajn so tako odločali kazenski streli. Začeli so jih Američani in prva dva zgrešili, na finski strani je bil uspešen Janne Pesonen. Nato pa je stvari v svoje roke vzel šele 19-letni Alex Galchenyuk, najprej zadel v tretji seriji, nato pa, ko je v četrti za Finsko zgrešil Mikael Granlund, še enkrat s podobno akcijo matiral vratarja tekmecev ter poskrbel za veliko slavje soigralcev na ledu dvorane Globe.

Ta bo zvečer prizorišče še odločilne tekme med Švedi in Švicarji. Domačini bodo skušali priti do devete zlate kolajne, prve po letu 2006 in prvič po letu 1986 postati ekipa z zmago na domačem tekmovanju. Švicarji pa so že z uvrstitvijo v finale izenačili največji uspeh, srebro iz davnega leta 1935, ter lahko neobremenjeni naskakujejo svojo prvo zlato kolajno.

SP v hokeju, finale:

Švica : Švedska 1:5 (1:2, 0:0, 0:3)
Josi (5); Gustafsson (9), H. Sedin (12, 57), Hjalmarsson (48), Eriksson (56)

Za tretje mesto:

Finska : ZDA 2:3* (0:2, 0:0, 2:0; 0:1)
Korpikoski (49, 53); Smith (1), Stastny (16)
* - po kazenskih strelih

Kazenski streli: Pesonen za Finsko, Galchenyuk 2 za ZDA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.